Viquidites:Llibre d'estil/Atemporalitat

De Viquidites
Salta a la navegació Salta a la cerca
Drecera:
VD:ATEMP
VQ:ATEMP

La atemporalitat és l'ideal de tot recull de citacions i paremiologia, així com per a Viquidites.

La temporalitat és l'addició d'informació als articles sense avaluar a fons la seva perspectiva històrica a llarg termini o bé crear-ne de nous amb l'únic motiu que un esdeveniment o una persona ha rebut suficient atenció mediàtica recentment. La temporalitat provoca que els articles es sobrecarreguin donant més pes, o un pes desproporcionat, a episodis que no siguin els més importants, pel fet de ser esdeveniments en curs, o bé articles nous creats sobre bases transitòries, qüestionables o febles, sovint llargs amb citacions inespecífiques.

La temporalitat se cita sovint com un dels elements problemàtics de parcialitat sistèmica. Tot i ser un problema a tenir en compte, la temporalitat és un símptoma del procés editorial, el desenvolupament de les entrades i més estímul per a la millora. Com a conseqüència es poden crear discrepàncies, ja que per una banda les citacions temporals incorporades per editors entusiastes no són l'objectiu de Viquidites, però per l'altra banda, es demana la inclusió de fets de notable rellevància històrica. També, un altre problema que se sol trobar és que moltes vegades els fets no han estat tractats de manera equilibrada o adequada per les fonts. Sovint és millor esperar un temps prudencial abans de revisar algun article per tal d'assolir una visió més àmplia, és a dir, un cop «s'han calmat les aigües», ja que és més fàcil analitzar, revisar, i eliminar el que calgui.

Els articles de Viquidites han de presentar un balanç equilibrat en les citacions sense prendre-hi part activa pels esdeveniments més propers com a més importants. Un article ha de donar una visió general i objectiva d'una persona o un esdeveniment, i tractar de resumir els fets més importants. Un article sobre una persona ha de presentar les citacions ordenades cronològicament, del principi de la seva vida a la seva fi. Aquest principi bàsic s'ha d'aplicar també en articles temàtics, d'esdeveniments i similars. Per exemple, un discurs d'un polític és una noticia per a un diari o altres mitjans de comunicació, però no necessàriament per citar-lo a l'article de la persona o bé de manera desequilibrada. El que es digui en l'últim partit de futbol, no té cabuda en un article. Els darrers esdeveniments contemporanis no fan l'article d'un país. Generalment aquest tipus d'esdeveniments no són citacions rellevants.

En termes generals, cal tenir en compte que Viquidites no és un diari, no és una col·lecció indiscriminada d'informació, els articles han de ser escrits des d'un punt de vista neutral i sense biaix editorial o desequilibri, i no tots els temes compleixen els criteris generals d'admissibilitat com per a merèixer una entrada.

Plantilla relacionada

{{Abús de font}}