Viquidites:Llibre d'estil

De Viquidites


Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Aquest Llibre d'estil té per objecte explicar com redactar les pàgines d'una forma homogènia i ordenada. Tot i que les normes següents no són indiscutibles, cal respectar-les, i si trobeu que no hi esteu d'acord, cal cercar un mínim consens abans de modificar-les. De vegades, un mètode és tan bo com un altre però, si tothom ho fa de la mateixa manera, Viquidites serà més fàcil de llegir i de fer servir i, per descomptat, més fàcil d'escriure i editar.

Una pàgina clara, informativa i imparcial és sempre més important que la presentació o l'estructura. No s'espera que els editors segueixin totes o cap d'aquestes regles: la riquesa d'editar wikis és que no hi cal perfecció. Els autors que editin poden referir-se a aquest manual quan poleixin articles i les pàgines s'aniran fent d'acord amb aquesta guia.

Mireu, si us plau, Com s'edita una pàgina per informació sobre com fer servir les diferents instruccions d'hipertext –hi ha moltes més possibilitats a part de negreta o cursiva. Aquest article es concentra en quan fer-los servir encara que alguns exemples també mostren l'hipertext. També us pot ser útil el llibre d'estil de categorització pel que fa a normes d'estil per a categoritzar els articles.

Per últim, cal recordar que qualsevol persona pot editar lliurement a Viquidites però el projecte millora en disseny i qualitat si totes les pàgines tenen un mateix estil comú de manera que sigui fàcil d'entendre i comprendre per al lector final.

Introducció[modifica el codi]

Les pàgines han de començar amb una breu introducció. No han de tenir una extensió màxima de dues frases, ja que Viquidites NO és una enciclopèdia (vegeu Allò que Viquidites no és), i enllaceu-lo, sempre quan sigui possible, amb el seu article corresponent a la Viquipèdia.

Les introduccions poden incloure també noms o variants alternatius pels quals és coneguda la persona o el tema. La primera referència a una persona, tema o obra literària ha d'anar en negreta, però recordeu que els títols d'obres literàries també han d'anar en cursiva. A més, les pàgines persones o autors han d'incloure el lloc i la data de naixement i/o de defunció, i han d'anar separades per un guió llarg (–). Si l'autor encara és viu, només inseriu el lloc i data de naixement. Exemples:

'''{{w|Joan Capri}}''' ([[Barcelona]], [[10 de juliol]] de 1917 — [[Barcelona]], [[4 de febrer]] de 2000), pseudònim de '''Joan Camprubí i Alemany''', fou un actor, humorista i monologuista català.

Pel que fa a les pàgines de temes, obres literàries o pel·licules agafeu com a model:

  • L'art d'estimar (The Art of Loving) és un llibre del psicoanalista nord-americà d'origen alemany Erich Fromm publicat l'any 1956.
''''''L'art d'estimar''''' (''The Art of Loving'') és un llibre del psicoanalista nord-americà d'origen alemany [[Erich Fromm]] publicat l'any 1956.

Les introduccions dels articles són importants per identificar les citacions d'autors o obres literàries que no són gaire conegudes popularment. Una bona introducció permet trobar més informació i fer una recerca per contrastar o modificar citacions o dites populars d'altres editors de Viquidites. Per altra banda, us recomanem fer introduccions de cada secció de l'article perquè permeten contextualitzar les citacions d'autor d'un tema concret o d'una obra literària. Podeu veure un exemple amb les citacions de cada llibre publicat per Joan Fuster. També, es poden incloure imatges alineades a la part dreta de l'article amb extractes de les cites llistades a l'esquerra.

Es recomana usar la plantilla {{cita}} per afegir les citacions i la plantilla {{dita}} per afegir dites populars o frases fetes. Fent-ho així, es mostren sempre amb el mateix format –l'idoni– i són més fàcils d'editar i de fer-hi manteniment. Les citacions i dites populars han d'acabar sempre amb punt o amb el signe de puntuació corresponent.

Tipus de pàgines[modifica el codi]

Podeu crear quatre tipus de pàgines a Viquidites que tenen una estructura i plantilles diferents:

Podeu trobar-hi el formularis corresponents de cadascun a Viquidites:Creació de pàgines.

Llargada de les citacions[modifica el codi]

Drecera:
VD:LLARG
VQ:LLARG

A fi d'afavorir la lectura senzilla i àgil, qualsevol citació (ja sigui relativa a personatges cèlebres, pel·lícules, obres literàries o teatrals, o demés publicacions) tindran una limitació de llargada de 120 paraules. Si superen aquesta xifra, s'adopten dues possibilitats moderadament flexibles:

  1. Si la citació és indivisible i no conté cap punt i seguit al llarg d'aquesta, el límit de caràcters quedarà en 200 paraules. Si malgrat això encara no fos suficient, s'haurà de considerar ometre'n alguna part mitjançant l'ús normatiu de punts suspensius entre claudàtors: [...].
  2. Si la citació conté algun punt i seguit, se n'haurà d'extreure la part més significativa i ometre la resta de contingut, o bé considerar-la com a dues citacions diferents.

També, per determinats casos especial, heu de seguir les següents pautes aprovades per consens:

  • Els poemes s'han de transcriure's de forma lineal separant els versos amb la barra inclinada (/), excepte quan l'entrada en què es trobin correspongui directament a l'obra literària on estan recollits. En aquest darrer cas, es respectarà la distribució original i es podrà utilitzar el salt de línia per a entendre'n millor la estètica i el recurs literari. Si el poema és manifestament llarg, no s'ha de representar mai sencer (vegeu Viquidites:Drets d'autor), únicament aquella estrofa (com a molt 2) més representativa.
  • Les rondalles, embarbussaments, endevinalles i altres tipus de paremiologia que es distribueixen en més d'una línia com a recurs literari, s'ha d'utilitzar preferentment la forma en què aparegui a la bibliografia consultada. Si no s'indica res, s'hauria d'escriure de manera lineal, sense cap tipus de separació (ni barra lateral ni salt de línia).
  • Els fragments de cançons s'han de transcriure respectant la distribució de la font bibliogràfica utilitzada. Per defecte, s'escriuran de forma lineal amb barres laterals (/). No s'haurien de representar mai cançons senceres (vegeu Viquidites:Drets d'autor), únicament aquella única estrofa o tornada (o com a molt 2) més representativa.

Abús de fonts[modifica el codi]

Drecera:
VD:ATEMP
VQ:ATEMP
Vegeu també: Viquidites:Llibre d'estil/Atemporalitat

Eviteu monopolitzar una pàgina amb citacions d'un mateix document/esdeveniment. Una excessiva cobertura d'un acte concret pot arribar a desvirtuar-ne el contingut i mostrar un recull no representatiu dels valors o el pensament real de la persona qui les pronuncia. En general, s'ha acordat que el nombre de citacions corresponents a un discurs, entrevista o esdeveniment d'un personatge històric no hauria de superar 1/3 del contingut total. Aquesta situació també és aplicable a capítols, actes, temporades, o volums de llibres i sèries de televisió, així com per a cançons o discos de música. Per exemple, en una pàgina que tingui 8 citacions, no hi hauria d'haver més de 2 o 3 referents al mateix document.

Verificabilitat[modifica el codi]

D'ençà l'aparició d'internet, han crescut el nombre de pàgines de citacions. Podeu trobar una gran quantitat de llistes de frases/refranys/etc a la xarxa però la majoria tenen el mateix problema, no aporten fonts fiables ni referències vàlides. Com a molt, les més ben elaborades, indiquen la font de publicació (ex. Evene o Dico-citacions). Per això, sempre és preferible utilitzar pàgines webs fiables. Per exemple, convé saber qui són els autors o responsables, comprovar que l'adreça web sigui senzilla i estable, tenir una explicació del seu objectiu o missió, saber quines fonts de referència utilitza, etc.

Per aquest motiu:

  • No utilitzeu pàgines de llistes de citacions/refranys com a font de referència. Moltes no tenen un filtre que contrasti les frases. Podeu consultar una mostra al llistat de pàgines prohibides. Qualsevol proposta serà benvinguda.
  • Eviteu abusar de blogs personals o xarxes socials. A la llarga, no constitueixen una font fiable o segura. Moltes vegades, només repliquen continguts populars a la xarxa o de pàgines de citacions.
  • Tingueu esperit crític. A la xarxa s'ha incrementat exponencialment el desconeixement de l'origen de les citacions, i moltes ocasions es dona per vàlida l'autoria d'una frase sense contrastar-ho. Un exemple ben clar és el següent: https://twitter.com/albiol_xg/status/786502662233653249 Si doneu un cop d'ull a Mark Twain#Atribuïdes, veureu la realitat de la frase. Si teniu dubtes, podeu deixar la vostra consulta a La Taverna i us la resoldrem el més aviat possible. Un altre eina que recomanem que consulteu és Quote Investigator, no obstant penseu que només es centra en l'àmbit anglosaxó.
  • No us trenqueu el cap en referenciar totes les citacions sense referència. El més probable és que la pròpia frase no existeixi i tingui un origen desconegut a la xarxa. El més apropiat és, després d'un temps prudencial, esborrar-la i cercar noves citacions.
  • Sempre que sigui possible, heu d'aportar la citació en versió original (camp |original=), així com l'idioma (|idioma =). A més, d'oferir qualitat al projecte, ajuda a verificar la validesa de la frase.

Ordenació[modifica el codi]

Drecera:
VD:ORDRE
VQ:ORDRE

Les citacions han d'organitzar-se d'una forma lògica i ordenada. Recordeu que és important detallar on i quan s'ha esmentat la citació, això permet ordenar les citacions cronològicament, de més antigues a més recents. En cas contrari, si resulta impossible trobar cap data de la citació, ordeneu-les de forma alfabètica.

  • Si teniu un conjunt de citacions d'una mateixa obra o document, considereu agrupar-les en una mateixa subsecció amb títol del document amb la següent sintaxi: <code> === ''Títol del document'' (data) ===</code>). En aquests casos, les citacions han d'anar ordenades de forma seqüencial, és a dir, segons la numeració del capítol, número de pàgina o qualsevol altra ordenació seqüencial indicada al document. Per altra banda, si teniu més 5 citacions de la mateixa obra, us recomanem que creeu pàgina nova d'obra literària i feu servir l'ordenació seqüencial corresponent.
  • Per altra banda, si teniu moltes citacions que parlen d'un mateix tema, considereu agrupar-les en una mateixa secció o creeu-ne un pàgina nova de tema. En aquest supòsit, el criteri d'ordenació ha de ser cronològic, o en el seu defecte, alfabètic.
  • Per últim, en el cas de les dites populars, ordeneu-les de forma alfabètica. Si teniu moltes dites populars que pertanyen a una mateixa recopilació o tema relacionat (>5 refranys), considereu agrupar-les en una mateixa secció.

Seccions finals[modifica el codi]

Addicionalment al text de l'article, al final es poden afegir les següents seccions, en aquest ordre:

  • Vegeu també: enllaços interns cap a articles relacionats.
  • Referències: per mostrar les referències al peu de l'article, si n'hi ha, tal com s'ha especificat a l'apartat anterior.
  • Bibliografia
  • Enllaços externs: enllaços externs que puguin complementar les cites del tema, personatge, etc.

Notes addicionals[modifica el codi]

En crear una pàgina nova a Viquidites cal comprovar l'existència d'una pàgina equivalent a la Viquipèdia; si dita pàgina existeix a la Viquipèdia, s'hi ha de col·locar la plantilla que enllaça amb Viquidites.

Vegeu també[modifica el codi]