Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Allò que Viquidites no és»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
(actualitzo)
# Un lloc on publicar '''citacions personals'''.
 
== Comunitat ==
Aquest apartat és sobre les pàgines no enciclopèdiques de suport del projecte. El treball col·laboratiu a gran escala amb un [[wiki]] suposa un gran experiment social, però l'únic objectiu és crear una enciclopèdia. La Viquipèdia no té cap altre propòsit.
 
===<span id="ANARQUIA"></span> La Viquipèdia no és una anarquia ===
{{drecera|VP:NO#ANARQUIA}}
És un projecte obert, autogestionat i sense jerarquies, però aquestes llibertats es poden restringir si interfereixen amb el propòsit de construir una enciclopèdia. L'objectiu no és fer un experiment d'[[anarquisme]].
 
===<span id="DEMOCRÀCIA"></span> La Viquipèdia no és una democràcia ===
{{drecera|VP:NO#DEMOCRÀCIA}}
En alguns casos determinats es poden fer votacions, però el principi de funcionament és el [[Viquipèdia:Consens|consens]]. El que compta és l'argumentació, el convenciment i la cerca dels punts en comú per aconseguir acords d'àmplia majoria.
 
===<span id="15"></span><span id="BUROCRÀCIA"></span> La Viquipèdia no és una burocràcia ===
{{drecera|VP:NO#BUROCRÀCIA}}
Les normes són per facilitar la feina i per recordar allò que està consensuat. En cas de dubte, [[Viquipèdia:Llanceu-vos-hi!|llanceu-vos-hi]]. En cas de conflicte preval l'esperit de la norma per sobre de la lletra. Si les normes us impedeixen millorar l'enciclopèdia, [[Viquipèdia:Ignoreu les normes|ignoreu-les]], però esperem que respecteu el consens. Els desacords s'haurien de discutir sobre la base de consens i no de forma reglamentista.
 
===<span id="BATALLA"></span> La Viquipèdia no és un camp de batalla ===
{{drecera|VP:NO#BATALLA}}
La Viquipèdia no és un lloc per tenir rancúnia, importar conflictes personals, dur a terme batalles ideològiques, o nodrir-se de prejudicis, odis o temors. Fer batalles personals fora de les discussions de la Viquipèdia va totalment en contra del nostre propòsit i objectiu. A més d'evitar les batalles en les discussions, no tracteu de guanyar posicions en els desacords fent canvis en el contingut o les polítiques. No feu obstruccionisme per recolzar una opinió.
 
S'espera que tots els usuaris es comportin amb civilitat, calma i esperit de cooperació. No insulteu, assetgeu o intimideu a aquells amb els que esteu en desacord. Per contra, abordeu l'assumpte amb intel·ligència i participeu de format educada. Si algú es comporta de forma incivil, no cooperativa o insultant, o fins i tot si tracta d'assetjar-vos o intimidar-vos, això no és excusa per respondre de la mateixa forma. Centreu-vos només en els punts factuals a tirar endavant, ignorant els comentaris inapropiats o fent cas omís d'aquest usuari per complet. Si cal, feu veure prudentment que penseu que els comentaris poden ser considerats incivils, i deixeu clar que voleu seguir endavant centrant-vos només en la qüestió sobre el contingut. Si el conflicte continua molestant-vos, demaneu la intervenció i mediació d'altres usuaris.
 
En cas de [[Viquipèdia:Resolució de conflictes|conflictes persistents]], eviteu la temptació de convertir la Viquipèdia en un camp de batalla entre les faccions. [[VP:PBF|Assumiu de bona fe]] que tothom està aquí per millorar la Viquipèdia, especialment si tenen un punt de vista amb el qual no esteu d'acord. Treballeu amb qui vulgueu, però no organitzeu faccions amb l'objectiu principal de distorsionar el procés fonamental de presa de decisions de la Viquipèdia, que es basa en la construcció d'un [[Viquipèdia:Consens|consens]]. Els editors implicats en controvèrsies haurien de treballar de bona fe per trobar punts bàsics d'acord entre els diferents punts de vista.
 
No utilitzeu la Viquipèdia per a fer amenaces legals o d'altre tipus contra la Viquipèdia, els viquipedistes o la Fundació Wikimedia. Existeixen altres mitjans per comunicar problemes legals. No es poden tolerar amenaces i poden ser motiu de [[Viquipèdia:Bloqueig|bloqueig]].
 
=== La Viquipèdia no és cap obligació ===
La Viquipèdia és una comunitat de voluntaris i no es demana als usuaris que dediquin més temps i esforç del que desitgin. Centreu-vos en millorar l'enciclopèdia vosaltres mateixos en lloc de demanar més d'altres usuaris. Els editors no tenen cap obligació, són lliures de prendre un descans o de deixar la Viquipèdia en qualsevol moment.
 
== La Viquipèdia no és moltes coses ==
Per acabar, aquesta és una llista incompleta d'allò que la Viquipèdia no és. Els punts exposats més amunt són els més probables que sorgeixen quan algú té alguna idea nova que de fet no és cap bona idea. No es poden anticipar totes les males idees que algú pugui tenir i fer una llarga llista d'idees equivocades sobre què és una enciclopèdia col·laborativa. En general, "no és una bona idea" és motiu suficient per no fer alguna cosa, sempre que hi hagi una bona raó per la qual la idea no és bona. Simplement pregunteu-vos què és allò que un lector esperaria trobar en una enciclopèdia, o allò que un editor pot esperar d'una comunitat col·laborativa.
{{ORDENA:Allo que Viquidites no es}}
[[Categoria:Política i normes]]

Menú de navegació