Vés al contingut

Viquidites:Allò que Viquidites no és

De Viquidites


Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Viquidites NO és:

Contingut

[modifica el codi]

Viquidites no és una enciclopèdia

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#ENCICLOPÈDIA
Vegeu Viquipèdia

Viquidites no funciona com la seva germana gran, Viquipèdia. Cada article inclou una breu introducció per identificar-lo, o en últim terme, per indicar la notabilitat de l'article.

Viquidites no és un diccionari

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#DICCIONARI
Vegeu Viccionari

Viquidites no és un lloc de definicions de diccionari. Aquestes corresponen al projecte germà Viccionari, que és un diccionari. Les citacions poden tractar de qualsevol tema, com l'Amor, però no de qualsevol paraula.

Viquidites no és un llibre de text

[modifica el codi]
Vegeu Viquillibres

Viquidites no és una col·lecció de llibres o manuals de text. Les citacions poden pertànyer a un llibre de text, però sempre han de respectar necessàriament els dret de citació.

Viquidites no és un lloc de documents de domini públic

[modifica el codi]

Viquidites no és una col·lecció de domini públic com codis fonts, documents històrics, cartes, lleis i legislacions, llibres de domini públic.

 • Discursos famosos de valor històric s'han d'afegir a Viquitexts.
 • Llibres de domini públic o de llicència Creative Commons s'han d'afegir a Viquitexts o Viquillibres.
 • Reculls de lleis, legislacions, decrets, etc. s'han d'afegir a Viquitexts.
 • Col·lecció d'imatges, fitxers sonors i altres tipus de material audiovisual que són de domini públics s'han d'afegir a Wikimedia Commons

Viquidites no és una plataforma de promoció

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#PROMOCIÓ

Viquidites no és un lloc on fer promoció, autopromoció, propaganda o publicitat de qualsevol tipus. Això s'aplica tant als articles com a les pàgines del projecte (categories, plantilles, pàgines de discussió i pàgines d'usuari). Per tant, cap contingut allotjat a la Viquipèdia no és per:

 • Promoció, propaganda o reclutament de cap tipus: polític, comercial, religiós, nacional, esportiu o altres formes. Un article pot informar objectivament sobre aquestes coses, sempre que s'intenti descriure el tema des d'un punt de vista neutral. Obriu un blog o participeu en un fòrum, si el que voleu és convèncer la gent dels mèrits dels vostres punts de vista.
 • Articles d'opinió. Alguns temes, especialment els relatius a temes d'actualitat i política, poden despertar passions i temptar a la gent per "pujar a la tribuna" (per exemple, per defensar apassionadament el seu punt de vista particular). La Viquipèdia no és el mitjà per a això. Els articles han de ser equilibrats per transmetre, especialment per als esdeveniments d'actualitat, una perspectiva global raonable i representant un punt de vista neutral. D'altra banda, els editors haurien de fer un esforç en escriure articles que no es converteixin ràpidament en obsolets. En canvi, en el Viquinotícies es permet fer comentaris en els seus articles.
 • Difondre escàndols, rumors o xafarderies. Els articles i continguts sobre persones vives estan obligats a complir amb unes normes especialment rigoroses, ja que en cas contrari pot ser difamatori o infringir drets privats del subjecte. Els articles no han de ser escrits només per atacar la reputació d'una altra persona.
 • Autopromoció. Pot ser temptador per escriure sobre un mateix o sobre projectes en els quals un hi està especialment involucrat. No obstant això, recordeu que les normes per als articles enciclopèdics s'apliquen a aquest tipus de pàgines igual que qualsevol altre. Això inclou el requisit de mantenir un punt de vista neutral, que pot ser difícil en escriure sobre un mateix o sobre els seus projectes. Crear excessivament enllaços i referències a fonts autobiogràfiques, és inacceptable. Vegeu Viquidites:Conflicte d'interessos i Viquidites:Criteris d'admissibilitat.
 • Publicitat. Tota informació sobre empreses i productes estan escrits en un estil objectiu i imparcial. Tots els temes d'articles han de ser verificables amb fonts independents de terceres parts, de manera que articles sobre empreses petites o locals solen ser inacceptables. Els enllaços externs a organitzacions comercials són acceptables si identifiquen les principals organitzacions relacionades amb el tema de l'article. La Viquipèdia no dóna suport a cap organització ni té cap programa d'afiliació. Aquells que vulguin promocionar causes o esdeveniments, o fer anuncis públics, encara que sense finalitat de lucre, haurien d'utilitzar un fòrum diferent a la Viquipèdia per fer-ho.

Viquidites no és un dipòsit d'enllaços o fitxers

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#DIPÒSIT

No és un directori d'internet: els articles han de tenir contingut, i no limitar-se a ser una col·lecció d'enllaços externs. Vegeu Viquipèdia:Enllaços externs.

Les imatges són molt valuoses, però sempre com a complement del text. La Wikimedia Commons és el lloc adequat per a emmagatzemar imatges lliures.

Viquidites no és un servei de pàgines personals

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#BLOG

Les pàgines d'usuari són per donar informació personal bàsica, i per parlar de coses relacionades amb el projecte. Si voleu compartir les vostres aficions, exposar els vostres punts de vista, penjar col·leccions de fotos, etc., és millor que busqueu un altre lloc!

Tampoc és un servei d'allotjament web. La majoria de restriccions són aplicables a les pàgines d'usuari. La vostra pàgina d'usuari no és vostra. És part de la Viquipèdia per facilitar la coordinació amb els altres usuaris. No és un blog ni un lloc per l'autopromoció.

Viquidites no és un manual ni una guia

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#MANUAL

No és una col·lecció de manuals d'instruccions, guies d'ús o receptes de cuina. Feu servir un llenguatge "impersonal", i eviteu frases del tipus "Podem fer sevir el programa X per crear imatges...", "Per fer un bon sofregit us caldrà ceba, tomata, etc.". Eviteu sobretot de fer recomanacions subjectives sobre programes informàtics, llibres, autors, etc. Viquillibres és el lloc adequat per a això.

Viquidites no és una col·lecció indiscriminada d'informació

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#COL·LECCIÓ

No és una recopilació de tot el que existeix. Els articles han de tenir un mínim de notorietat per tal de poder ser inclosos en una enciclopèdia. Si busqueu un repositori de dades o informació consulteu Wikidata.

Altres casos

[modifica el codi]
 1. Un fòrum de discussió.
 2. Un lloc on publicar informació personal de qualsevol tipus.
 3. Un lloc on publicar material subjecte al dret de copyright.
 4. Un lloc on publicar citacions personals.

Comunitat

[modifica el codi]

Aquest apartat és sobre les pàgines no enciclopèdiques de suport del projecte. El treball col·laboratiu a gran escala amb un wiki suposa un gran experiment social, però l'únic objectiu és crear una enciclopèdia. Viquidites no té cap altre propòsit.

Viquidites no és una anarquia

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#ANARQUIA

És un projecte obert, autogestionat i sense jerarquies, però aquestes llibertats es poden restringir si interfereixen amb el propòsit de construir una enciclopèdia. L'objectiu no és fer un experiment d'anarquisme.

Viquidites no és una democràcia

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#DEMOCRÀCIA

En alguns casos determinats es poden fer votacions, però el principi de funcionament és el consens. El que compta és l'argumentació, el convenciment i la cerca dels punts en comú per aconseguir acords d'àmplia majoria.

Viquidites no és una burocràcia

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#BUROCRÀCIA

Les normes són per facilitar la feina i per recordar allò que està consensuat. En cas de dubte, llanceu-vos-hi. En cas de conflicte preval l'esperit de la norma per sobre de la lletra. Si les normes us impedeixen millorar l'enciclopèdia, ignoreu-les, però esperem que respecteu el consens. Els desacords s'haurien de discutir sobre la base de consens i no de forma reglamentista.

Viquidites no és un camp de batalla

[modifica el codi]
Drecera:
VQ:NO#BATALLA

Viquidites no és un lloc per tenir rancúnia, importar conflictes personals, dur a terme batalles ideològiques, o nodrir-se de prejudicis, odis o temors. Fer batalles personals fora de les discussions de Viquidites va totalment en contra del nostre propòsit i objectiu. A més d'evitar les batalles en les discussions, no tracteu de guanyar posicions en els desacords fent canvis en el contingut o les polítiques. No feu obstruccionisme per recolzar una opinió.

S'espera que tots els usuaris es comportin amb civilitat, calma i esperit de cooperació. No insulteu, assetgeu o intimideu a aquells amb els que esteu en desacord. Per contra, abordeu l'assumpte amb intel·ligència i participeu de format educada. Si algú es comporta de forma incivil, no cooperativa o insultant, o fins i tot si tracta d'assetjar-vos o intimidar-vos, això no és excusa per respondre de la mateixa forma. Centreu-vos només en els punts factuals a tirar endavant, ignorant els comentaris inapropiats o fent cas omís d'aquest usuari per complet. Si cal, feu veure prudentment que penseu que els comentaris poden ser considerats incivils, i deixeu clar que voleu seguir endavant centrant-vos només en la qüestió sobre el contingut. Si el conflicte continua molestant-vos, demaneu la intervenció i mediació d'altres usuaris.

En cas de conflictes persistents, eviteu la temptació de convertir la Viquidites en un camp de batalla entre les faccions. Assumiu de bona fe que tothom està aquí per millorar la Viquidites, especialment si tenen un punt de vista amb el qual no esteu d'acord. Treballeu amb qui vulgueu, però no organitzeu faccions amb l'objectiu principal de distorsionar el procés fonamental de presa de decisions de la Viquidites, que es basa en la construcció d'un consens. Els editors implicats en controvèrsies haurien de treballar de bona fe per trobar punts bàsics d'acord entre els diferents punts de vista.

No utilitzeu Viquidites per a fer amenaces legals o d'altre tipus contra Viquidites, els viquipedistes o la Fundació Wikimedia. Existeixen altres mitjans per comunicar problemes legals. No es poden tolerar amenaces i poden ser motiu de bloqueig.

Viquidites no és cap obligació

[modifica el codi]

Viquidites és una comunitat de voluntaris i no es demana als usuaris que dediquin més temps i esforç del que desitgin. Centreu-vos en millorar l'enciclopèdia vosaltres mateixos en lloc de demanar més d'altres usuaris. Els editors no tenen cap obligació, són lliures de prendre un descans o de deixar Viquidites en qualsevol moment.

Viquidites no és moltes coses

[modifica el codi]

Per acabar, aquesta és una llista incompleta d'allò que Viquidites no és. Els punts exposats més amunt són els més probables que sorgeixen quan algú té alguna idea nova que de fet no és cap bona idea. No es poden anticipar totes les males idees que algú pugui tenir i fer una llarga llista d'idees equivocades sobre què és una enciclopèdia col·laborativa. En general, "no és una bona idea" és motiu suficient per no fer alguna cosa, sempre que hi hagi una bona raó per la qual la idea no és bona. Simplement pregunteu-vos què és allò que un lector esperaria trobar en una enciclopèdia, o allò que un editor pot esperar d'una comunitat col·laborativa.