Nocturn de Sant Felip Neri

De Viquidites
Infotaula d'obraNocturn de Sant Felip Neri
Projectes germans
Dades generals
Autor Sebastià Bennassar Llobera
Publicació 2013
Modifica dades a Wikidata

Nocturn de Sant Felip Neri és una novel·la de l'escriptor, periodista i crític literari mallorquí Sebastià Bennasar, publicada l'any 2013. La novel·la explica com Clara Bertran, una noia cega d'una família barcelonina, encarrega a Carles, un escriptor que malviu de la literatura, la redacció d'un llibre, sobre un músic de carrer que ha arribat a Barcelona fugint de la guerra dels Balcans i al que escolta, des de casa seva, mentre toca a la plaça que dóna nom al llibre.

Citacions[modifica | modifica el codi]

  • La Clara creu que viu dins una novel·la perquè per ella els llibres i les seves frases són el més important del món, són el seu món perquè mai no ha conegut cap altre, i per això actua com si fos un personatge de novel·la.
  • ...i tu parles a través d'aquests papers, de les tecles, perquè ningú no sabrà mai si aquest que escriu la teva història és un altre o ets tu mateix, com si simplement fossis una figura poètica i tota aquesta novel·la, si és que això és una novel·la, s'hagués d'escriure en la primera persona del singular. Com si fossis tu qui hagués d'inventar aquest escriptor que va omplint pàgines i pàgines per tal d'enfrontar-se als teus fantasmes...
  • Només se sentia la música que rebotia contra la paret com la metralla, però molt més enllà, foradant el mur, foradant l'ànima.
  • Li reconeixes la teva ignorància perquè no hi ha res de més estúpid que voler aparentar allò que no s'és, que voler demostrar coses que no són. El món deixaria de tenir gràcia si tots sabéssim de tot i si no poguéssim estar aprenent coses noves a cada instant. El dia que hom deixa de fer-se preguntes ja pot saber del cert que és mort.
  • La vida és com una xarxa de tela d'aranya que t'atrapa per qualsevol de les seves puntes i t'acondueix i et fa caure de cap al centre i de cap a la mort, i només pots desitjar caure en un dels extrems més allunyats i que triguis molt a arribar al centre de la teranyina.
  • Atacar la Biblioteca de Sarajevo era això, atemptar contra la nostra memòria històrica, manifestar la seva voluntat de liquidar-nos del tot com a poble, de no deixar rastre de la nostra existència... No hi ha res més desolador que una biblioteca cremada...

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Bennasar, Sebastià. Nocturn de Sant Felip Neri. Barcelona: Meteora, 2013. ISBN 9788492874705.