Viquidites:Llibre d'estil

De Viquidites
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ajuda
Manteniment
Comunitat
POLÍTIQUES
Polítiques
Avís general
Punt de vista neutral
Política de privadesa
Drets d'autor
Política d'ús d'imatges
Allò que les Viquidites no són
Sistema de presa de decisions
Tractament dels nouvinguts
Vandalisme i títols protegits
Candidatures a administrador
Normes d'estil
Llibre d'estil
Categorització
Anomenar pàgines
Anotació d'imatges
Esborranys
Articles de qualitat


Aquest Llibre d'estil té per objecte explicar com redactar els articles d'una forma homogènia i ordenada. Tot i que les normes següents no són indiscutibles, cal respectar-les, i si trobeu que no esteu d'acord, cal cercar un mínim consens abans de modificar-les. De vegades un mètode és tan bo com un altre, però si tothom ho fa de la mateixa manera, Viquidites serà més fàcil de llegir i de fer servir i, per descomptat, més fàcil d'escriure i editar.

Un article clar, informatiu i imparcial és sempre més important que la presentació o l'estructura. No s'espera que els editors segueixin totes o cap d'aquestes regles: la riquesa d'editar wikis és que no hi cal perfecció. Els autors que editin poden referir-se a aquest manual quan poleixin articles i les pàgines s'aniran fent d'acord amb aquesta guia.

Mireu si us plau Com s'edita una pàgina per informació sobre com fer servir les diferents instruccions d'hipertext –hi ha moltes més possibilitats a part de negreta o cursiva. Aquest article es concentra en quan fer-los servir encara que alguns exemples també mostren l'hipertext. També us pot ser útil el llibre d'estil de categorització en quant a normes d'estil per categoritzar els articles.

Per últim, recordar que qualsevol persona pot editar lliurement a Viquidites, però el projecte millora en disseny i qualitat si totes les pàgines tenen un mateix estil comú, de manera que sigui fàcil d'entendre i comprendre per al lector final.

Introducció[modifica | modifica el codi]

Els articles han de començar amb una breu introducció que descrigui l'objecte de l'article; enllaceu, sempre quan sigui possible, amb l'article corresponent a la Viquipèdia. Les introduccions no han de tenir una extensió màxima de dues frases, ja que Viquidites NO és una enciclopèdia (vegeu Allò que Viquidites no és).

Les introduccions han d'incloure el títol de l'article en negreta i enllaçat a la Viquipèdia, com també els noms alternatius pels quals sigui conegut. La primera referència a una persona, tema o obra literaria han d'anar en negreta, però recordeu que els títols d'obres literàries també han d'anar normalment en cursiva. En els articles de persones o autors, s'ha d'incloure el lloc i la data de naixement i de mort, i han d'anar separades per un guió llarg (–). Si l'autor encara és viu, només inseriu el lloc i data de naixement.

Exemple:

  • Joan Capri (Barcelona, 10 de juliol de 1917 — Barcelona, 4 de febrer de 2000), pseudònim de Joan Camprubí i Alemany, fou un actor, humorista i monologuista català.
'''{{w|Joan Capri}}''' ([[Barcelona]], 10 de juliol de 1917 — [[Barcelona]], 4 de febrer de 2000), pseudònim 
de '''Joan Camprubí i Alemany''', fou un actor, humorista i monologuista català.

o també

  • L'art d'estimar (The Art of Loving) és un llibre del psicoanalista nord-americà d'origen alemany Erich Fromm publicat l'any 1956.
''''''L'art d'estimar''''' (''The Art of Loving'') és un llibre del psicoanalista nord-americà 
d'origen alemany [[Erich Fromm]] publicat l'any 1956.

Les introduccions dels articles són importants per identificar les cites d'autors o obres literàries que no són gaire conegudes popularment. Una bona introducció permet fer una eficaç feina de recerca per trobar, contrastar o modificar cites o dites populars per altres editors de Viquidites. Per altra banda, les introduccions de cada secció de l'article permeten contextualitzar les cites d'autor a un tema concret o obra literària. Per exemple, les cites de cada llibre publicat per Joan Fuster.

Esquemes suggerits[modifica | modifica el codi]

Les cites recollides s'han d'organitzar d'una forma lògica i ordenada. Si l'article en té poques és convenient organitzar-les cronològicament, sempre i quan tinguem la data, exacte o aproximada, de la cita. Per aquest motiu, convé referenciar-les detalladament. Per altra banda, si resulta impossible obtenir la data de la cita, s'aplicarà altres criteris d'ordenació, per exemple l'alfabètic o el seqüencial, en el cas de cites de llibres.

A mesura que la grandària de l'article vagi augmentant, convindrà agrupar les cites sota una mateixa categoria. És a dir, si pertanyen a una mateixa obra, tracten d'un mateix tema o són d'un mateix esdeveniment, caldrà crear una categoria que les agrupi. Aquestes categories s'organitzaran amb el mateix criteri que les cites. Si tenen un data concreta, per exemple les cites d'un llibre, s'organitzaran cronològicament; si no tenen cap data concreta, per exemple les cites sobre un tema qualsevol, s'ordenaran alfabèticament.

També, es poden incloure imatges alineades a la part dreta de l'article amb extractes de les cites llistades a l'esquerra.

Es recomana usar la plantilla {{cita}} per posar les cites a les pàgines. Fent-ho així, les cites es mostren sempre amb el mateix format –l'idoni– i són més fàcils d'editar i de fer-hi manteniment. Per ajudar sobre com fer les cites pròpiament, vegeu Viquidites:Com citar. Les cites haurien d'acabar sempre amb punt o amb el signe de puntuació corresponent.

Citacions de persones[modifica | modifica el codi]

Nota: al principi és recomanable usar la infotaula {{Persona}}.

'''{{w|{{subst:PAGENAME}}|Nom}}''' (data de naixement - data de defunció) i una breu descripció de l'ocupació del subjecte i dels fets i èxits importants de la seva vida. Es recomana incloure enllaços a altres projectes germans (especialment la Viquipèdia).

== Citacions ==
Aquí hi van les cites (useu la plantilla {{cita}} amb els paràmetres necessaris)

== Referències ==
{{referències}}

{{ORDENA:Cognom, Nom}}

[[Categoria:Ocupació]]
[[Categoria:Nacionalitat]]

Citacions d'obres literàries[modifica | modifica el codi]

Nota: al principi és recomanable usar la infotaula {{Obra}}.
Nota: és una bona pràctica afegir les cites en el mateix ordre en el qual apareixen dins l'obra.

'''''{{w|Article de la Viquipèda|Títol de llibre o assaig}}''''' (data de creació o publicació) i breu descripció de l'obra, incloent-hi l'autor.

== Citacions ==
Aquí hi van les cites (useu la plantilla {{cita}} amb els paràmetres necessaris). El paràmetre lloc ompliu-lo de la manera següent: "capítol XX, acte XX, escena XX, pàgina XX".

== Bibliografia ==
{{Ref-llibre}}

[[Categoria:Obres literàries]]

Citacions de pel·lícules[modifica | modifica el codi]

Nota: al principi és recomanable usar la infotaula {{Pel·lícula}}.

'''''{{w|{{subst:PAGENAME}}|Pel·lícula}}''''' i una breu descripció de la pel·lícula (director, data, etc.), amb una sinopsi de l'argument, si s'escau.

== Citacions ==
Aquí hi van les cites (useu la plantilla {{cita}} amb els paràmetres necessaris).

== Citacions sobre {{subst:PAGENAME}}==
Aquí hi van les cites (useu la plantilla {{cita}} amb els paràmetres necessaris).

== Referències ==
{{referències}}

[[Categoria:Pel·lícules]]

Citacions de temes generals[modifica | modifica el codi]

Nota: al principi és recomanable usar la infotaula {{Tema}}.
Nota: aquest esquema està pensat per articles de conceptes com pluja, autodeterminació o amor.

'''{{w|{{subst:PAGENAME}}|Tema}}''' i una breu descripció del tema.

== Citacions ==
Aquí hi van les cites (useu la plantilla {{cita}} amb els paràmetres necessaris).

== Referències ==
<references />

{{ORDENA:Cognom, Nom}}

[[Categoria:Temes]]

Proverbis, dites populars i embarbussaments[modifica | modifica el codi]

Nota: ordenar alfabèticament.
Nota: solen formar part d'articles que també tenen cites. Si és el cas, categoritzar també en "Temes".

'''{{w|{{subst:PAGENAME}}|Tema}}''' i una breu descripció del tema.

== Dites ==
Aquí hi van les dites (useu la plantilla {{cita}} amb els paràmetres necessaris).

== Referències ==
{{Referències}}

[[Categoria:Temes]]
[[Categoria:Proverbis]]
[[Categoria:Dites]]
[[Categoria:Embarbussaments]]

Seccions finals[modifica | modifica el codi]

Addicionalment al text de l'article, al final es poden afegir les següents seccions, en aquest ordre:

  • "Referències": per mostrar les referències al peu de l'article, si n'hi ha, tal com s'ha especificat a l'apartat anterior.
  • "Vegeu també": enllaços interns cap a articles relacionats.
  • "Enllaços externs": enllaços externs que puguin complementar les cites del tema, personatge, etc.

Notes addicionals[modifica | modifica el codi]

En crear una pàgina nova a Viquidites cal comprovar l'existència d'una pàgina equivalent a la Viquipèdia; si dita pàgina existeix a la Viquipèdia, s'hi ha de col·locar la plantilla que enllaça amb Viquidites.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]