Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Conflicte d'interessos»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Canvi de redactat per motius purament lingüístics sense oposició a la discussió
(Per unanimitat a la discussió)
(Canvi de redactat per motius purament lingüístics sense oposició a la discussió)
Un '''conflicte d'interessos''' (CI) és una incompatibilitat entre el propòsit de la [[Viquipèdia]] (construir una enciclopèdia [[Viquipèdia:Punt de vista neutral|neutral]] i [[Viquipèdia:Verificabilitat|fiable]]) i els propòsits d'un usuari determinat. L'edició d'articles de la Viquipèdia per un usuari amb CI pot incorporar-hi un biaix favorable al mateix usuari o terceres parts relacionades. El CI resulta problemàtic fins i tot quan l'usuari actua [[Viquipèdia:Pressuposeu bona fe|de bona fe]], ja que pot inserir-hi biaixos sense adonar-se'n a causa de la seva proximitat al subjecte de l'article.
 
EditarEs recomana vivament que els usuaris no editin articles amb CIels estàquals fermamentpuguin desaconsellattenir un CI. Quan l'edició causi trastorns a l'enciclopèdia mitjançant violacions de polítiques com el [[VP:PVN|punt de vista neutral]], [[VP:NO|allò que la Viquipèdia no és]] o [[Viquipèdia:Condicions d'ús|incompliments del copyright]], els comptes poden ser blocats. Editar amb CI pot provocar la mala impressió pública dels individus i grups que es volen promocionar.<ref>Editar per l'interès de relacions públiques està particularment desaprovat. Això inclou, entre d'altres, les edicions fetes pels departaments de [[relacions públiques]] d'empreses o oficines de l'administració; o d'altres organitzacions públiques o privades, tant mercantils com sense ànim de lucre; o per editors professionals als quals es paga per editar un article a la Viquipèdia amb l'''única intenció'' de millorar la imatge d'aquella organització. La Viquipèdia és un lloc públic i publicitat, i les novetats sobre el que passa aquí apareixen freqüentment en els mitjans de comunicació. '''Tot allò que digueu aquí i tot allò que feu aquí pot tenir conseqüències en el món real.'''</ref>
 
S'aconsella fermament que els editors amb CI declarin els seus interessos, tant a la seva [[Viquipèdia:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]] com a la [[Ajuda:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] de l'article relacionat que estiguin editant, especialment si les modificacions poden ser disputades. Els editors que dissimulen els seus CI s'exposen sovint a crear la percepció de que ells, o el seu patrocinador, estan intentant distorsionar la Viquipèdia.
22

modificacions

Menú de navegació