Vés al contingut

Viquidites:Administradors de la interfície

De Viquidites

Els administradors de la interfície són usuaris que tenen la possibilitat d'editar les pàgines globals CSS i JS (per exemple MediaWiki:Common.js, MediaWiki:Vector.css o les pàgines de ginys que apareixen a Especial:Gadgets). Aquestes pàgines són executades com a codi pel navegador dels editors i dels lectors del wiki. Es poden utilitzar per canviar la forma en què es mostra el contingut, canviar el comportament de les pàgines o fins i tot crear eines complexes (també poden modificar totes les altres pàgines l'espai de noms de MediaWiki).

L'edició de CSS i JS que s'executa en els navegadors d'altres usuaris és molt potent i potencialment perillós en mans d'un usuari maliciós; els administradors de la interfície haurien de ser usuaris de gran confiança, tenir una comprensió almenys bàsica de CSS i JS, ser conscients de les expectatives de privadesa dels wikis de Wikimedia i tenir una comprensió raonable de la seguretat del compte (escollint contrasenyes sòlides i úniques, evitant la infecció d'un programari maliciós, preferentment utilitzant la doble autenticació 2FA). Es recomana eliminar els drets d'administrador de la interfície dels usuaris inactius, per reduir l'àmbit de potencials atacs. Els wikis petits es poden assegurar de tenir almenys dues persones que puguin llegir Javascript per tal que puguin supervisar les seves edicions (d'alguna manera semblant als verificadors de comptes d'usuari).

Assignació al grup d'administradors de la interfície[modifica el codi]

Els buròcrates poden fer altes i baixes d'usuaris al grup d'administradors de la interfície. Fins el 27 d'agost de 2018 els administradors tenien també aquesta funció d'administradors de la interfície. Com a mesura transitòria, els administradors que hagin editat alguna vegada aquests tipus de pàgina i que sol·licitin pertànyer al nou grup, se'ls assigna de forma ràpida prèvia publicació dels membres del nou grup.

Els usuaris poden sol·licitar l'alta al grup d'administradors de la interfície seguint el mateix procés de Viquidites:Candidatura a administrador. Es demana el mateix grau de confiança tot i que no és necessari ser prèviament administrador. A més hauran de mostrar coneixements de CSS i JS.

L'assignació es pot fer per un període de temps limitat. Per a actuacions tècniques puntuals es podrà concedir l'alta temporal, per alguns dies, sota la supervisió d'un altre administrador de la interfície.

Serà d'aplicació la mateixa política Viquidites:Baixa per inactivitat d'administradors substituint el punt 2 que defineix la inactivitat administrativa per inactivitat general, és a dir, edicions. Una baixa d'administrador implica la baixa també del grup d'administrador de la interfície si fos el cas.

Drets disponibles[modifica el codi]

  • Activar la doble autenticació (recomanat).
  • Editar la interfície d'usuari (missatges en l'espai de noms MediaWiki, igual que els administradors)
  • Editar CSS, JSON i JS del lloc web (espai de noms MediaWiki, funció exclusiva)
  • Editar CSS, JSON i JS d'altres usuaris (restringit al propi usuari i als membres d'aquest grup)

Vegeu també[modifica el codi]