Vés al contingut

Viquidites:Sistema de presa de decisions

De Viquidites


Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

En aquesta pàgina s'explica quin és el sistema de presa de decisions de Viquidites en català sobre qualsevol afer. La comunitat pot decidir sobre diversos temes: crear algun article en especial, les responsabilitats dels usuaris, la supressió de pàgines, disseny de la plana web, elaboració de plantilles, repartiment de tasques, etc... Les decisions de la comunitat són la instància superior dins de Viquidites en català, i tots els usuaris i grups d'usuaris han de permetre la seua aplicació, si bé les decisions no són inamovibles sinò que poden ser modificades i revisades. A més a més, el seu procés ha de transcòrrer sencerament dins de l'espai de Viquidites perquè tinguen validesa, per tant, no s'hi valen les decisions preses en llistes de correu electrònic, xats, missatgeria instantània, trobades personals, etc...

Com a norma general, Viquidites no funciona per la regla de la majoria sinò pel consens, després d'una llarga discussió si s'hi escau. A grans trets, el consens és la recerca d'una solució satisfactòria per a totes les parts de la discussió sobre una qüestió.

Així, per tant, el consens és una forma de prendre una decissió en què hi cal creativitat, paciència, i respecte per part de cadascun dels participants. De fet, aquesta solució pot trigar un temps llarg en arribar-hi, perquè el consens és un lent recull col·lectiu de les millors idees i habilitats dels seus participants. D'aquesta manera, no tan sols s'escolten les minories, sinò que a més la solució s'elabora col·lectivament.

Acords de compromís[modifica el codi]

Per altra banda, no s'hi val el fet de limitar-se a un acord de compromís, malgrat que aquest no siga satisfactori per a alguna de les parts, ni tampoc no es pot prendre cap decisió si no és acceptada per tots els participants. Per exemple, si una part defén "negre" i l'altra "blanc", un acord de compromís seria la "meitat justa", és a dir, "gris", però potser no satisfaria a cap de les dues parts. En aquest cas, el que s'hauria de fer, mitjançant el consens, és trobar un color que siga apropiat per a tothom o almenys que no siga desagradable per a ningú. No obstant això, els acords de compromís poden servir com a punt de partida, a partir del qual va canviant-se a poc a poc mitjançant negociacions, fins que resulte ser una solució satisfactòria per a totes les parts.

Decisions majors[modifica el codi]

A més a més, algunes decisions es basen en polítiques i normes ja acordades prèviament, amb la qual cosa no caldria gaire discussió més enllà de l'aplicació de la política acordada. Un exemple d'açò podria ser Viquidites:Allò que les Viquidites no són, sobre quines pàgines no hi haurien d'haver. La questió sobre si una pàgina en concret hauria de ser suprimida és de caire secundari, ja que no es discuteix sobre eixa pàgina en concret, aleshores es duu a terme una votació directament per a saber si n'hi hauria de ser suprimida, basant-se en les polítiques acordades.

Votacions[modifica el codi]

Tanmateix, es poden dur a terme sondejos d'opinió o recerques bàsiques, així com altres mitjans de ressolució de conflictes. Per a afers menors i secundaris, o per a nomenaments, es poden dur a terme una votació, però quan es tracta de decidir aspectes sobre el contingut o l'existència d'un article enciclopèdic a Viquidites, la votació no és necessàriament determinant, ni és per a saber quin bàndol "guanya" per majoria, sinò que només serveix d'ajuda per a prendre una decissió en mostrar-hi quin grau de consens existeix en els diferents aspectes de l'afer. A més a més, dur a terme recerques bàsiques sobre un tema ajuden perquè les altres parts de la discussió puguen acceptar o rectificar algun argument i, per tant, el consens s'hi acoste més.

Consells per a iniciar una votació[modifica el codi]

Tot i que a Viquidites en català no existeix una política acordada sobre el procediment i els sistemes de votacions, es recomanen seguir les següents pautes per a proposar votacions:

 1. Qualsevol usuari registrat pot proposar una votació sobre un afer sempre, i sempre quan ja s'haja intentat abastar el consens moltes vegades i, tot i així, potser s'ha de plantejar d'intentar-ho una altra vegada més per molt que hi puga resultar-ne ser extenuant.
 2. Abans que aquesta hi escomence, s'ha d'acordar per consens sobre l'afer que se sotmet a votació, el seu sistema, i les implicacions del seu resultat final. És recomanable de deixar un termini al voltant d'una setmana per a tractar sobre el procés, en què s'hi haurien de resoldre qüestions, de la manera més detallada possible, com ara:
  • Quina hauria de ser la pregunta?
  • Quines serien les opcions o les respostes posibles?
  • Si hi han més de dues opcions, ¿és permés de triar-ne més d'una?
  • Quin és el termini del temps de la votació?
  • Com es farà el recompte de les votacions?
  • Hi hauria d'haver una exposició de fets, un recull de fonaments o arguments, una mena de resum de defensa, o alguna cosa semblant, per a cadascuna de les opcions, perquè els viquipedistes estiguen informats abans de votar?
 3. Generalment les votacions ajuden a mesurar el nivell de consens sobre els diferents aspectes d'un tema, com per exemple si una versió particular de l'article respecta o no el punt de vista neutral. No s'haurien de justificar les votacions com a prova d'un "fet real", o com a demostració d'una suposada "veritat".
 4. La votaciò hauria de ser anunciada en Viquidites:Presa de decisions.
 5. S'hauria de considerar que la data del termini de la votació siga en un temps raonable que permeta resoldre la qüestió.
 6. Una volta que ja se'n ha iniciada, les preguntes i la redacció del model de votació no haurien de ser modificades. En qualsevol cas, si algú considera que la proposta té seriosos defectes, podria ser una clara mostra de que no s'ha seguit satisfactòriament el punt 2 d'aquestes pautes.
 7. La gent pot continuar expressant la seua opinió sobre l'afer després de la data de termini, però hauria de tractar de no fer-ho d'una manera que puga ser confosa per al lectors que no n'estan assabentats.
 8. Quan hi hagen signes d'activitats de persones que intenten frustrar o manipular la finalitat de la votació, els participants abans d'opinar poden sentir-se pressionats, coartats, o descoratjats. En aquestos casos, normalment allò millor és reclamar l'absència de pressions o que s'hi rebaixe el to de crispació una vegada que la votació haja començat.
 9. Si la majoria de l'opinió es troba en una postura, però hi existeix una significant minoria en contra d'aquesta, o en una altra postura diferent, treballeu per a trobar una solució que puga ser acceptada com més persones millor.

Iniciar una proposta[modifica el codi]

Tot el procés ha de transcòrrer necessàriament a l'espai de Viquidites, per transparència i universalitat. Inicieu-lo si no hi ha acord unànime o si hi ha una llarga discussió sobre un tema. Si es tracta d'un afer que afecta a la comunitat de viquipedistes (nomenament d'administradors, repartiment de tasques, traduccions, etc...) o que afecten a tots els articles (format, supressió d'articles, etc...), inicieu-lo a l'article de Viquidites:Presa de decisions. Aleshores, afegiu un encapçalament nou amb l'afer a tractar (afegint == a cada costat de la frase), la data d'inici, i un petit resum dels problemes i les possibles solucions que hi suggeriu. Tot seguit, creeu un nou article només per a tractar sobre l'afer amb el nom [[Viquipèdia:Presa de decisions/ací_poseu_l'any_actual/ací_poseu_un_títol_de_l'afer]].

Si es tracta d'un tema que pertoca únicament a un article en concret, inicieu-lo a la seua pàgina de discussió corresponent. Si afecta a un grup d'articles relacionats amb un tema, o a tots els articles que facen esment a eixe tema, penseu quin seria l'article principal a la qual la resta dels articles hi farien referència i, aleshores, inicieu-ho a la seua pàgina de discussió. També en eixos casos, afegiu l'enllaç cap la pàgina on s'hi està discutint a Viquidites:Presa de decisions.

Per exemple: