Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Consens»

Salta a la navegació Salta a la cerca
ampliació de en.wiki, més explicacions sense canviar el sentit
(amplio la intro)
(ampliació de en.wiki, més explicacions sense canviar el sentit)
 
Aquesta política descriu com s'entén el consens a la Viquipèdia, com determinar quan s'ha assolit, com procedir en cas contrari, i algunes excepcions a la regla general de que totes les decisions s'han de prendre per consens.
 
Típicament s'arriba al consens com a producte natural i inherent del procés de modificacions en un [[wiki]]: generalment algú fa un canvi o ampliació en una pàgina, i llavors tothom que la llegeixi té l'oportunitat de deixar-la com està o tornar-la a canviar. En essència, el silenci implica consentiment, si ha estat exposat adequadament a la comunitat. El consens entre un grup limitat d'editors, en un moment i un lloc determinats, no pot estar per sobre del consens comunitari a una escala més gran, llevat que els arguments convincents facin que el nou procés o els acords siguin àmpliament acceptats. En el cas de les pàgines sobre [[Viquipèdia:Política i normes|principis, normes o directrius]] s'espera que el grau de participació i de consens sigui més ampli.
 
== Construcció raonable del consens ==
El consens es construeix a partir de l'acord de les parts implicades. S'hi pot arribar a través de discussió, de modificacions successives o, més sovint, amb una combinació de les dues. El consens només pot funcionar entre editors raonables que fan un [[Viquipèdia:pressuposeu bona fe|esforç de bona fe]] per treballar conjuntament de forma civilitzada. Per construir el consens cal exigir una atenció especial a la [[Viquipèdia:Punt de vista neutral|neutralitat]], a romandre neutral en un esforç per arribar a un acord amb què tothom pugui estar d'acord.
 
== ConsensCom durants'aconsegueix el procés d'edicióconsens ==
Típicament s'arriba al consens com a producte natural i inherent del procés de modificacions. Generalment algú fa un canvi o ampliació en una pàgina i llavors tothom que la llegeix té l'oportunitat de deixar-la com està o tornar-la a canviar. Quan els editors no es posen d'acord en les modificacions, el procés cap al consens continua en la [[Viquipèdia:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] associada exposant els motius i debatent alternatives.
[[Fitxer:Diagrama de consens.svg|thumb|250px|Quan es fa una modificació els altres usuaris poden acceptar-la, canviar-la o revertir-la. Si és necessari es poden discutir aquestes opcions i cercar un compromís de consens.]]
Generalment algú modifica una pàgina i, llavors, els altres editors tenen tres opcions: acceptar la modificació, canviar-la o [[Ajuda:Revertir canvis|revertir-la]]. En cadascun dels casos es pot afegir l'opció d'explicar-ho i discutir-ho, a priori o a posteriori. Típicament, cada article evoluciona a través de moltes iteracions del procés de consens per aconseguir un resultat millorat i [[Viquipèdia:Punt de vista neutral|neutral]]. Si les vostres contribucions no són acceptades immediatament, penseu en un canvi raonable que pugui integrar-se amb les dels altres i torneu a editar o discutiu els canvis a fer. Això es pot fer a la pàgina de discussió de l'article, en el resum dels canvis, en la pàgina de discussió dels altres usuaris o en una pàgina més general com la Taverna.
 
Una decisió consensuada té en compte totes les inquietuds legítimes plantejades. De forma ideal s'hi arriba quan no queden objeccions, però sovint cal conformar-se amb l'acord més ampli possible que es pugui assolir. Quan no hi ha un acord ampli, la creació de consens implica adaptar les propostes per aconseguir l'aproximació dels dissidents sense perdre partidaris.
Els resums dels canvis són útils, i poden contenir una descripció breu dels canvis fets en la modificació de l'article, o una explicació breu dels motius del canvi. Sempre és millor fer un resum dels canvis realitzats que deixar el camp en blanc. Si el motiu de la teva contribució no queda prou clar, hi ha més possibilitats que sigui revertida, especialment si s'està suprimint part del text. Per a una explicació més extensa utilitzeu la pàgina de discussió i poseu al resum d'edició "vegeu discussió".
 
=== Consens durant el procés d'edició ===
Les guerres de modificacions només poden portar a la [[Viquipèdia:Pàgina protegida|protecció de la pàgina]] en lloc de poder millorar l'article.
[[Fitxer:Diagrama de consens.svg|thumb|250px|Quan es fa una modificació els altres usuaris poden acceptar-la, canviar-la o revertir-la. Si és necessari es poden discutir aquestes opcions i cercar un compromís de consens.]]
El consens és el procés normal de funcionament a la Viquipèdia, sovint implícit i invisible. Es pot suposar que una modificació té consens quan no és discutida o [[Ajuda:Revertir canvis|revertida]] per un altre editor. Quan aquesta modificació més endavant és revisada per un altre editor, es pot suposar que hi ha un nou consens. D'aquesta manera l'enciclopèdia creix i millora gradualment al llarg del temps. Una modificació que clarament no és una millora sovint pot ser redactada de millor forma. Si no es pot salvar amb una nova redacció llavors es reverteix.
Totes les modificacions haurien d'estar explicades, a no ser que tinguin un motiu evident. Es pot fer en el [[Ajuda:Resum de la modificació|camp de resum]] amb els motius clars dels canvis o bé en la pàgina de discussió corresponent. Un resum substantiu i informatiu indica els punts que s'haurien d'abordar en els esforços posteriors per assolir el consens. Les reversions repetides són improductives i poden comportar accions administratives per prevenir [[VP:R3R|guerres d'edicions]], excepte en casos específics previstos (vandalisme clar o prevenció per [[VP:BPV]]). Sovint un canvi formal en el redactat pot acabar amb el conflicte.
 
=== ÚsConsens dedurant en lael pàginaprocés de discussió ===
{{AP|Viquipèdia:Pàgines de discussió}}
 
Quan no es pot assolir un acord només a través de l'edició, el procés de consens es fa de forma més explícita: els editors obren un nou fil en la pàgina de discussió i tracten de resoldre la disputa a través d'un debat. Aquí els editors intenten ''persuadir'' els altres, amb ''motius'' basats en polítiques, fonts i el sentit comú. També poden suggerir solucions alternatives o compromisos que puguin satisfer les desavinences. El resultat pot ser un acord que no satisfaci a ningú per complet, però que tots reconeguin com una solució raonable. El consens és un procés continu a la Viquipèdia. Sovint és millor acceptar un compromís imperfecte, amb el benentès que la pàgina està millorant a poc a poc, que tractar de lluitar per posar d'entrada una versió particular "perfecte". Com a norma general, la qualitat d'un article amb editors combatius és molt menor que la dels articles on els editors tenen una visió més àmplia.
[[Viquipèdia:Llanceu-vos-hi|Sigueu agosarats]] a l'hora de fer contribucions al projecte, però utilitzeu també la pàgina de discussió per parlar de les millores a l'article i per arribar a un consens sobre les edicions de la pàgina. En el cas de les [[Viquipèdia:Política i normes|pàgines de polítiques]] s'espera que el grau de participació i consens sigui més gran. En casos on el consens sigui particularment difícil d'aconseguir, pot ser necessària l'ajuda d'altres usuaris imparcials o més experimentats. Si és necessari demaneu l'opinió d'una tercera part o una mediació neutral.
 
Quan els editors es troben particularment amb dificultats per arribar a un consens, hi ha algunes recomanacions de [[Viquipèdia:Resolució de conflictes|resolució de conflictes]] (en general, cercant més opinions) i fins i tot accions administratives extremes per posar fi a una disputa. Tanmateix, els administradors actuen principalment en problemes sobre polítiques i comportament, i no tenen autoritat per decidir qüestions de contingut. Els administradors poden blocar editors per comportament que interfereixi en el procés de consens (com [[VP:R3R|guerres d'edicions]], [[Viquipèdia:Comptes titella|abús de comptes múltiples]] o falta de [[Viquipèdia:Viquietiqueta|civisme]]). També poden prendre decisions sobre si les edicions són o no admissibles d'acord amb les polítiques, però no solen anar més enllà d'aquest tipus d'accions.
 
== El consens pot canviar ==
225

modificacions

Menú de navegació