Viquidites:Fonts fiables: diferència entre les revisions

De Viquidites
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
 
Línia 1: Línia 1:
{{directriu|[[VD:FF]]}}
{{directriu|[[VQ:FF]]}}





Revisió de 10:50, 18 nov 2016


Aquesta és una norma d'estil sobre la fiabilitat de certs tipus de fonts. Les polítiques corresponents són Viquidites:Verificabilitat i Viquidites:No feu treballs inèdits. Els articles de Viquidites haurien de cobrir tots els punts de vista majoritaris, i els minoritaris significatius, que hagin estat publicats per fonts fiables. Vegeu Viquidites:Punt de vista neutral.

Els articles de la Viquidites han d'utilitzar fonts fiables, de tercers, i publicades. Les fonts són material creïble publicats en un procés de publicació fiable; els seus autors són sovint considerats fiables o com a autoritats en el tema en qüestió. La fiabilitat d'una font depèn del context. Com a norma general, com més gent en revisi la informació, n'analitzi les qüestions legals, i n'observi l'escriptura, més fiable és la publicació. Les fonts han de donar suport de manera directa a la informació tal com està presentada en un article. Podeu fer consultes a la Taverna de la Viquidites si dubteu sobre la fiabilitat de certes fonts.

Visió general[modifica el codi]

Els articles s'haurien de basar en fonts fiables, de tercers i publicades, amb una reputació de revisar la informació i la precisió. Això significa que només publiquem les citacions, dites populars i frases fetes contrastades, i no les inventades o sense cap referència fefaent, clara i precisa. Aquests exemples específics només cobreixen alguns dels tipus possibles de fonts fiables i qüestions sobre la fiabilitat de les fonts, i no s'intenta que siguin exhaustius. Que una font sigui adient depèn sempre del context, que és una qüestió de sentit comú i judici editorial.

Definició de font[modifica el codi]

Quan es parla de citar una font, hi ha tres aspectes a considerar sobre la font:

  • L'obra mateixa (article, llibre, etc)
  • L'autor de l'obra (escriptor, periodista, etc.)
  • L'editor de l'obra (editorial, consell de redacció, etc.)

Qualsevol dels tres aspectes es pot tenir en compte sobre la fiabilitat. Les fonts fiables poden ser materials publicats amb un procés editorial fiable, per autors que es consideren una autoritat en el tema, o les dues coses. Aquestes qualificacions s'han de poder demostrar.

En general, quanta més gent participa en la comprovació dels fets, l'anàlisi de les qüestions legals i la revisió del redactat, més fiable serà la publicació.

Definició de publicada[modifica el codi]

El terme "publicat" s'associa normalment a materials de text, ja sigui en format imprès tradicional o en línia. No obstant això, materials d'àudio, vídeo i multimèdia enregistrats i difosos, distribuïts o arxivats per entitats amb bona reputació també poden complir els criteris necessaris per ser considerats fonts fiables. Igual que les fonts de text, les fonts multimèdia han de ser produïdes per un editor fiable i estar degudament citades. A més, ha d'existir una còpia arxivada dels fitxers. És convenient, però no imprescindible, que la còpia arxivada sigui accessible via Internet.

El context importa[modifica el codi]

La fiabilitat d'una font depèn del context. Cada font s'ha de sospesar acuradament per jutjar si és fiable per a la informació d'un article de la Viquidites i si és una font apropiada per aquest contingut. Les fonts han de donar suport directament a la informació tal com es presenta en l'article de Viquidites. Si no es poden trobar fonts fiables sobre un tema, Viquidites no hauria de tenir un article sobre aquest tema.

Vegeu també[modifica el codi]