Vés al contingut

Viquidites:Llibre d'estil de categorització

De Viquidites


Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Aquesta pàgina descriu el sistema de categories que s'usa a Viquidites. Si voleu saber com es treballa amb les categories vegeu Ajuda:Com es fa...?/Categoria.

Directrius

[modifica el codi]

Si esteu creant o editant una pàgina, afegiu-la a una o més categories corresponents per facilitar la navegació. Tot i això, es recomana utilitzar poques categories, només les que es consideren essencials per a la viquidita.

A més, cal tenir en compte que les categories estan organitzades en forma d’arbre. Cal no incloure categories que ja estan implícites en la jerarquia de categories. Per exemple, la categoria Músics es pot relacionar amb les categories següents: Músics -> Frases cèlebres de... . (cada categoria és una subcategoria de la de la seua dreta). Així, en una viquidita sobre frases cèlebres d'un músic, cal posar-hi que pertany a la categoria Músics, però no a la de Frases cèlebres de..., perquè Músics es indirectament una subcategoria de Frases cèlebres de....

És convenient no crear noves categories si no esteu segur que es farà ús d'elles. Un bon criteri seria veure si s'adapta bé a la jerarquia de baix. Intenteu mantindre el nombre de categories tan baix com siga possible. Les categories solament són útils si la gent les recorda i les usa; si han de veure tres categories pràcticament iguals per a trobar la pàgina que busquen, és que el sistema no és correcte. Les categories sense descripció, amb poques pàgines o que no són en esta llista potser siguen esborrades.

Igual que pels noms de les viquidites, vos preguem que tingueu cura en triar els noms de les categories. Abans de crear-ne de noves, penseu una mica com s'haurien de relacionar amb les que ja hi ha, i reviseu que no s'hagin creat ja categories semblants amb un nom diferent. Eviteu de crear també categories massa especifiques. Recordeu que els títols de les categories han de ser en plural quan es refereixen a coses o persones comptables (p.ex., científics, no pas científic).

Aneu amb compte al canviar una categoria dins d'una plantilla. Les pàgines que usen eixa plantilla no actualitzen la categoria fins que es tornen a editar. Vegeu Dummy edit (en anglès) i A category tag in a template; caching problem (en anglès).

Moure o reanomenar categories

[modifica el codi]

Reanomenar una categoria es un treball dificultós. Si trobes una categoria que hauria de ser reanomenada, has de:

  1. Crear la categoria correcta en cas que no existisca.
  2. Fer la categoria incorrecta subcategoria de la correcta.
  3. Moure les subcategories a la categoria correcta.
  4. Moure les pàgines a la categoria correcta, és a dir, tornar a categoritzar-les.

Una volta la categoria incorrecta quede buida un administrador ja l'esborrarà. El pots avisar posant la plantilla {{destrucció|categoria buida}}.

Vegeu també

[modifica el codi]