Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Conflicte d'interessos»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Reformulo el text, sense canviar-ne la substància. Si no esteu d'acord en alguna cosa, parlem-ne a la discussió.
(Canvi de redactat per motius purament lingüístics sense oposició a la discussió)
(Reformulo el text, sense canviar-ne la substància. Si no esteu d'acord en alguna cosa, parlem-ne a la discussió.)
Un '''conflicte d'interessos''' (CI) és una incompatibilitat entre el propòsit de la [[Viquipèdia]] (construir una enciclopèdia [[Viquipèdia:Punt de vista neutral|neutral]] i [[Viquipèdia:Verificabilitat|fiable]]) i els propòsits d'un usuari determinat. L'edició d'articles de la Viquipèdia per un usuari amb CI pot incorporar-hi un biaix favorable al mateix usuari o terceres parts relacionades. El CI resulta problemàtic fins i tot quan l'usuari actua [[Viquipèdia:Pressuposeu bona fe|de bona fe]], ja que pot inserir-hi biaixos sense adonar-se'n a causa de la seva proximitat al subjecte de l'article.
 
Es recomana vivament que els usuaris no editin articles amb els quals puguin tenir un CI. QuanLes l'ediciómodificacions causique trastornspertorbin ael funcionament de l'enciclopèdia, mitjançantincloent-hi violacions de polítiques com ella [[VP:PVN|puntfalta de vista neutralneutralitat]], l'[[VP:NO|allòús queimpropi de la Viquipèdia no és]] oi les [[Viquipèdia:Condicions d'ús|incomplimentsviolacions deldels copyrightdrets d'autor]], els comptes poden ser blocatsmotiu de [[Viquipèdia:Bloqueig|bloqueig]] de l'usuari infractor. Editar amb CI pot provocar la mala impressió pública dels individus i grups que es volen promocionar.<ref>Editar per l'interès de relacions públiques està particularment desaprovat. Això inclou, entre d'altres, les edicions fetes pels departaments de [[relacions públiques]] d'empreses o oficines de l'administració; o d'altres organitzacions públiques o privades, tant mercantils com sense ànim de lucre; o per editors professionals als quals es paga per editar un article a la Viquipèdia amb l'''única intenció'' de millorar la imatge d'aquella organització. La Viquipèdia és un lloc públic i publicitat, i les novetats sobre el que passa aquí apareixen freqüentment en els mitjans de comunicació. '''Tot allò que digueu aquí i tot allò que feu aquí pot tenir conseqüències en el món real.'''</ref>
 
S'aconsella fermament que els editors amb CI declarin els seus interessos, tant a la seva [[Viquipèdia:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]] com a la [[Ajuda:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] de l'article relacionat que estiguin editant, especialment si les modificacions poden ser disputades. Els editors que dissimulen els seus CI s'exposen sovint a crear la percepció de que ells, o el seu patrocinador, estan intentant distorsionar la Viquipèdia.
22

modificacions

Menú de navegació