Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Conflicte d'interessos»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
men's ràpids
(cal revisió més completa)
m (men's ràpids)
{{Drecera|[[VQ:CI]]}}
{{5 cèntims|No feu servir Viquidites per promoure els vostres interessos o els de persones o organitzacions properes.
 
 
Tot allò que feu a la Viquidites pot tenir conseqüències en el món real. Qualsevol intent d'utilitzar-la en interès propi pot sortir als mitjans, posar-vos en una situació comprometedora o fer-vos perdre temps, diners i fins i tot la feina. Els usuaris que facin edicions indegudes poden ser [[Viquidites:Bloqueig|bloquejats]].}}
Un '''conflicte d'interessos''' (CI) és una incompatibilitat entre el propòsit de la [[Viquidites]] (construir una enciclopèdia [[Viquidites:Punt de vista neutral|neutral]] i [[Viquidites:Verificabilitat|fiable]]) i els propòsits d'un usuari determinat. L'edició d'articles de la Viquidites per un usuari amb CI pot incorporar-hi un biaix favorable al mateix usuari o terceres parts relacionades. El CI resulta problemàtic fins i tot quan l'usuari actua [[Viquidites:Pressuposeu bona fe|de bona fe]], ja que pot inserir-hi biaixos sense adonar-se'n a causa de la seva proximitat al subjecte de l'article.
 
Es recomana vivament que els usuaris no editin articles amb els quals puguin tenir un CI. Les modificacions que pertorbin el funcionament de l'enciclopèdia, incloent-hi la [[VQ:PVN|falta de neutralitat]], l'[[VQ:NO|ús impropi de la Viquidites]] i les [[Viquidites:Condicions d'ús|violacions dels drets d'autor]], poden ser motiu de [[Viquidites:Bloqueig|bloqueig]] de l'usuari infractor. Editar amb CI pot provocar la mala impressió pública dels individus i grups que es volen promocionar.<ref>Editar per l'interès de relacions públiques està particularment desaprovat. Això inclou, entre d'altres, les edicions fetes pels departaments de [[relacions públiques]] d'empreses o oficines de l'administració; o d'altres organitzacions públiques o privades, tant mercantils com sense ànim de lucre; o per editors professionals als quals es paga per editar un article a la Viquidites amb l'''única intenció'' de millorar la imatge d'aquella organització. La Viquidites és un lloc públic i publicitat, i les novetats sobre el que passa aquí apareixen freqüentment en els mitjans de comunicació. '''Tot allò que digueu aquí i tot allò que feu aquí pot tenir conseqüències en el món real.'''</ref>
S'aconsella fermament que els editors amb CI declarin els seus interessos, tant a la seva [[Viquidites:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]] com a la [[Ajuda:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] de l'article relacionat que estiguin editant, especialment si les modificacions poden ser disputades. Els editors que dissimulen els seus CI s'exposen sovint a crear la percepció que ells, o el seu patrocinador, estan intentant distorsionar la Viquidites.
 
En investigar possibles casos d'edició amb CI, els usuaris han d'anar amb compte en no revelar la identitat d'altres editors. La política de la Viquidites [[Viquidites:Viquietiqueta|contra els atacs personals]]. El conflicte d'interès d'un editor es posa de manifest sovint quan aquest editor revela una relació amb el subjecte de l'article on està contribuint. Quan un editor no revela cap afiliació o altre conflicte d'interès, seguir prudentment la [[VQ:PVN|política de punt de vista neutral]] de la Viquidites pot ajudar a contrarestar edicions esbiaixades.
 
== Visió de conjunt ==
 
Editar amb CI està fermament desaconsellat. Els editors amb CI que provoquin trastorns poden ser blocats. Als editors amb CI que desitgin editar responsablement se'ls aconsella seguir escrupolosament les polítiques de la Viquidites i les millors pràctiques. També se'ls anima a que revelin els seus interessos en la seva [[Viquidites:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]] com ''també'' en la [[Ajuda:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] de l'article relacionat on estan editant, i que demanin altres opinions especialment si les modificacions poden ser disputades. La majoria d'usuaris apreciaran la seva honradesa.
 
Si teniu un conflicte d'interès llavors qualsevol canvi que es pugui veure com controvertit o no [[VQ:PVN|estrictament neutral]], hauria de ser suggerit abans a la pàgina de discussió corresponent. També es poden demanar opinions abans de començar cap article nou, per confirmar que sigui adequat i abans de perdre el temps o comprometre'l cercant un acord de consens. És també aconsellable prendre precaucions similars en temes on no tingueu un conflicte d'interès sinó un punt de vista inflexible o una implicació significativa.
 
==Què és un conflicte d'interessos?==
{{VT|Viquidites:Allò que la Viquidites no és}}
 
La Viquidites és una enciclopèdia; no és un fòrum per fer publicitat o promoure's un mateix, ni un lloc per publicar a compte de l'autor. Com a tal, hauria de contenir només material que compleixi les seves polítiques sobre el contingut i els Viquipedistes han de posar per davant els interessos de l'enciclopèdia. Tot editor que doni prioritat a interessos aliens pot incórrer en un conflicte d'interessos.
 
No hi ha cap criteri ferm per determinar si existeix un conflicte d'interessos, però hi ha símptomes. Afegir material que sembla promoure els interessos o la visibilitat de l'article d'un autor, els seus familiars, empresari, socis o els seus negocis interessos personals, col·loca l'autor en un conflicte d'interessos. Quan els editors escriuen per promoure els seus propis interessos, les seves col·laboracions sovint mostren una manca característica de connexió a tot allò que el lector general podria voler consultar com a referència. Si escriviu en un article o àrea en el que estigui involucrat personalment, assegureu-vos d'escriure en un [[VQ:PVN|to neutral]], citeu les [[VQVD:VER|fonts]] fiables publicades per terceres parts i aneu amb compte amb biaixos involuntaris. El punt de vista neutral és un dels [[VQVD:5P|cinc pilars]] de la Viquidites.
 
Si altres editors suggereixen que les vostres edicions violen les normes de la Viquidites, agafeu-vos consell seriosament i considereu allunyar-vos-en, reconsidereu les vostres edicions i parleu de les vostres intencions amb la comunitat. En particular, considereu si esteu editant tendenciosament.
 
====Interessos financers====
Us demanem fermament que eviteu editar la Viquidites per evitar edicions esbiaixades en àrees on hi hagi conflictes d'interessos, si encaixeu en alguna d'aquestes descripcions:
 
# Esteu rebent una remuneració monetària o altres beneficis o recompenses per editar la Viquidites com a representant d'una organització (sigui directament com un empleat o contractista d'aquella organització, o indirectament com un empleat o contractista d'una empresa encarregada per aquella organització per a propòsits de relacions públiques).
# Espereu obtenir una remuneració monetària o altres beneficis o recompenses per editar la Viquidites; per exemple, sent un propietari, apoderat o accionista d'una companyia o una altra organització sobre la qual esteu escrivint.
 
La política del [[VQ:PVN|punt de vista neutral]] de la Viquidites estableix que tots els articles han de representar tots els aspectes legítims i sense prejudicis, i els conflictes d'interessos poden significativament i negativament afectar la possibilitat que la Viquidites compleixi aquest requisit. Si les vostres edicions motivades financerament no seran neutral, no les publiqueu aquí.
 
En general, els premis i concursos són una excepció a aquestes advertències. En aquest cas, un pot obtenir algun guany editant la Viquidites ja que normalment són recompenses per obtenir la distinció d'[[Viquidites:Articles de qualitat|article de qualitat]] o article bo on se suposa que no s'introdueixen prejudicis. Tanmateix, sigueu cauts amb editors que us demanin que feu determinades modificacions que desafiïn el vostre sentit de perspectiva neutral, o que arregleu un treball brut, ja que imprudentment us podeu convertir en el seu tapat o [[Viquidites:Comptes titella|titella]].
4.992

modificacions

Menú de navegació