Viquidites:La taverna

De Viquidites
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Nuvola apps kteatime.pngTaverna de ViquiditesNuvola apps kteatime.png

La Taverna de Viquidites
Nuvola apps kteatime.png
Taverna de ...
Commons-logo.svg
... Commons
Wiktionary-logo-en.png
... Viccionari
Wikiquote-logo.svg
... Viquidites
Wikibooks-logo.svg
... Viquillibres
Wikinews-logo.png
... Viquinotícies
Wikipedia-logo.png
... Viquipèdia
Wikisource-logo.png
... Viquitexts
Benvinguts i benvingudes a la nostra Taverna, el lloc de trobada virtual del projecte, així com un espai per a distreure'ns i crear-hi un ambient agradable. Ací parlem sobre afers que concerneixen a tothom, però, si teniu alguna cosa a dir específicament sobre un article o un usuari, si us plau, feu servir la seua respectiva pàgina de discussió. Podeu llegir i contestar les converses ja iniciades (clicant en "modifica" al costat dret del títol de cadascuna de les converses).

Si us plau, per a evitar malentesos, signeu sempre els vostres missatges al final de la vostra intervenció amb el codi --~~~~. Podeu signar també pitjant el botó de signatura (Vector toolbar signature button.png) de la barra d'edició de la pàgina "modifica". Per a converses inactives o antigues de la Taverna, consulteu l'Arxiu de la Taverna, des del qual podeu tornar a portar-lo ací si voleu reprendre'n cap. Sobre qüestions específiques del funcionament de la Taverna aneu a la seua respectiva pàgina de discussió. Per a més consells per a participar-hi, llegiu Viquidites:Com participar a la Taverna.
Arxiu de la Taverna
2005 · 2006 · 2007 · 2008-09 · 2010-11 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016
Inicieu un nou tema de conversa
Recordeu signar els vostres comentaris amb el codi --~~~~

Preses de decisions obertes[modifica el codi]

@Docosong, Unapersona, Nknudsen, 19Tarrestnom65: Com a usuaris amb mitjana activitat els darrers mesos, us animo a participar a les dues preses de decisions obertes actualment:

Gràcies pel vostre interès. --Xavier Dengra (MISSATGES) 13:21, 2 ago 2016 (CEST)

Plantilla Frases de la portada[modifica el codi]

Hola @Xavier Dengra:, he revisat que només ens queden 9 dates(o 10 per l'any de traspas) per completar les frases de la portada diàries. Ara mateix no trobo quines en falten, a veure si ho podem acabar i donar per finalitzat aquesta línia de treball. Vam començar fa dos anys i abans ho teníem de forma setmanal, és a dir de 54 a 365, està bé, oi? També anar revisant que totes les plantilles tinguin el codi <noinclude></noinclude>, de moment he revisat tot l'octubre. Salut! --Docosong (discussió) 15:37, 16 oct 2016 (CEST)

@Docosong: Bones! Haig de seguir revisant-les per acabar d'adaptar-ne algunes (sobretot la llargada vertical de les fotos) a la nova portada. M'hi fixaré en el que em dius dels "include", i també aprofitaré per anar categoritzant-les per mesos (que totes seguides queden molt desordenades i és difícil tenir-les controlades). --Xavier Dengra (MISSATGES) 21:40, 16 oct 2016 (CEST)

Estructura de poesies[modifica el codi]

@Docosong, Yeza: Com creieu que s'haurien d'estructurar les poesies curtes o els embarbussaments? Tradicionalment ho hem fet com a Yosano Akiko, però és evident que és més estètic a Matsuo Bashō. Definim una pauta al llibre d'estil, o donem llibertat i acceptem ambdues? Com ho veieu? --Xavier Dengra (MISSATGES) 01:56, 10 nov 2016 (CET)

Umm, mea culpa, vicis que porto de la viqui. Suposo que és millor la uniformitat. Per una banda poder sí és més estètic, per l'altre, no sé com quedaria si hi haguessin moltes —dotze per dir un número— a un mateix article; us deixo dir a les veus de l'experiència. --Yeza (discussió) 02:46, 10 nov 2016 (CET)
@Xavier Dengra, Yeza: Tranquil·la Yeza, més aviat s'agraeix que s'obrin aquests debats per anar millorant l'estil i el format del projecte. Tenim pocs usuaris actius i per això arribem a decisions poc debatudes :(
Recordo que vam parlar amb en Xavier d'aquest tema farà un any pel tema dels embarbussaments o altres fragments poesia, la opció que vam decidir fou posar els fragments amb l'estil de citació acadèmic, és a dir amb els (/) en comptes de salts de línia. Coincideixo que és més estètic i formal respectar els salts de línia, de fet ho fan l'anglesa, la castellana, la francesa, etc. En canvi, amplia considerablement l'extensió de la pàgina que trobo que perjudica la lectura.
Considero que s'ha de debatre el següent:
 1. Salts de línia o format (/)
 2. En el cas de molts fragments de poesia, què fer? Una solució que tenim de moment és crear una pàgina independent amb totes les citacions que són d'una mateixa obra, com el cas actual de Càndid o l'optimisme
 3. Quina extensió han de tenir les citacions de poesia: 4, 8, 12 versos?
 4. Cas complicat, les traduccions. Lliure traducció o traduccions "oficials", amb salts de línia o format (/)
Apa, perdó per l'extensió del missatge però trobo interessant el debat. Salut! --Docosong (discussió) 11:53, 10 nov 2016 (CET)
Bona reflexió. Jo penso que una possible recomanació a seguir, segons el que comentes, seria respectar amb el màxim de fidelitat aquelles obres que tinguin traducció oficial al català. Si no en tenen, llavors deixar l'opció lliure de fer servir salts de línia o (/). I si els versos s'estenen a partir de 6-8 o n'hi ha més de 4 (trenquem consideració d'esborrany), llavors plantejar la creació d'una entrada a part per no fer massa extensa la pàgina, sigui amb salts o amb format. Què en penseu? --Xavier Dengra (MISSATGES) 13:13, 10 nov 2016 (CET)
@Xavier Dengra, Docosong:. Gràcies per l'explicació! És el que intentava dir ahir al vespre però no em sortia :). Bé, suposo que amb les traduccions ja ho heu parlat altres cops, sobretot per no caure en fer treballs inèdits, encara que me'n vaig del tema; poder sí respectar el format de la traducció oficial si n'hi ha. Pel que fa citacions de poesies, com a molt vuit? Entenent-los com a seguits en l'original, es clar. L'opció de crear una entrada sobre les obres segons l'extensió a mi m'està bé, no es carrega a més a més l'entrada del personatge/tema. I, amb el format, doncs no tinc una opinió formada, m'ho he de rumiar més :S. Els salts impliquen també entendre millor el poema a primer cop d'ull entre d'altres coses, però poder és també cosa subjectiva meva; fent un article a apart quan sigui adient s'arregla una mica l'extensió, però tampoc estic en contra del que ja vau decidir en quan l'estil acadèmic. --Yeza (discussió) 19:06, 10 nov 2016 (CET)
Bé, em calia experimentar i llegir, voltar més pels articles ja fets...
 • Millor l'estil acadèmic com ja havíeu consensuat; era cosa subjectiva meva pensant en casos molt concrets d'en Papasseit i altres.
 • D'acord amb que si hi ha més de 4 versos d'una mateixa obra començar una nova entrada. Relacionat amb els versos, no són masses 12 a una mateixa citació? Pregunto, és que crec que vuit com a molt és un número adient.
 • Respecte a les traduccions, no ho sé, per què respectar si té salts de línia o no llavors? --Yeza (discussió) 14:08, 11 nov 2016 (CET)
Per fer-ho més entenedor, volia proposar-vos un cas pràctic: Joan Maragall i Gorina. Li tinc molt afecte perquè és el primer article que vaig editar i el que em porta més maldecaps. He posat els versos amb els salts de línia i després en format de cita bibliogràfica.
 • Personalment, m'agrada més el format salt de línia però ho faria servir generalment en pàgines d'obres literàries o reculls de poesia, en pàgines d'autor/escriptor hauria de ser una mica més restrictiu, sempre i quan eviti sobrecarregar les pàgines.
 • El cas de les pàgines d'obres literàries, sembla indispensable crear pàgines noves quan hagi més 4 citacions, independentment del nombre de versos. Aquest tipus de pàgines serien adients per respectar el format original de la poesia: salts de línia, alineats a la dreta, altres recursos de l'autor. Per exemple, ara veig clar que haurè de crear una pàgina nova de Visions i Cants de Joan Maragall respectant els salts de línia.
 • Referent a la llargada dels versos, ho relaciono amb el següent debat: Viquidites:Presa de decisions/2015/Llargada de les citacions i dites en llengües estrangeres#Propostes#Sobre la llargada de les citacions. La llargada de les citacions ha de ser indicativa (2-4-8 versos, dependrà de l'editor) però sobretot sense abusar de posar el vers complet i sempre i quan no superin 1/3 del contingut total (Xavier Dengra dixit). Per exemple, en el poema Oda a Espanya de Maragall hi han tres o quatre citacions diferents amb 4-6 versos, retallar-los fa perdre el sentit original de la frase. No obstant, sempre he tingut la filosofia de millor una frase curta i recordable que no pas una de llarga.
 • El tema de les traduccions és complicat. Estem d'acord que només s'han de posar les traduccions oficials en català i en aquest sentit també crec que s'hauria de respectar el salts de línia de la poesia (si en té). Les traduccions fetes per usuaris, potser edicions més limitades, haurien d'anar en format de citació acadèmica (Gabriele d'Annunzio).
 • Per complicar-ho més, s'obriria un nou tema amb el tema de les cançons. Com ho feu amb les d'en Leonard Cohen? Ja direu la vostra! --Docosong (discussió) 15:27, 11 nov 2016 (CET)
Coincideixo bé amb vosaltres, i potser sí que seria una bona recomanació pel llibre d'estil adoptar la forma linial a les pàgines de l'autor i en aquells casos en què pugui comportar problemes. El salt de línia el reservaria a l'entrada de l'obra en concret, on ens hi podem "recrear més". Això comportaria també considerar les rondalles i alguns embarbussaments, que jo penso haurien de presentar el salt de línia directe en les pàgines de paremiologia popular, que es com habitualment es presenten a llibres i reculls. La resta de temes ja s'han tractat amb anterioritat com bé diu en Docosong; les dites en altres llengües les hem d'analitzar amb més profunditat, i les cançons crec que hauria de dependre de la bibliografia (linial si no s'indica el contrari). En definitiva, per aprofitar l'espai de la pàgina (no fer-les massa llargues) i respectar la bibliografia:
 • Els poemes haurien de transcriure's de forma linial separant els versos amb la barra inclinada (/), excepte quan l'entrada en què es trobin correspongui directament a l'obra literària on estan recollits. En aquest darrer cas, es respectarà la distribució original i es podrà utilitzar el salt de línia per a entendre'n millor la estètica i el recurs literari. Si el poema és manifestament llarg, no s'haurien de representar mai sencer (vegeu Viquidites:Drets d'autor), únicament aquella estrofa (com a molt 2) més representativa.
 • Pel que fa a rondalles, embarbussaments, endevinalles i altres tipus de paremiologia que pugui distribuir-se en més d'una línia com a recurs literari, s'utilitzarà preferentment la forma en què aparegui a la bibliografia consultada. Si no s'indica res, s'hauria d'escriure de manera linial, sense cap tipus de separació (ni barra lateral ni salt de línia).
 • Els fragments de cançons s'haurien de transcriure respectant la distribució de la font bibliogràfica utilitzada. Per defecte, s'escriuran de forma linial amb barres laterals (/). No s'haurien de representar mai cançons senceres (vegeu Viquidites:Drets d'autor), únicament aquella única estrofa o tornada (o com a molt 2) més representativa.
Milloreu-les, sobretot la part de les cançons! Es fa fosc però crec que resumeix una mica el llibre d'estil que es desprèn del que hem comentat. Si ho millorem prou ho podríem incorporar de manera definitiva. --Xavier Dengra (MISSATGES) 23:04, 11 nov 2016 (CET)
Trobo força bé aquests punts ja tal com els has redactat @Xavier Dengra:
Pel que fa a l'exemple @Docosong:, Joan Maragall, ara mateix el veig relacionat amb el què hem parlat. Poder obrir-li una entrada nova ja amb salts de línia per allò de «Feu servir el sentit comú»? Només com a reflexió, confesso que no he «calculat» això del 33 % en aquest cas concret, ni si ja passem al tema de drets d'autor afegint-li una o dos citacions més aquí a Viquidites (ni com afecta la Convenció de Berna...) He de fer deures i estudiar més aquí! --Yeza (discussió) 12:44, 15 nov 2016 (CET)
És un artista en @Xavier Dengra: redactant polítiques
Pel que fa al tema dels drets d'autor és complicat. Ja ho vam consultar l'any passat amb un advocat expert en propietat intel·lectual i patrimoni a la Viquitrobada 2015. La conclusió és que Viquidites no entra legalment en les excepcions de dret de citació de la LPI, però tanmateix, no pot prohibir-se tan fàcilment (ja ho van intentar i fer amb la viquidites francesa però després es va reactivar), per dir-ho clarament, som al·legals. El concepte del 33% és per evitar problemes majors de drets de propietat intel·lectual, sobretot de reproducció i distribució, és a dir, evitar que algú reprodueixi completament un text sotmès a copyright. En el cas d'obres de domini públic, com el cas d'en Joan Maragall, la selecció de frases/citacions dependrà de l'editor. Si es reprodueix tot el text haurà d'anar a Viquitexts --Docosong (discussió) 18:54, 15 nov 2016 (CET)
Alguna cosa havia sentit, i intents de fair use a alguns projectes però, merci, ara ja ho tinc clar pel que fa aquí!
Oda a Espanya en concret ja hi és a Viquitexts, però va molt bé com a exemple per no caure en reproduir-los sencers en aquests casos; com a idea només, se li podria obrir una entrada i afegir encara més citacions retallant: «Jo vull parlar-te — molt altrament.[salt de línea] Per què vessar la sang inútil?», «tràgica duies — a mort els fills [salt de línea] te satisfeies — d’honres mortals», no? (sé que és subjectiu, es clar :)) --Yeza (discussió) 20:49, 15 nov 2016 (CET)
Cançons

Com l'exemple d'en Leonard Cohen, malgrat no és el més adient per tenir versos i cançons. Mirant bibliografia diversa, cadascú posa el format que vol —dit a grosso modo— (inclòs, cap, tot seguit). Poder «no respectar-la» i fer servir sempre el format (/)?--Yeza (discussió) 13:51, 3 des 2016 (CET)

Password reset[modifica el codi]

I apologise that this message is in English. ⧼Centralnotice-shared-help-translate⧽

We are having a problem with attackers taking over wiki accounts with privileged user rights (for example, admins, bureaucrats, oversighters, checkusers). It appears that this may be because of weak or reused passwords.

Community members are working along with members of multiple teams at the Wikimedia Foundation to address this issue.

In the meantime, we ask that everyone takes a look at the passwords they have chosen for their wiki accounts. If you know that you've chosen a weak password, or if you've chosen a password that you are using somewhere else, please change those passwords.

Select strong passwords – eight or more characters long, and containing letters, numbers, and punctuation. Joe Sutherland (Discussió) / MediaWiki message delivery (discussió) 00:59, 14 nov 2016 (CET)

Adding to the above section (Password reset)[modifica el codi]

Please accept my apologies - that first line should read "Help with translations!". Joe Sutherland (WMF) (talk) / MediaWiki message delivery (discussió) 01:11, 14 nov 2016 (CET)

Pàgines de dies[modifica el codi]

Bona vesprada, abans de tot us poso els fils anteriors per seguir el debat:

I també la discussió de la pàgina 4 de juliol:

Bon dia noi @Xavier Dengra:, què et sembla l'estructura de la pàgina? He copiat l'estructura semblant a la Viquipèdia. Ja em diràs. Espero que haguessis arribat bé! --Docosong (discussió) 17:10, 28 nov 2016 (CET)
@Docosong: Bones! Gràcies per posar en pràctica la proposta. M'agrada com queda! Hi he fet uns retocs; any i autor en negreta i eliminant l'autoria de la citació. Com ho veus? Per cert, les festes majors crec que és millor no encabir-les perquè van per setmanes i no sempre coincideixen amb el dia. Salut! --Xavier Dengra (MISSATGES) 22:28, 29 nov 2016 (CET)

Necessitaríem saber l'opinió de les editores habituals @Yeza, 19Tarrestnom65, ESM: per saber com estructuraríeu aquesta mena d'articles. Seguiríeu el patró semblant a la Viquipèdia? Faríeu servir cap altre? A veure si podem arribar a un consens :) Per altra banda, @Xavier Dengra:, no entenc això que dius de les festes major. El santoral i la festa major dels pobles normalment coincideix. Ex.: Tarragona - Santa Tecla - 23 de setembre --Docosong (discussió) 18:32, 30 nov 2016 (CET)

Si coincideix amb una festivitat del santoral, endavant a crear una secció Dite populars amb subapartat Santoral (tot i que s'hauria de tenir en compte no només el cristià tradicional sinó ortodox i d'altres, podria haver sants amb més d'un dia segons la vessant religiosa). Pel que fa a les festes majors, doncs crear un altre subapartat Festes majors dins el de Dites populars amb el nom del municipi i una de les seves dites més destacades. Si n'hi hagués cap amb moltes frases fetes, també podria aparèixer una secció Frases fetes > Festes majors on n'aparegui alguna. El problema és que moltes més poblacions de les que sembla tenen una festa major que se celebra "la tercera setmana de...", el "primer diumenge de..." o pel Corpus com passa a Cornellà, que és X dies després de Pasqua. Ho anem comentant! --Xavier Dengra (MISSATGES) 23:04, 1 des 2016 (CET)
L'únic problema que veig és l'origen de les dites, ja que la majoria són de procedència catòlica tradicional, i no crec que trobem molts refranys de sants de la vessant ortodoxa. Per altra banda, ara entenc el que vols dir de les setmanes i la festa major, crec que hauríem de començar per aquelles festes inamovibles: santa eulàlia i Mare de Dèu de la Merce a Barcelona, Santa Tecla a Tarragona, Sant Feliu a Girona, etc. Més endavant, ja miraríem com solucionar el tema per altres pobles --Docosong (discussió) 18:43, 2 des 2016 (CET)
@Docosong: tens raó en això de la procedència. Només he trobat que tinc el cas de Sant Josep, que se celebra dos dies. Volia proposar que en casos com el de 13 de desembre, per a citacions que no corresponguin a cap esdeveniment concret, posem com a subsecció Pronunciades aquest dia. I en comptes d'Esdeveniments, Efemèrides (mot més precís segons el DIEC). També resulta més senzill escriure a inici de línia ;1923 — [[Antoni Tàpies i Puig]] que '''1923 — [[Antoni Tàpies i Puig]]'''; de la darrera manera en alguns mòbils es solapen línies. Seguim! --Xavier Dengra (MISSATGES) 13:19, 3 des 2016 (CET)