Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Conflicte d'interessos»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
m
 
Tot allò que feu a Viquidites pot tenir conseqüències en el món real. Qualsevol intent d'utilitzar-la en interès propi pot sortir als mitjans, posar-vos en una situació comprometedora o fer-vos perdre temps, diners i fins i tot la feina. Els usuaris que facin edicions indegudes poden ser [[Viquidites:Bloqueig|bloquejats]].}}
Un '''conflicte d'interessos''' (CI) és una incompatibilitat entre el propòsit de [[Viquidites]] (construir una enciclopèdiacol·lecció lliure de citacions i paremiologia [[Viquidites:Punt de vista neutral|neutral]] i [[Viquidites:Verificabilitat|fiable]]) i els propòsits d'un usuari determinat. L'edició d'articles de la Viquidites per un usuari amb CI pot incorporar-hi un biaix favorable al mateix usuari o terceres parts relacionades. El CI resulta problemàtic fins i tot quan l'usuari actua [[Viquidites:Pressuposeu bona fe|de bona fe]], ja que pot inserir-hi biaixos sense adonar-se'n a causa de la seva proximitat al subjecte de l'article.
 
Es recomana vivament que els usuaris no editin articles amb els quals puguin tenir un CI. Les modificacions que pertorbin el funcionament de l'enciclopèdiaViquidites, incloent-hi la [[VQ:PVN|falta de neutralitat]], l'[[VQ:NO|ús impropi de la Viquidites]] i les [[Viquidites:Condicions d'ús|violacions dels drets d'autor]], poden ser motiu de [[Viquidites:Bloqueig|bloqueig]] de l'usuari infractor. Editar amb CI pot provocar la mala impressió pública dels individus i grups que es volen promocionar.<ref>Editar per l'interès de relacions públiques està particularment desaprovat. Això inclou, entre d'altres, les edicions fetes pels departaments de [[relacions públiques]] d'empreses o oficines de l'administració; o d'altres organitzacions públiques o privades, tant mercantils com sense ànim de lucre; o per editors professionals als quals es paga per editar un article a la Viquidites amb l'''única intenció'' de millorar la imatge d'aquella organització. La Viquidites és un lloc públic i publicitat, i les novetats sobre el que passa aquí apareixen freqüentment en els mitjans de comunicació. '''Tot allò que digueu aquí i tot allò que feu aquí pot tenir conseqüències en el món real.'''</ref>
 
S'aconsella fermament que els editors amb CI declarin els seus interessos, tant a la seva [[Viquidites:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]] com a la [[Ajuda:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] de l'article relacionat que estiguin editant, especialment si les modificacions poden ser disputades. Els editors que dissimulen els seus CI s'exposen sovint a crear la percepció que ells, o el seu patrocinador, estan intentant distorsionar la Viquidites.
 
En investigar possibles casos d'edició amb CI, els usuaris han d'anar amb compte en no revelar la identitat d'altres editors. La política de la Viquidites [[Viquidites:Viquietiqueta|contra els atacs personals]]. El conflicte d'interès d'un editor es posa de manifest sovint quan aquest editor revela una relació amb el subjecte de l'article on està contribuint. Quan un editor no revela cap afiliació o altre conflicte d'interès, seguir prudentment la [[VQ:PVN|política de punt de vista neutral]] de Viquidites pot ajudar a contrarestar edicions esbiaixades.
Si teniu un conflicte d'interès llavors qualsevol canvi que es pugui veure com controvertit o no [[VQ:PVN|estrictament neutral]], hauria de ser suggerit abans a la pàgina de discussió corresponent. També es poden demanar opinions abans de començar cap article nou, per confirmar que sigui adequat i abans de perdre el temps o comprometre'l cercant un acord de consens. És també aconsellable prendre precaucions similars en temes on no tingueu un conflicte d'interès sinó un punt de vista inflexible o una implicació significativa.
 
'''Tot allò que digueu o feu a la Viquidites pot tenir conseqüències en el món real'''. Les edicions amb CI habitualment queden exposades i poden ser comunicades adversament en els mitjans de comunicació. Tota edició queda en un registre públic indefinidament. Un no és el propietari d'un article i altres el poden suprimir, mantenir-lo o afegir informació que podria ser poc coneguda. Mentre que els Viquipedistes generalment eviten identificar els editors o els seus promotors, els mitjans de comunicació ho poden fer. Això ha portat en ocasions a una revelació pública extremadament tensa per a la companyia o organització, amb acomiadaments dels responsables i de vegades fins i tot amb denúncies judicials si es tracta d'un context laboral o professional. Editar en interès de relacions públiques (excepte correccions òbvies) especialment fa arrufar el nas. Això inclou, entre d'altres, els professionals pagats per crear o modificar articles de la Viquidites. Viquidites és un lloc públic i publicitat, i les notícies d'intents d'influir impròpiament en el contingut són freqüentment informades en els mitjans de comunicació.
 
En investigar possibles casos d'edició amb CI, té prioritat la política de la Viquidites [[Viquidites:Viquietiqueta|contra els atacs personals]] i l'assetjament. Això exigeix que els usuaris es cuidin de no revelar la identitat d'altres editors. En canvi, es pot investigar el comportament dels editors i usar [[Viquidites:Verificador de comptes d'usuari|eines confidencials]] per evidenciar CI o altres abusos editorials de forma que evitin la necessitat d'identificar formalment l'usuari. En altres casos, seguint prudentment la política de [[VQ:PVN|punt de vista neutral]], entre d'altres, pot ajudar a contrarestar edicions esbiaixades.
{{VT|Viquidites:Allò que Viquidites no és}}
 
La Viquidites és una enciclopèdiauna col·lecció de citacions i paremiologia; no és un fòrum per fer publicitat o promoure's un mateix, ni un lloc per publicar a compte de l'autor. Com a tal, hauria de contenir només material que compleixi les seves polítiques sobre el contingut i els Viquipedistes han de posar per davant els interessos dedel l'enciclopèdiaprojecte. Tot editor que doni prioritat a interessos aliens pot incórrer en un conflicte d'interessos.
 
No hi ha cap criteri ferm per determinar si existeix un conflicte d'interessos, però hi ha símptomes. Afegir material que sembla promoure els interessos o la visibilitat de l'article o obres d'un autor, els seus familiars, empresari, socis o els seus negocis interessos personals, col·loca l'autor en un conflicte d'interessos. Quan els editors escriuen per promoure els seus propis interessos, les seves col·laboracions sovint mostren una manca característica de connexió a tot allò que el lector general podria voler consultar com a referència. Si escriviu en un article o àrea en el que estigui involucrat personalment, assegureu-vos d'escriure en un [[VQ:PVN|to neutral]], citeu les [[VD:VER|fonts]] fiables publicades per terceres parts i aneu amb compte amb biaixos involuntaris. El punt de vista neutral és un dels [[VD:5P|cinc pilars]] de la Viquidites.
 
Si altres editors suggereixen que les vostres edicions violen les normes de la Viquidites, agafeu-vos consell seriosament i considereu allunyar-vos-en, reconsidereu les vostres edicions i parleu de les vostres intencions amb la comunitat. En particular, considereu si esteu editant tendenciosament.
 
===Exemples===
====Citar-se un mateix====
{{VT|Viquidites:No feu treballs inèdits}}
Editar en una àrea en la qual teniu coneixements professionals o acadèmics no és, en principi, un conflicte d'interessos. Utilitzar material que heu escrit o publicat està permès raonablement, però només si és notable i s'ajusta a les polítiques sobre el contingut. Autocitar-se excessivament està fermament desaconsellat. En cas de dubte, demaneu l'opinió a la [[Viquidites:La taverna|comunitat]].
 
====Interessos financers====
# Espereu obtenir una remuneració monetària o altres beneficis o recompenses per editar Viquidites; per exemple, sent un propietari, apoderat o accionista d'una companyia o una altra organització sobre la qual esteu escrivint.
 
La política del [[VQ:PVN|punt de vista neutral]] de Viquidites estableix que tots els articles han de representar tots els aspectes legítims i sense prejudicis, i els conflictes d'interessos poden significativament i negativament afectar la possibilitat que la Viquidites compleixi aquest requisit. Si les vostres edicions motivades financerament no seran neutralneutrals, no les publiqueu aquí.
 
En general, els premis i concursos són una excepció a aquestes advertències. En aquest cas, un pot obtenir algun guany editant la Viquidites ja que normalment són recompenses per obtenir la distinció d'[[Viquidites:Articles de qualitat|article de qualitat]] o article bo on se suposa que no s'introdueixen prejudicis. Tanmateix, sigueu cauts amb editors que us demanin que feu determinades modificacions que desafiïn el vostre sentit de perspectiva neutral, o que arregleu un treball brut, ja que imprudentment us podeu convertir en el seu tapat o [[Viquidites:Comptes titella|titella]].
 
====Antagonistes legals====
Si esteu implicats en un cas judicial, o estretament relacionats amb un dels litigants, serà molt difícil que demostreu que sou totalment objectiu escrivint sobre una de les parts o una empresa associada amb el cas, o una àrea relacionada de dret. Fins i tot una relliscada menor en la neutralitat d'un article de la Viquidites sobre un cas judicial pendent podria ser notat pel jutjat o les parts implicades i potencialment podria provocar un problema real, no només a la Viquidites. Per això, descoratgem fermament aquestes edicions quan existeixi aquest tipus de conflicte.
 
====Autobiografia====
No està recomanat que escriviu un article sobre vosaltres mateixos. Si sou notable, algú altre se'n farà càrrec i l'escriurà. En alguns casos, els usuaris de la Viquidites escriuen articles sobre ells mateixos quan l'acció més apropiada seria crear una [[Viquidites:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]]. En aquests casos, normalment l'article es reanomena a l'espai de noms d'usuari en lloc d'esborrar-lo. Si creieu que sou prou notable, exposeu el vostre cas en les pàgines de discussió i cerqueu primer el [[Viquidites:Consens|consens]], tant per la [[Viquidites:Notabilitat|notabilitat]] com per qualsevol proposta d'autobiografia.
 
====Autopromoció====
# Enllaços que s'afegeixen per promoure productes que porten a llocs d'intenció obscura o comercials no especialment rellevants (''enllaços comercials'').
# Enllaços que s'afegeixen amb alguna intencionalitat obscura per promoure individus que porten a les seves pàgines personals.
# Material biogràficCitacions que no afegeix res significativament a la claredat o qualitat de l'article.
 
====Article promocional en benefici de clients====
Els editors no haurien de crear articles que serveixen només per promoure el seu subjecte. Tots els articles de la Viquidites haurien de contenir informació útil escrita raonablement amb un punt de vista neutral. Escriure vanitats i propaganda a la Viquidites està estrictament prohibit. Si contribuïu a la Viquidites en benefici de clients, heu de servir tant a ells com a l'enciclopèdia per assegurar-vos que enteneu les normes per al contingut i no introduïu material promocional.
 
====Fer campanya====
 
==Com evitar edicions amb conflicte d'interessos==
La Viquidites és "l'enciclopèdiala col·lecció de citacions i paremiologia que tothom pot editar" però, si teniu un conflicte d'interessos, absteniu-vos o prengueu moltes precaucions a l'hora de:
#'''Modificar''' articles relacionats amb vosaltres mateixos, la vostra organització o els seus competidors, així com projectes i productes involucrats.
#'''Participar''' en [[VQ:EP|discussions d'esborrament]] sobre articles relacionats amb la vostra organització o els seus competidors.
 
==Utilització de l'espai d'usuari per a breus autobiografies==
Els usuaris registrats poden utilitzar el seu [[Viquidites:Pàgina d'usuari|espai d'usuari]] per publicar breus autobiografies dins de límits raonables i compatibles amb el propòsit de treballar en l'enciclopèdiael projecte. En canvi, si desitgeu escriure sobre vosaltres mateixos sense treballar en l'enciclopèdiael projecte, considereu iniciar un lloc web o un blog. [[VQ:NO|La Viquidites no és]] un servei d'allotjament web lliure.
 
==Com tractar conflictes d'interessos==
El conflicte d'interessos sovint planteja qüestions sobre si el material s'hauria d'incloure en l'enciclopèdia o no. També pot ser una causa, o un factor afegit, en disputes sobre si els editors tenen una intenció que debilita la missió de la Viquidites. Els incidents sobre sospites de conflictes d'interessos es poden comunicar al [[VQ:PA|taulell dels administradors]]. El conflicte d'interessos no és una raó per suprimir un article, encara que altres problemes amb l'article sorgits d'un conflicte d'interessos poden ser criteris vàlids per supressió.
 
;Com tractar amb usuaris sospitosos de CI
Un usuari que detecti un possible incompliment d'aquesta normativa hauria d'informar, en primera instància, l'usuari implicat que podria estar infringint-la. Això és especialment important perquè, normalment, l'usuari no és conscient d'aquest fet. A continuació, se l'hauria d'ajudar a entendre el problema i guiar-lo per tal d'encaminar les seves edicions cap a altres temes, tot aconsellant-li no seguir editant l'article si veim que persevera a fer-ho i aquest presenta els problemes usuals. Fins i tot quan l'usuari ho fa de bona fe, les edicions amb conflicte d'interessos no solen ser neutrals i/o enciclopèdiques i inclús poden ser a articles que ni tan sols són admissibles.
 
La Viquidites dóna tanta importància a la neutralitat dels articles com la possibilitat que tothom pugui editar, anònimament si ho desitgen. No reveleu la identitat real d'un usuari per a demostrar un conflicte d'interès. La [[wmf:Política de privadesa|política de privadesa]] ho prohibeix. Els conflictes d'interessos normalment es posen de manifest quan l'usuari mateix revela una relació al tema que està editant. En cas que l'editor no s'identifiqui el mateix o la seva afiliació, guiar-se per la [[VQ:PVN|política de punt de vista neutral]] pot ajudar a solucionar edicions esbiaixades.
 
;Prioritat de les polítiques bàsiques sobre contingut
Tot text creat en l'espai principal de la Viquidites està subjecte a unes normes: criteris d'inclusió d'articles ([[VQ:NO|allò que la Viquidites no és]]), qualitat enciclopèdica ([[VQ:VER|verificabilitat]] i [[VQ:NOTI|no treballs inèdits]]), enfocament editorial ([[VQ:PVN|punt de vista neutral]]), així com també les [[Viquidites:Condicions d'ús|condicions d'ús de la Viquidites]] i el [[Viquidites:Infraccions de drets d'autor|respecte als drets d'autor]]. S'espera que tots els editors segueixin de prop aquestes polítiques en crear i avaluar material, i que respectin les actuacions de bona fe dels altres que modifiquen el contingut per assegurar que es compleixin aquestes polítiques.
 
Qui ha estat el que ha escrit el text hauria de ser irrellevant mentre aquestes polítiques siguin seguides de prop. La imputació de conflicte d'interès no és per si mateix una bona raó de treure contingut sòlid dels articles. Tanmateix, un possible conflicte d'interès és una bona raó per a que la comunitat revisi detingudament les seves edicions per identificar qualsevol partidisme subtil.
 
==Editors que poden tenir un conflicte d'interessos==
Aquest apartat està dirigit als editors que poden tenir un conflicte d'interessos. Per mantenir la política de la Viquidites sobre el [[VQ:PVN|punt de vista neutral]], es demana fermament evitar les modificacions en articles on hi hagi un clar conflicte d'interessos o on es pugui raonablement sospitar tal conflicte. Les modificacions significativament interessades no estan permeses en els articles.
 
=== Modificacions no controvertides ===
Wikimedia Commons permet que les parts amb un potencial conflicte d'interessos carreguin fitxers digitals com fotografies, il·lustracions, arxius de so, videoclips, sempre que els fitxers siguin de bona qualitat, en el format adequat i que el propietari dels drets autoritzi a fer-ho sota una llicència lliure acceptada.
 
Un cop carregat el fitxer multimèdia a Commons, es pot incorporar als articles de la Viquidites on sigui apropiat. La millor pràctica és informar de la seva disponibilitat en la pàgina de discussió de l'article, però normalment és acceptable editar directament l'article per afegir alguna imatge que il·lustri el contingut existent.
 
==== Professionals especialistes i del sector cultural ====
 
Els conservadors de museus, bibliotecaris, arxivistes, historiadors d'art, gestors de documentació, especialistes d'una matèria i gestors d'una col·lecció, o professionals similars, són benvinguts per aplicar els seus coneixements a la millora de la Viquidites o per compartir la seva informació amb la Viquidites en forma d'enllaços a les seves fonts.
 
La Viquidites prefereix el contingut afegit segons [[Viquidites:Fonts fiables|fonts fiables]]. Si un enllaç no es pot utilitzar com a referència per ampliar l'article, llavors es pot afegir sota l'encapçalament d'enllaços externs sempre que compleixi els [[Viquidites:Enllaços externs|requisits per incloure'l]]. Recordeu que [[VQ:NO|la Viquidites no és un directori d'internet]].
 
No creeu un compte d'usuari compartit per una organització i no inclogueu el nom de l'organització en el nom d'usuari. Està recomanat, però no és obligatori, que aquests editors declarin la seva afiliació en la seva pàgina d'usuari.
* Si les vostres modificacions incompleixen el [[VQ:PVN|punt de vista neutral]] poden ser revertides sense miraments.
* Encara que no està permès que altres usuaris revelin la vostra identitat, poden arribar a descobrir qui sou i donar-se compte que esteu contravenint el sistema per aprofitar-vos-en.
* La gent fora de la Viquidites, com ara la premsa, poden destapar les vostres edicions interessades i generar una opinió negativa sobre vosaltres o la vostra empresa. La Viquidites manté una política de privadesa, però no pot controlar que des de fora es descobreixi i es reveli la vostra identitat.
 
=== Defensa d'interessos ===
En alguns casos, els interessos externs coincideixen amb els de la Viquidites. Un exemple important és que el material difamatori sense base que aparegui en els articles és eliminat sense més. Tothom ho pot fer, ho hauria de fer, i aquesta actuació s'estén a qualsevol informació potencialment difamatòria sense referències o amb fonts no consolidades. En aquest cas no és un problema defensar els interessos de la persona o la institució involucrada. Un article sencer que es presenti com un atac o publicació hostil pot ser candidat a una [[VQ:CSR|supressió immediata]]. Qui publiqui aquí d'aquesta manera estarà subjecte a una sanció administrativa. [[Viquidites:Biografies de persones vives]] dóna més detalls sobre com s'haurien d'escriure els articles biogràfics sobre persones vives.
 
Per altra banda, no està permès eliminar informació crítica sustentada en fonts fiables. Els relats de controvèrsies públiques, basats en fonts fiables, formen part de la cobertura informativa de la Viquidites. Inclinar la balança dels articles cap una defensa d'alguna figura, grup, institució o producte no és una forma de millorar l'enciclopèdiael projecte. També és el cas si trobeu un article sobrecarregat d'informació correctament referenciada però exclusivament negativa. Aquest seria un cas de proporció desmesurada, per exemple quan el 90% d'un article sobre una empresa tracta sobre la demanda judicial que va tenir amb un client. En aquest cas, aquesta informació s'hauria de condensar per un editor neutral i la resta de seccions s'haurien d'ampliar. La millor forma de tractar-ho és demanar-ho a la pàgina de discussió de l'article.
 
En el terme mig evidentment hi hauran àrees grises. En ocasions les crítiques es concentren en una secció separada, encara que no és la millor forma d'organitzar la informació. S'hi haurien de trobar explicacions correctament referenciades en debats publicats i àmpliament difosos, en lloc d'afirmacions vagues com "alguns diuen X mentre altres pensen Y". Tracteu cada cosa com es mereix. Demaneu fonts fiables. Abans d'eliminar la secció de crítica i reorganitzar la informació en les altres seccions de l'article, cosa que seria una millor pràctica, consulteu els altres usuaris en la pàgina de discussió de l'article. Utilitzeu el camp de resum de l'edició amb una informació concisa del que heu fet. És una bona forma per establir la vostra reputació com a editor diligent. Expliqueu qualsevol motiu no obvi deixant una nota en la pàgina de discussió, amb possibles enllaços addicionals per justificar-ho.
 
:{| style="border:black solid 1px" width="90%"
| style="background-color:#c8ffc8" | <center>'''Efecte de conseqüències inesperades:'''</center><br>Si escriviu a la Viquidites sobre vosaltres mateixos, el vostre grup, empresa o les vostres coses, un cop l'article està creat no teniu el control sobre el seu contingut ni cap dret per esborrar-lo fora dels nostres [[VQ:EP|canals habituals]]. Amb cada edició el contingut és alliberat irrevocablement i no s'esborrarà només perquè a l'autor ja no li agrada. Qualsevol editor pot afegir o treure material a l'article seguint els termes de les nostres polítiques. Si hi ha qualsevol cosa públicament disponible sobre el tema que no desitgeu que s'inclogui en l'article probablement acabarà al final apareixent. Més d'un usuari ha creat un article només per trobar-se després presentat per altres editors amb aspectes negatius. Si no seguiu les nostres polítiques o entreu en una [[VQ:R3R|guerra d'edicions]] en un intent d'obtenir una versió al vostre gust, llavors podeu acabar blocats per fer més modificacions.
A més, si el vostre article es troba que d'entrada no és admissible la seva inclusió, serà esborrat segons els [[VQ:CSR|criteris corresponents]]. Per tant, no creeu a la lleugera articles promocionals o d'altra mena, especialment sobre temes que us importin.
{{ORDENA:Conflicte interessos}}
[[Categoria:Polítiques de Viquidites]]
 
[[id:Wikipedia:Vanitas]]
[[sr:Википедија:Конфликт интереса]]
4.992

modificacions

Menú de navegació