Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Fonts fiables»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
== Visió general ==
Els articles s'haurien de basar en fonts fiables, de tercers i publicades, amb una reputació de revisar la informació i la precisió. Això significa que només publiquem les cites, dites populars i frases fetes contrastades, i no les inventades o sense cap referència fefaent, clara i precisa. Aquests exemples específics només cobreixen alguns dels tipus possibles de fonts fiables i qüestions sobre la fiabilitat de les fonts, i no s'intenta que siguin exhaustius. Que una font sigui adient depèn sempre del context, que és una qüestió de sentit comú i judici editorial.
 
=== Definició de font ===
Quan es parla de [[Viquidites:Citeu les fonts|citar una font]], hi ha tres aspectes a considerar sobre la font:
* L'obra mateixa (article, llibre, etc)
* L'autor de l'obra (escriptor, periodista, etc.)
* L'editor de l'obra (editorial, consell de redacció, etc.)
Qualsevol dels tres aspectes es pot tenir en compte sobre la fiabilitat. Les fonts fiables poden ser materials publicats amb un procés editorial fiable, per autors que es consideren una autoritat en el tema, o les dues coses. Aquestes qualificacions s'han de poder demostrar.
 
En general, quanta més gent participa en la comprovació dels fets, l'anàlisi de les qüestions legals i la revisió del redactat, més fiable serà la publicació.
 
=== Definició de publicada ===
El terme "publicat" s'associa normalment a materials de text, ja sigui en format imprès tradicional o en línia. No obstant això, materials d'àudio, vídeo i multimèdia enregistrats i difosos, distribuïts o arxivats per entitats amb bona reputació també poden complir els criteris necessaris per ser considerats fonts fiables. Igual que les fonts de text, les fonts multimèdia han de ser produïdes per un editor fiable i estar degudament citades. A més, ha d'existir una còpia arxivada dels fitxers. És convenient, però no imprescindible, que la còpia arxivada sigui accessible via Internet.
 
=== El context importa ===
La fiabilitat d'una font depèn del context. Cada font s'ha de sospesar acuradament per jutjar si és fiable per a la informació d'un article de la Viquipèdia i si és una font apropiada per aquest contingut. Les fonts han de donar suport directament a la informació tal com es presenta en l'article de Viquidites. Si no es poden trobar fonts fiables sobre un tema, Viquidites no hauria de tenir un article sobre aquest tema.
== Exemples ==
* [[Viquidites:Llistat de fonts fiables|Llistat de fonts fiables]]

Menú de navegació