John Stuart Mill: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
16 octets eliminats ,  fa 7 anys
m
Bot: Traient enllaços interns cap a persona, replaced: persona → persona (4)
m (Bot:Afegint enllaços interns pels mesos de l'any.)
m (Bot: Traient enllaços interns cap a persona, replaced: persona → persona (4))
}}
 
* Una [[persona]] amb una creença és una força social igual a noranta-nou [[persona|persones]] que només tenen interessos.
:* On representative government.
 
* L'única llibertat que mereix aquest nom és la llibertat de cercar el nostre propi bé a la nostra manera, sempre que no intentem privar els altres de la seva llibertat o impedir que s'esforcin per aconseguir-la. Cadascú és el guardià de la seva pròpia salut, corporal o mental i espiritual. El gènere humà hi guanyarà molt més si contribueix a fer que cadascú visqui com li sembli bé, que no pas si obliga a cadascú a viure com sembli bé als altres.
 
* Els actes d’un individu poden resultar nocius als altres o fer cas omís de la deguda consideració que es mereix llur benestar, sense necessitat d’arribar a violar algun dels seus drets constituïts. En aquest cas l’ofensor pot ser punit justament per l’opinió, però no per la llei. Tan bon punt com un aspecte del comportament d’una [[persona]] afecta d’una manera perjudicial els interessos d’altri, la societat hi té jurisdicció i esdevé objecte de discussió la qüestió de si la intervenció de la societat és favorable o desfavorable al bé comú. Però no treu cap a res plantejar aquesta qüestió quan la conducta d’una [[persona]] afecta només el seus propis interessos o no té necessitat d’afectar els interessos dels altres si no ho volen (partint del supòsit que totes les [[persona|persones]] afectades són majors d’edat i tenen un grau normal d’enteniment). En tots aquests casos, l’individu hauria de gaudir d’una llibertat perfecta, tant jurídica com social, per a acomplir l’acte que vulgui i atenir-se a les conseqüències.
 
* L'única demarcació de la conducta de qualsevol [[persona]] per la qual aquesta és responsable davant la societat és la que afecta els altres. En la part que només l'afecta personalment, la seva independència és, per descomptat, absoluta.''' Sobre si mateix, sobre el seu cos i sobre el seu esperit, l'individu és sobirà.'''
 
* '''La veritat guanya més amb els errors d'un que, amb el degut estudi i preparació, pensa per ell mateix, que amb opinions certes d'aquells que només les recolzen perquè no es volen esforçar a pensar.'''
7.818

modificacions

Menú de navegació