Viquidites:Llibre d'estil

De Viquidites
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ajuda
Manteniment
Comunitat
POLÍTIQUES
Polítiques
Avís general
Punt de vista neutral
Política de privadesa
Drets d'autor
Política d'ús d'imatges
Allò que les Viquidites no són
Sistema de presa de decisions
Tractament dels nouvinguts
Vandalisme i títols protegits
Candidatures a administrador
Normes d'estil
Llibre d'estil
Categorització
Anomenar pàgines
Anotació d'imatges
Esborranys
Articles de qualitat


Aquest Llibre d'estil té per objecte explicar com redactar els articles d'una forma homogènia i ordenada. Tot i que les normes següents no són indiscutibles, cal respectar-les, i si trobeu que no esteu d'acord, cal cercar un mínim consens abans de modificar-les. De vegades un mètode és tan bo com un altre, però si tothom ho fa de la mateixa manera, Viquidites serà més fàcil de llegir i de fer servir i, per descomptat, més fàcil d'escriure i editar.

Un article clar, informatiu i imparcial és sempre més important que la presentació o l'estructura. No s'espera que els editors segueixin totes o cap d'aquestes regles: la riquesa d'editar wikis és que no hi cal perfecció. Els autors que editin poden referir-se a aquest manual quan poleixin articles i les pàgines s'aniran fent d'acord amb aquesta guia.

Mireu si us plau Com s'edita una pàgina per informació sobre com fer servir les diferents instruccions d'hipertext –hi ha moltes més possibilitats a part de negreta o cursiva. Aquest article es concentra en quan fer-los servir encara que alguns exemples també mostren l'hipertext. També us pot ser útil el llibre d'estil de categorització en quant a normes d'estil per categoritzar els articles.

Per últim, recordar que qualsevol persona pot editar lliurement a Viquidites, però el projecte millora en disseny i qualitat si totes les pàgines tenen un mateix estil comú, de manera que sigui fàcil d'entendre i comprendre per al lector final.

Introducció[modifica el codi]

Els articles han de començar amb una breu introducció que descrigui l'objecte de l'article; enllaceu-lo, sempre quan sigui possible, amb l'article corresponent a la Viquipèdia. Les introduccions no han de tenir una extensió màxima de dues frases, ja que Viquidites NO és una enciclopèdia (vegeu Allò que Viquidites no és).

Les introduccions poden incloure també noms o variants alternatius pels quals és coneguda la persona o el tema. La primera referència a una persona, tema o obra literària han d'anar en negreta, però recordeu que els títols d'obres literàries també han d'anar normalment en cursiva. A més, els articles de persones o autors han d'incloure el lloc i la data de naixement i/o de defunció, i han d'anar separades per un guió llarg (–). Si l'autor encara és viu, només inseriu el lloc i data de naixement.

Exemple:

  • Joan Capri (Barcelona, 10 de juliol de 1917 — Barcelona, 4 de febrer de 2000), pseudònim de Joan Camprubí i Alemany, fou un actor, humorista i monologuista català.
'''{{w|Joan Capri}}''' ([[Barcelona]], 10 de juliol de 1917 — [[Barcelona]], 4 de febrer de 2000), pseudònim 
de '''Joan Camprubí i Alemany''', fou un actor, humorista i monologuista català.

o també

  • L'art d'estimar (The Art of Loving) és un llibre del psicoanalista nord-americà d'origen alemany Erich Fromm publicat l'any 1956.
''''''L'art d'estimar''''' (''The Art of Loving'') és un llibre del psicoanalista nord-americà 
d'origen alemany [[Erich Fromm]] publicat l'any 1956.

Les introduccions dels articles són importants per identificar les citacions d'autors o obres literàries que no són gaire conegudes popularment. Una bona introducció permet trobar més informació i fer una recerca per contrastar o modificar citacions o dites populars d'altres editors de Viquidites.

Per altra banda, us recomanem fer introduccions de cada secció de l'article perquè permeten contextualitzar les citacions d'autor d'un tema concret o d'una obra literària. Podeu veure un exemple amb les citacions de cada llibre publicat per Joan Fuster.

També, es poden incloure imatges alineades a la part dreta de l'article amb extractes de les cites llistades a l'esquerra.

Es recomana usar la plantilla {{cita}} per afegir les citacions i la plantilla {{dita}} per afegir dites populars o frases fetes. Fent-ho així, es mostren sempre amb el mateix format –l'idoni– i són més fàcils d'editar i de fer-hi manteniment. Les citacions i dites populars han d'acabar sempre amb punt o amb el signe de puntuació corresponent.

Tipus d'articles[modifica el codi]

Podeu crear quatre tipus d'articles a Viquidites que tenen una estructura i plantilles diferents. Us adjuntem els formularis corresponents de cadascun per crear un article de forma més senzilla:

Articles de persones[modifica el codi]

Pels articles de citacions de persones:

Persona


Articles de temes[modifica el codi]

Pels articles de citacions temes generals o dites populars:

Tema


Articles d'obres literàries[modifica el codi]

Pels articles de citacions de llibres, manuals, etc:

Obra literària


Articles de pel·lícules[modifica el codi]

Pels articles de citacions de pel·lícules:

Pel·lícula


Ordenació[modifica el codi]

Les citacions han d'organitzar-se d'una forma lògica i ordenada. Recordeu que és important detallar on i quan s'ha esmentat la citació, això permet ordenar les citacions cronològicament, de més antigues a més recents. En cas contrari, si resulta impossible trobar cap data de la citació, ordeneu-les de forma alfabètica.

Si teniu citacions d'una mateixa obra o document, considereu agrupar-les en una mateixa secció amb el títol del document: ( === Títol del llibre (data) ===). En aquests casos, les citacions han d'anar ordenades de forma seqüencial, és a dir, pel número de capítol o de pàgina on hi apareixen. Si teniu més 5 citacions d'una mateixa obra, us recomanem que creeu article nou d'obra literària i feu servir la mateixa ordenació.

Per altra banda, si teniu moltes citacions que parlen d'un mateix tema, considereu agrupar-les en una mateixa secció o creeu-ne un article nou de tema. En aquest supòsit, el criteri d'ordenació ha de ser cronològic, si les citacions tenen data, o alfabèticament, si no la tenim.

Per últim, en el cas de les dites populars, ordeneu-les de forma alfabètica. Si teniu moltes dites populars que pertanyen a una mateixa recopilació, per exemple més 4 o 5 dites populars, considereu agrupar-les en una mateixa secció.

Seccions finals[modifica el codi]

Addicionalment al text de l'article, al final es poden afegir les següents seccions, en aquest ordre:

  • "Referències": per mostrar les referències al peu de l'article, si n'hi ha, tal com s'ha especificat a l'apartat anterior.
  • "Vegeu també": enllaços interns cap a articles relacionats.
  • "Enllaços externs": enllaços externs que puguin complementar les cites del tema, personatge, etc.

Notes addicionals[modifica el codi]

En crear una pàgina nova a Viquidites cal comprovar l'existència d'una pàgina equivalent a la Viquipèdia; si dita pàgina existeix a la Viquipèdia, s'hi ha de col·locar la plantilla que enllaça amb Viquidites.

Vegeu també[modifica el codi]