Viquidites:Anomenar pàgines: diferència entre les revisions

De Viquidites
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 16: Línia 16:
#'''Paraules inexistents en el català''': Per introduir un article sobre un concepte inexistent en el català i no adaptat encara pel [[w:Termcat|Termcat]] vegeu '''[[Viquidites:Transliteració]]'''.
#'''Paraules inexistents en el català''': Per introduir un article sobre un concepte inexistent en el català i no adaptat encara pel [[w:Termcat|Termcat]] vegeu '''[[Viquidites:Transliteració]]'''.


[[Categoria:Viquidites:Política i normes]]
[[Categoria:Política i normes]]

Revisió del 16:25, 12 maig 2010


Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Aquesta pàgina recull els criteris per a posar nom a una pàgina. Si us plau, sentiu-vos lliures d'aportar els vostres dubtes i opinions a la pàgina de discussió.

Recomanacions per a anomenar una nova pàgina

  1. Assegureu-vos que el nom que feu servir és únic. Hi ha molts termes que poden tenir sentits diferents depenent del context. Si us plau, assegureu-vos que el nom que utilitzeu és prou concret. Si cal, afegiu-hi un adjectiu. Pels termes més generals, cal fer planes de desambiguació, o incloure tots els sentits en l'article.
  2. Feu redireccions. Si hi ha diversos noms que serien raonables pel vostre article, escolliu el que sigui millor, i feu redireccions des dels altres. D'aquesta manera, faciliteu els enllaços des d'altres planes i les cerques, i eviteu la duplicació d'articles.
  3. Feu servir sempre noms en singular, excepte quan la paraula definida només tingui plural, o tingui un sentit diferent en plural que en singular.
  4. Vigileu els accents! quan feu el bot a una pàgina, o una pàgina nova, heu d'anar amb compte a l'hora d'accentuar la paraula, ja que si no ho feu correctament estareu referint-vos a una altra pàgina.
  5. Noms de persona. Cal fer servir el nom complet. Si hi ha noms alternatius, pseudònims, si l'ortografia es variable o el nom es fa servir habitualment en vàries llengües, cal escollir la forma més corrent en català, i fer redireccions des de les altres.
    1. Si una persona és més coneguda pel seu nom artístic o de ploma, o un pseudònim, cal utilitzar aquest per anomenar l'article.
    2. Per noms en català i castellà, cal usar els dos cognoms, sempre que sigui possible. També és convenient fer una redirecció usant només el nom i primer cognom (o fer una plana de desambiguació, si hi ha diversos personatges amb el mateix nom i cognom).
    3. Pels noms en català, molta gent utilitza la partícula i entre el primer i segon cognom, mentre que d'altra no ho fa. Intenteu utilitzar sempre la forma que sigui més corrent.
    4. Pels personatges antics, utilitzeu el nom catalanitzat, si existeix. Per personatges romans, utilitzeu el nom amb què siguin coneguts habitualment: p.e. "Virgili", millor que no pas "Plublius Vergilius Maronus". Hi posaríem els dos noms només quan siguin arxiconeguts així, com Juli Cèsar, Marc Antoni o Octavi August.
  6. Paraules inexistents en el català: Per introduir un article sobre un concepte inexistent en el català i no adaptat encara pel Termcat vegeu Viquidites:Transliteració.