Vés al contingut

Viquidites:Conflicte d'interessos

De Viquidites
Drecera:
VD:CI
VQ:CI

Un conflicte d'interessos (CI) és una incompatibilitat entre el propòsit de Viquidites (construir una col·lecció lliure de citacions i paremiologia neutral i fiable) i els propòsits d'un usuari determinat. L'edició d'articles de Viquidites per un usuari amb CI pot incorporar-hi un biaix favorable al mateix usuari o terceres parts relacionades. El CI resulta problemàtic fins i tot quan l'usuari actua de bona fe, ja que pot inserir-hi biaixos sense adonar-se'n a causa de la seva proximitat al subjecte de l'article.

Es recomana vivament que els usuaris no editin articles amb els quals puguin tenir un CI. Les modificacions que pertorbin el funcionament de Viquidites, incloent-hi la falta de neutralitat, l'ús impropi de Viquidites i les violacions dels drets d'autor, poden ser motiu de bloqueig de l'usuari infractor. Editar amb CI pot provocar la mala impressió pública dels individus i grups que es volen promocionar.[1]

S'aconsella fermament que els editors amb CI declarin els seus interessos, tant a la seva pàgina d'usuari com a la pàgina de discussió de l'article relacionat que estiguin editant, especialment si les modificacions poden ser disputades. Els editors que dissimulen els seus CI s'exposen sovint a crear la percepció que ells, o el seu patrocinador, estan intentant distorsionar Viquidites.

En investigar possibles casos d'edició amb CI, els usuaris han d'anar amb compte en no revelar la identitat d'altres editors. La política de la Viquidites contra els atacs personals. El conflicte d'interès d'un editor es posa de manifest sovint quan aquest editor revela una relació amb el subjecte de l'article on està contribuint. Quan un editor no revela cap afiliació o altre conflicte d'interès, seguir prudentment la política de punt de vista neutral de Viquidites pot ajudar a contrarestar edicions esbiaixades.

Visió de conjunt

[modifica el codi]

Editar amb CI està fermament desaconsellat. Els editors amb CI que provoquin trastorns poden ser blocats. Als editors amb CI que desitgin editar responsablement se'ls aconsella seguir escrupolosament les polítiques de Viquidites i les millors pràctiques. També se'ls anima a que revelin els seus interessos en la seva pàgina d'usuari com també en la pàgina de discussió de l'article relacionat on estan editant, i que demanin altres opinions especialment si les modificacions poden ser disputades. La majoria d'usuaris apreciaran la seva honradesa.

Si teniu un conflicte d'interès llavors qualsevol canvi que es pugui veure com controvertit o no estrictament neutral, hauria de ser suggerit abans a la pàgina de discussió corresponent. També es poden demanar opinions abans de començar cap article nou, per confirmar que sigui adequat i abans de perdre el temps o comprometre'l cercant un acord de consens. És també aconsellable prendre precaucions similars en temes on no tingueu un conflicte d'interès sinó un punt de vista inflexible o una implicació significativa.

Tot allò que digueu o feu a Viquidites pot tenir conseqüències en el món real. Les edicions amb CI habitualment queden exposades i poden ser comunicades adversament en els mitjans de comunicació. Tota edició queda en un registre públic indefinidament. Un no és el propietari d'un article i altres el poden suprimir, mantenir-lo o afegir informació que podria ser poc coneguda. Mentre que els Viquipedistes generalment eviten identificar els editors o els seus promotors, els mitjans de comunicació ho poden fer. Això ha portat en ocasions a una revelació pública extremadament tensa per a la companyia o organització, amb acomiadaments dels responsables i de vegades fins i tot amb denúncies judicials si es tracta d'un context laboral o professional. Editar en interès de relacions públiques (excepte correccions òbvies) especialment fa arrufar el nas. Això inclou, entre d'altres, els professionals pagats per crear o modificar articles de Viquidites. Viquidites és un lloc públic i publicitat, i les notícies d'intents d'influir impròpiament en el contingut són freqüentment informades en els mitjans de comunicació.

En investigar possibles casos d'edició amb CI, té prioritat la política de la Viquidites contra els atacs personals i l'assetjament. Això exigeix que els usuaris es cuidin de no revelar la identitat d'altres editors. En canvi, es pot investigar el comportament dels editors i usar eines confidencials per evidenciar CI o altres abusos editorials de forma que evitin la necessitat d'identificar formalment l'usuari. En altres casos, seguint prudentment la política de punt de vista neutral, entre d'altres, pot ajudar a contrarestar edicions esbiaixades.

Què és un conflicte d'interessos?

[modifica el codi]
Vegeu també: Viquidites:Allò que Viquidites no és

Viquidites és una una col·lecció de citacions i paremiologia; no és un fòrum per fer publicitat o promoure's un mateix, ni un lloc per publicar a compte de l'autor. Com a tal, hauria de contenir només material que compleixi les seves polítiques sobre el contingut i els Viquipedistes han de posar per davant els interessos del projecte. Tot editor que doni prioritat a interessos aliens pot incórrer en un conflicte d'interessos.

No hi ha cap criteri ferm per determinar si existeix un conflicte d'interessos, però hi ha símptomes. Afegir material que sembla promoure els interessos o la visibilitat de l'article o obres d'un autor, els seus familiars, empresari, socis o els seus negocis interessos personals, col·loca l'autor en un conflicte d'interessos. Quan els editors escriuen per promoure els seus propis interessos, les seves col·laboracions sovint mostren una manca característica de connexió a tot allò que el lector general podria voler consultar com a referència. Si escriviu en un article o àrea en el que estigui involucrat personalment, assegureu-vos d'escriure en un to neutral, citeu les fonts fiables publicades per terceres parts i aneu amb compte amb biaixos involuntaris. El punt de vista neutral és un dels cinc pilars de Viquidites.

Si altres editors suggereixen que les vostres edicions violen les normes de Viquidites, agafeu-vos consell seriosament i considereu allunyar-vos-en, reconsidereu les vostres edicions i parleu de les vostres intencions amb la comunitat. En particular, considereu si esteu editant tendenciosament.

Citar-se un mateix

[modifica el codi]
Vegeu també: Viquidites:No feu treballs inèdits

Editar en una àrea en la qual teniu coneixements professionals o acadèmics no és, en principi, un conflicte d'interessos. Utilitzar material que heu escrit o publicat està permès raonablement, però només si és notable i s'ajusta a les polítiques sobre el contingut. Autocitar-se excessivament està fermament desaconsellat. En cas de dubte, demaneu l'opinió a la comunitat.

Interessos financers

[modifica el codi]

Us demanem fermament que eviteu editar Viquidites per evitar edicions esbiaixades en àrees on hi hagi conflictes d'interessos, si encaixeu en alguna d'aquestes descripcions:

 1. Esteu rebent una remuneració monetària o altres beneficis o recompenses per editar Viquidites com a representant d'una organització (sigui directament com un empleat o contractista d'aquella organització, o indirectament com un empleat o contractista d'una empresa encarregada per aquella organització per a propòsits de relacions públiques).
 2. Espereu obtenir una remuneració monetària o altres beneficis o recompenses per editar Viquidites; per exemple, sent un propietari, apoderat o accionista d'una companyia o una altra organització sobre la qual esteu escrivint.

La política del punt de vista neutral de Viquidites estableix que tots els articles han de representar tots els aspectes legítims i sense prejudicis, i els conflictes d'interessos poden significativament i negativament afectar la possibilitat que Viquidites compleixi aquest requisit. Si les vostres edicions motivades financerament no seran neutrals, no les publiqueu aquí.

En general, els premis i concursos són una excepció a aquestes advertències. En aquest cas, un pot obtenir algun guany editant Viquidites ja que normalment són recompenses per obtenir la distinció d'article de qualitat o article bo on se suposa que no s'introdueixen prejudicis. Tanmateix, sigueu cauts amb editors que us demanin que feu determinades modificacions que desafiïn el vostre sentit de perspectiva neutral, o que arregleu un treball brut, ja que imprudentment us podeu convertir en el seu tapat o titella.

Antagonistes legals

[modifica el codi]

Si esteu implicats en un cas judicial, o estretament relacionats amb un dels litigants, serà molt difícil que demostreu que sou totalment objectiu escrivint sobre una de les parts o una empresa associada amb el cas, o una àrea relacionada de dret. Fins i tot una relliscada menor en la neutralitat d'un article de Viquidites sobre un cas judicial pendent podria ser notat pel jutjat o les parts implicades i potencialment podria provocar un problema real, no només a Viquidites. Per això, descoratgem fermament aquestes edicions quan existeixi aquest tipus de conflicte.

Autobiografia

[modifica el codi]

No està recomanat que escriviu un article sobre vosaltres mateixos. Si sou notable, algú altre se'n farà càrrec i l'escriurà. En alguns casos, els usuaris de Viquidites escriuen articles sobre ells mateixos quan l'acció més apropiada seria crear una pàgina d'usuari. En aquests casos, normalment l'article es reanomena a l'espai de noms d'usuari en lloc d'esborrar-lo. Si creieu que sou prou notable, exposeu el vostre cas en les pàgines de discussió i cerqueu primer el consens, tant per la notabilitat com per qualsevol proposta d'autobiografia.

Autopromoció

[modifica el codi]

El conflicte d'interessos sovint es presenta en forma d'autopromoció, incloent-hi enllaços de publicitat, enllaços a llocs web personals, fotos personals o altres materials amb la intenció de promoure els interessos privats o comercials de l'editor o els seus socis.

Exemples d'aquests tipus de material són:

 1. Enllaços que s'afegeixen per promoure productes que porten a llocs d'intenció obscura o comercials no especialment rellevants (enllaços comercials).
 2. Enllaços que s'afegeixen amb alguna intencionalitat obscura per promoure individus que porten a les seves pàgines personals.
 3. Citacions que no afegeix res significativament a la claredat o qualitat de l'article.

Article promocional en benefici de clients

[modifica el codi]

Els editors no haurien de crear articles que serveixen només per promoure el seu subjecte. Tots els articles de Viquidites haurien de contenir informació útil escrita raonablement amb un punt de vista neutral. Escriure vanitats i propaganda a Viquidites està estrictament prohibit. Si contribuïu a Viquidites en benefici de clients, heu de servir tant a ells com a l'enciclopèdia per assegurar-vos que enteneu les normes per al contingut i no introduïu material promocional.

Fer campanya

[modifica el codi]

Les activitats vistes pels partidaris com simplement «donar-se a conèixer» poden resultar pels demés com promocionals o propagandístiques. Si editeu articles mentre esteu implicats amb organitzacions que participen en el recolzament d'aquella àrea, podeu tenir un conflicte d'interessos.

Relacions estretes

[modifica el codi]

Friedrich Engels hauria tingut dificultats per editar l'article de Karl Marx, ja que era un amic de confiança, seguidor i col·laborador de Marx.[2] Qualsevol situació en la que es poden produir relacions estretes pot provocar un conflicte d'interessos. El conflicte d'interessos pot ser personal, religiós, polític, acadèmic, financer i legal. No està determinat per àrees, però es pot produir per relacions que impliquin un nivell alt de compromís personal, implicació o dependència amb una persona, tema, idea, tradició o organització.

La vinculació amb el subjecte no vol dir que sigueu incapaços de ser neutrals, però us pot inclinar cap a alguns biaixos. Guieu-vos pels consells d'altres editors. Si en una pàgina de discussió els editors suggereixen de bona fe que podeu tenir un conflicte d'interessos, intenteu identificar i minimitzar els vostres biaixos i considereu abstenir-vos de modificar l'article. Per norma pràctica, quanta més implicació tingueu amb un tema en la vida real, més prudent hauríeu de ser amb les nostres polítiques fonamentals en editar aquell tema: Viquidites:Punt de vista neutral, Viquidites:No feu treballs inèdits i Viquidites:Verificabilitat.

La definició de relació estreta en aquest context es determina pel sentit comú. Un article sobre un grup musical poc conegut preferiblement no hauria de ser escrit pel representant del grup o pel cònjuge d'un membre del grup. En canvi, un expert en arbres està convidat a escriure articles sobre arbres encara que estigui profundament compromès amb el tema.

Com evitar edicions amb conflicte d'interessos

[modifica el codi]

Viquidites és "la col·lecció de citacions i paremiologia que tothom pot editar" però, si teniu un conflicte d'interessos, absteniu-vos o prengueu moltes precaucions a l'hora de:

 1. Modificar articles relacionats amb vosaltres mateixos, la vostra organització o els seus competidors, així com projectes i productes involucrats.
 2. Participar en discussions d'esborrament sobre articles relacionats amb vosaltres mateixos, la vostra organització o els seus competidors.
 3. Enllaçar en altres pàgines al vostre article relacionat, al vostre espai d'usuari o al lloc web de la vostra organització.
  I en qualsevol cas eviteu:
 4. Incomplir les polítiques o directrius rellevants, especialment Punt de vista neutral, Verificabilitat i Treballs inèdits.

Aquells que sentin la necessitat de fer una modificació potencialment controvertida, malgrat un conflicte d'interessos real o percebut, els animem a que proposin la modificació en la pàgina de discussió de l'article per a que altres usuaris ho revisin i la incorporin o la comentin. Segons l'abast de la qüestió també ho poden proposar a la Taverna.

Utilització de l'espai d'usuari per a breus autobiografies

[modifica el codi]

Els usuaris registrats poden utilitzar el seu espai d'usuari per publicar breus autobiografies dins de límits raonables i compatibles amb el propòsit de treballar en el projecte. En canvi, si desitgeu escriure sobre vosaltres mateixos sense treballar en el projecte, considereu iniciar un lloc web o un blog. La Viquidites no és un servei d'allotjament web lliure.

Com tractar conflictes d'interessos

[modifica el codi]

El conflicte d'interessos sovint planteja qüestions sobre si el material s'hauria d'incloure en l'enciclopèdia o no. També pot ser una causa, o un factor afegit, en disputes sobre si els editors tenen una intenció que debilita la missió de Viquidites. Els incidents sobre sospites de conflictes d'interessos es poden comunicar al taulell dels administradors. El conflicte d'interessos no és una raó per suprimir un article, encara que altres problemes amb l'article sorgits d'un conflicte d'interessos poden ser criteris vàlids per supressió.

Com tractar amb usuaris sospitosos de CI

El primer pas hauria de ser discutir directament l'assumpte amb l'usuari, fent referència a aquesta directriu. Si esteu implicats en una disputa sobre el contingut, intenteu primer resoldre el problema de fons abans que el problema de forma. Si cal, demaneu terceres opinions o ajuda a usuaris experimentats. No utilitzeu al·legacions de conflictes d'interessos per desacreditar un usuari i intentar guanyar avantatge en una disputa de contingut. L'assetjament està prohibit i pot ocasionar un bloqueig.

Un usuari que detecti un possible incompliment d'aquesta normativa hauria d'informar, en primera instància, l'usuari implicat que podria estar infringint-la. Això és especialment important perquè, normalment, l'usuari no és conscient d'aquest fet. A continuació, se l'hauria d'ajudar a entendre el problema i guiar-lo per tal d'encaminar les seves edicions cap a altres temes, tot aconsellant-li no seguir editant l'article si veim que persevera a fer-ho i aquest presenta els problemes usuals. Fins i tot quan l'usuari ho fa de bona fe, les edicions amb conflicte d'interessos no solen ser neutrals i/o enciclopèdiques i inclús poden ser a articles que ni tan sols són admissibles.

Viquidites dóna tanta importància a la neutralitat dels articles com la possibilitat que tothom pugui editar, anònimament si ho desitgen. No reveleu la identitat real d'un usuari per a demostrar un conflicte d'interès. La política de privadesa ho prohibeix. Els conflictes d'interessos normalment es posen de manifest quan l'usuari mateix revela una relació al tema que està editant. En cas que l'editor no s'identifiqui el mateix o la seva afiliació, guiar-se per la política de punt de vista neutral pot ajudar a solucionar edicions esbiaixades.

Prioritat de les polítiques bàsiques sobre contingut

Tot text creat en l'espai principal de Viquidites està subjecte a unes normes: criteris d'inclusió d'articles (allò que la Viquidites no és), qualitat enciclopèdica (verificabilitat i no treballs inèdits), enfocament editorial (punt de vista neutral), així com també les condicions d'ús de la Viquidites i el respecte als drets d'autor. S'espera que tots els editors segueixin de prop aquestes polítiques en crear i avaluar material, i que respectin les actuacions de bona fe dels altres que modifiquen el contingut per assegurar que es compleixin aquestes polítiques.

Qui ha estat el que ha escrit el text hauria de ser irrellevant mentre aquestes polítiques siguin seguides de prop. La imputació de conflicte d'interès no és per si mateix una bona raó de treure contingut sòlid dels articles. Tanmateix, un possible conflicte d'interès és una bona raó per a que la comunitat revisi detingudament les seves edicions per identificar qualsevol partidisme subtil.

Quan un article és sobre algun tema òbviament important, però està escrit de forma massa partidista per editar-lo fàcilment, sovint és possible reduir l'article a la informació bàsica que l'identifica i llavors editors neutrals poden ajudar a millorar-lo.

Importància del comportament civilitzat

Durant els debats en les pàgines de discussió dels articles i en les propostes de supressió poden sortir comentaris negatius sobre el tema de l'article, sobre l'autor o les seves intencions. Aquests poden vorejar la prohibició d'atacs personals i poden desanimar el creador de l'article de fer futures contribucions valuoses.

Eviteu utilitzar la paraula "promocional" o altres termes de judici similars —això és acusador i descoratjador. No és d'ajuda ni és motiu per esborrar un article. Pressuposeu bona fe i partiu de la idea que l'usuari estava intentant realment ajudar a ampliar la Viquidites.

Conflicte d'interessos en disputes de punts de vista

Un altre cas pot sorgir en disputes sobre punts de vista no neutrals, on els conflictes d'interès subjacents poden agreujar els desacords editorials. En aquest escenari, pot ser més fàcil fer denúncies de conflicte d'interès. No ho utilitzeu com a excusa per guanyar la discussió. Convideu l'editor amb conflicte d'interessos a participar en la pàgina de discussió de l'article i considereu de forma justa els seus punts de vista.

Com no tractar conflictes d'interessos

[modifica el codi]

Aquest és un petit drama que s'interpreta més sovint del que hauria de ser.

 • Primer acte: Algú escriu alguna cosa negativa sobre una empresa amb alguna font de segon ordre.
 • Segon acte: Arriba l'empresa i comprensiblement es queda horroritzada i empipada. Respon sense experiència, matusserament, intentant polir l'article.
 • Tercer acte: Un viquipedista zelós respon enfadat contra l'intent de censurar i netejar culpabilitzant l'empresa i revertint l'article a la situació anterior.
 • Quart acte: L'empresa es queixa formalment per correu demanant una actuació d'ofici.
 • Cinquè acte: en la versió amb final feliç, apareix l'equip de voluntaris d'OTRS o els administradors per recordar a tothom que actuï amb seny i neutralitat per escriure un bon article que sigui acceptable per les parts raonablement crítiques i raonablement favorables envers l'empresa... basant-se en fonts sòlides, un redactat just, etc.

En realitat, sovint acaba de mala manera tornant de forma cíclica del primer al quart acte.

Recordeu: un editor amb un evident interès personal en l'assumpte que intenta explicar-se en la pàgina de discussió és un indicador de la voluntat de jugar net. Encara que els canvis que proposi siguin irremeiablement partidistes, tracteu-lo amb respecte i cortesia, centreu-vos en la política i les fonts i sigueu justos.

Editors que poden tenir un conflicte d'interessos

[modifica el codi]

Aquest apartat està dirigit als editors que poden tenir un conflicte d'interessos. Per mantenir la política de Viquidites sobre el punt de vista neutral, es demana fermament evitar les modificacions en articles on hi hagi un clar conflicte d'interessos o on es pugui raonablement sospitar tal conflicte. Les modificacions significativament interessades no estan permeses en els articles.

Modificacions no controvertides

[modifica el codi]

Els editors que puguin tenir un conflicte d'interessos poden afegir material d'acord amb les seccions de més avall sobre #Fotografies i fitxers multimèdia o #Professionals especialistes i del sector cultural. A més, se'ls permet fer certs tipus de modificacions no controvertides, com:

 1. Treure spam i revertir vandalisme.
 2. Eliminar contingut que incompleixi la política sobre biografies de persones vives.
 3. Corregir error d'ortografia i gramaticals.
 4. Revertir o eliminar les seves pròpies modificacions fetes sota CI. Netejar les pròpies inexactituds està permès i recomanat.
 5. Fer canvis acordats en la pàgina de discussió.
 6. Afegir referències, especialment quan les ha demanat un altre usuari.

Si algun canvi és posat en dubte per un altre usuari, llavors és una edició controvertida. En aquest cas s'hauria de discutir en la pàgina de discussió de l'article.

Fotografies i fitxers multimèdia

[modifica el codi]

Wikimedia Commons permet que les parts amb un potencial conflicte d'interessos carreguin fitxers digitals com fotografies, il·lustracions, arxius de so, videoclips, sempre que els fitxers siguin de bona qualitat, en el format adequat i que el propietari dels drets autoritzi a fer-ho sota una llicència lliure acceptada.

Un cop carregat el fitxer multimèdia a Commons, es pot incorporar als articles de Viquidites on sigui apropiat. La millor pràctica és informar de la seva disponibilitat en la pàgina de discussió de l'article, però normalment és acceptable editar directament l'article per afegir alguna imatge que il·lustri el contingut existent.

Professionals especialistes i del sector cultural

[modifica el codi]

Els conservadors de museus, bibliotecaris, arxivistes, historiadors d'art, gestors de documentació, especialistes d'una matèria i gestors d'una col·lecció, o professionals similars, són benvinguts per aplicar els seus coneixements a la millora de Viquidites o per compartir la seva informació amb Viquidites en forma d'enllaços a les seves fonts.

Viquidites prefereix el contingut afegit segons fonts fiables. Si un enllaç no es pot utilitzar com a referència per ampliar l'article, llavors es pot afegir sota l'encapçalament d'enllaços externs sempre que compleixi els requisits per incloure'l. Recordeu que Viquidites no és un directori d'internet.

No creeu un compte d'usuari compartit per una organització i no inclogueu el nom de l'organització en el nom d'usuari. Està recomanat, però no és obligatori, que aquests editors declarin la seva afiliació en la seva pàgina d'usuari.

En cas de dubte, proposeu abans afegir l'enllaç en la pàgina de discussió de l'article o en el Viquiprojecte si existeix per cobrir el tema en qüestió.

Us pot servir d'ajuda consultar la Guia per a col·laboradors del sector cultural.

Declaració d'interessos

[modifica el codi]

Alguns usuaris declaren un interès en alguna àrea en particular. Ho poden fer de diverses maneres. Alguns mostren els seus compromisos i afiliacions en la seva pàgina d'usuari. Podeu decidir revelar alguna cosa sobre vosaltres mateixos en una pàgina de discussió.

Motius per declarar un interès
 • Us beneficiareu de la presumpció de bona fe.
 • La majoria d'usuaris apreciaran la vostra honestedat i intentaran ajudar-vos.
 • Obrireu el camí per demanar ajuda als altres per a que afegeixin el vostre material o per a que revisin el que publiqueu.
 • Alguns professionals poden estar subjectes a un codi ètic d'empresa.
Desavantatges d'editar amb CI a l'ombra
 • Si les vostres modificacions incompleixen el punt de vista neutral poden ser revertides sense miraments.
 • Encara que no està permès que altres usuaris revelin la vostra identitat, poden arribar a descobrir qui sou i donar-se compte que esteu contravenint el sistema per aprofitar-vos-en.
 • La gent fora de Viquidites, com ara la premsa, poden destapar les vostres edicions interessades i generar una opinió negativa sobre vosaltres o la vostra empresa. Viquidites manté una política de privadesa, però no pot controlar que des de fora es descobreixi i es reveli la vostra identitat.

Defensa d'interessos

[modifica el codi]

En alguns casos, els interessos externs coincideixen amb els de Viquidites. Un exemple important és que el material difamatori sense base que aparegui en els articles és eliminat sense més. Tothom ho pot fer, ho hauria de fer, i aquesta actuació s'estén a qualsevol informació potencialment difamatòria sense referències o amb fonts no consolidades. En aquest cas no és un problema defensar els interessos de la persona o la institució involucrada. Un article sencer que es presenti com un atac o publicació hostil pot ser candidat a una supressió immediata. Qui publiqui aquí d'aquesta manera estarà subjecte a una sanció administrativa. Viquidites:Biografies de persones vives dóna més detalls sobre com s'haurien d'escriure els articles biogràfics sobre persones vives.

Per altra banda, no està permès eliminar informació crítica sustentada en fonts fiables. Els relats de controvèrsies públiques, basats en fonts fiables, formen part de la cobertura informativa de Viquidites. Inclinar la balança dels articles cap una defensa d'alguna figura, grup, institució o producte no és una forma de millorar el projecte. També és el cas si trobeu un article sobrecarregat d'informació correctament referenciada però exclusivament negativa. Aquest seria un cas de proporció desmesurada, per exemple quan el 90% d'un article sobre una empresa tracta sobre la demanda judicial que va tenir amb un client. En aquest cas, aquesta informació s'hauria de condensar per un editor neutral i la resta de seccions s'haurien d'ampliar. La millor forma de tractar-ho és demanar-ho a la pàgina de discussió de l'article.

En el terme mig evidentment hi hauran àrees grises. En ocasions les crítiques es concentren en una secció separada, encara que no és la millor forma d'organitzar la informació. S'hi haurien de trobar explicacions correctament referenciades en debats publicats i àmpliament difosos, en lloc d'afirmacions vagues com "alguns diuen X mentre altres pensen Y". Tracteu cada cosa com es mereix. Demaneu fonts fiables. Abans d'eliminar la secció de crítica i reorganitzar la informació en les altres seccions de l'article, cosa que seria una millor pràctica, consulteu els altres usuaris en la pàgina de discussió de l'article. Utilitzeu el camp de resum de l'edició amb una informació concisa del que heu fet. És una bona forma per establir la vostra reputació com a editor diligent. Expliqueu qualsevol motiu no obvi deixant una nota en la pàgina de discussió, amb possibles enllaços addicionals per justificar-ho.

Proposar canvis als articles

[modifica el codi]

Un editor amb conflicte d'interessos que desitgi proposar canvis substantius en un article hauria d'utilitzar la pàgina de discussió de l'article. En fer la proposta, considereu revelar el vostre conflicte d'interessos per evitar males interpretacions.

Conseqüències d'ignorar aquesta directriu

[modifica el codi]
Efecte de conseqüències inesperades:

Si escriviu a Viquidites sobre vosaltres mateixos, el vostre grup, empresa o les vostres coses, un cop l'article està creat no teniu el control sobre el seu contingut ni cap dret per esborrar-lo fora dels nostres canals habituals. Amb cada edició el contingut és alliberat irrevocablement i no s'esborrarà només perquè a l'autor ja no li agrada. Qualsevol editor pot afegir o treure material a l'article seguint els termes de les nostres polítiques. Si hi ha qualsevol cosa públicament disponible sobre el tema que no desitgeu que s'inclogui en l'article probablement acabarà al final apareixent. Més d'un usuari ha creat un article només per trobar-se després presentat per altres editors amb aspectes negatius. Si no seguiu les nostres polítiques o entreu en una guerra d'edicions en un intent d'obtenir una versió al vostre gust, llavors podeu acabar blocats per fer més modificacions.

A més, si el vostre article es troba que d'entrada no és admissible la seva inclusió, serà esborrat segons els criteris corresponents. Per tant, no creeu a la lleugera articles promocionals o d'altra mena, especialment sobre temes que us importin.

Els comptes que existeixin amb l'únic o principal propòsit de promoció (p. ex. d'una persona, empresa, producte, servei, lloc web o organització) incomplint aquesta directriu, basant-se en el seu historial de modificacions, seran advertits i informats del problema. Si continuen amb el mateix patró de modificacions després de l'advertència, poden ser blocats.

 1. Editar per l'interès de relacions públiques està particularment desaprovat. Això inclou, entre d'altres, les edicions fetes pels departaments de relacions públiques d'empreses o oficines de l'administració; o d'altres organitzacions públiques o privades, tant mercantils com sense ànim de lucre; o per editors professionals als quals es paga per editar un article a Viquidites amb l'única intenció de millorar la imatge d'aquella organització. Viquidites és un lloc públic i publicitat, i les novetats sobre el que passa aquí apareixen freqüentment en els mitjans de comunicació. Tot allò que digueu aquí i tot allò que feu aquí pot tenir conseqüències en el món real.
 2. Isaiah Berlin deia:
  «Engels no desitjava millor destí que viure a la llum de l'ensenyament en vida de Marx, percebent en ell una font de geni original que donava vida i sentit als seus propis dons peculiars; amb ell es va identificar ell mateix i la seva obra, per ser recompensat participant de la immortalitat del seu mestre.» (I. Berlin, Karl Marx, 4a edició, p. 75)
  Aquesta descripció mostra diversos aspectes del que pot considerar-se com estretament relacionat amb el subjecte.

Vegeu també

[modifica el codi]