Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Consens»

Salta a la navegació Salta a la cerca
redactat de les excepcions
(ampliació de en.wiki)
(redactat de les excepcions)
 
== El consens pot canviar ==
Els editors poden proposar canvis en el consens actual, especialment si hi ha arguments o circumstàncies no contemplats anteriorment. Per altra banda, proposar un canvi en un consens recent pot ser inapropiat. Se suposa que un bon consens serà estable.
El consens no és immutable. Les decisions passades es poden revisar, no tenen caràcter vinculant i a vegades és raonable fer canvis.
 
En molts casos, quan la qüestió ja està resolta per discussions anteriors, els canvis s'haurien de proposar en una discussió.
Els processos de la Viquipèdia romanen flexibles per diferents raons, incloent-hi que la gent nova pot portar noves idees, el creixement pot implicar noves necessitats, la gent pot canviar d'opinió gradualment quan surten coses noves, i a vegades trobem millors camins per fer les coses.
 
== Decisions no subjectes a consens comunitari ==
De totes formes, un bon acord de consens és aquell que és estable. Per futures decisions i revisions és millor documentar els acords.
Hi ha unes quantes excepcions que poden substituir les decisions per consens sobredels una pàginaeditors.
 
* la Fundació Wikimedia té el control legal i la responsabilitat legal de la Viquipèdia. Les decisions, resolucions i actes de la Junta de la Fundació i els seus designats degudament autoritzats tenen prioritat i prevalen sobre el consens. El consens entre els editors que impliqui una decisió, norma o acte que violi les [[foundation:Policies|polítiques de la Fundació Wikimedia]] serà comunicat per escrit a la Fundció.
==Excepcions==
* Les accions d'ofici no poden ser revertits pels editors, excepte amb el permís previ i explícit de l'oficina.
Hi ha unes quantes excepcions que poden substituir les decisions per consens sobre una pàgina.
* Algunes qüestions que poden semblar subjectes al consens de la comunitat de la Viquipèdia en català són, de fet, en un domini independent. En particular, la comunitat de desenvolupadors de programari de MediaWiki, incloent tant el personal remunerat de la Fundació Wikimedia i altres voluntaris, i les activitats de Wikimedia Commons, són entitats separades en gran mesura, de la mateixa manera que les les Viquipèdies en altres versions. Aquestes comunitats autònomes operen quan ho consideren necessari o apropiat, per exemple, afegir, treure o canviar les característiques del programari, o l'acceptació o rebuig de les imatges, fins i tot si les seves accions no estan recolzats pels editors locals. Això no constitueix una llista exhaustiva sinó un recordatori que les decisions adoptades en el marc d'aquest projecte s'apliquen només a la comunitat autònoma de la Viquipèdia en català.
*Declaracions de [[Jimmy Wales]], del [[m:Board of Trustees|Consell d'Administració]], o dels [[mw:Developers|programadors]], especialment temes com la càrrega dels servidors o temes legals ([[drets d'autor]], dret a la intimitat, difamacions) poden tenir l'status de política.
*Accions administratives per part de la Fundació, com eliminar part del contingut o protegir-lo. Aquestes accions són molt rares i no s'han produït a la Viquipèdia en català.
*Les decisions per consens en casos específics no invaliden automàticament el consens en una escala més àmplia. Per exemple, un debat local en un [[Viquipèdia:Viquiprojecte|Viquiprojecte]] no pot invalidar el consens més gran darrere una política o directriu. Un Viquiprojecte no pot decidir que una política determinada no s'aplica en els articles dins del seu camp, llevat que puguin convèncer a la comunitat que això és el més correcte.
*Els [[m:Foundation issues|principis de la Fundació]] són els principis bàsics per a tots els projectes de Wikimedia. Aquests principis representen les decisions de consens més grans assolides entre tots els projectes de Wikimedia, i afecten a tots els projectes.
 
== Vegeu també ==
225

modificacions

Menú de navegació