Vés al contingut

Margaret Chan

De Viquidites
Infotaula de personaMargaret Chan
Margaret Chan al Fòrum econòmic mundial el 28 de gener de 2011
Projectes germans
  Biografia a la Viquipèdia
  Multimèdia a Commons
Dades biogràfiques
Naixement Hong Kong (Xina)
22 d'agost de 1947 (77 anys)
Ocupació Metgessa, funcionària, política i jutgessa de pau
Modifica dades a Wikidata

Margaret Chan (Hong Kong, 21 d'agost de 1947) és una metgessa hongkonguesa, directora des del 2007 de l'Organització Mundial de la Salut.

  • No hem de transmetre missatges erronis que causin por, preocupació o ansietat. No hem d'interferir de manera innecessària en la vida de la gent.[1]
(en castellà) Así que no debemos transmitir mensajes erróneos que causen miedo, preocupación o ansiedad. No debemos interferir de manera innecesaria en la vida de la gente.
El País, 4 de maig de 2009.
  • Sempre que hi ha un brot d'una nova malaltia hi ha dos grups de comentaris. Uns diuen que s'està fent molt poc i massa tard. I altres persones diuen que s'està exagerant.[1]
(en castellà) Siempre que hay un brote de una nueva enfermedad hay dos grupos de comentarios. Unos dicen que se está haciendo muy poco y muy tarde. Y otras personas dicen que se está exagerando..
El País, 4 de maig de 2009.
  • No és just per als que han perdut éssers estimats dir que no és una pandèmia.[2]
(en castellà) No es justo para los que han perdido seres queridos decir que no es una pandemia.
El País, 30 de desembre de 2009.
Paraules expressades davant les crítiques que va rebre l'OMS per crear alarmisme amb la declaració de la pandemia de grip A.
  • Davant qualsevol emergència de salut pública, els responsables sanitaris han de prendre decisions urgents en una atmosfera de considerable incertesa científica. [...], la tendència és gairebé sempre la d'equivocar-se per excés de precaució.[3]
(en castellà) Durante cualquier emergencia de salud pública, los responsables sanitarios deben tomar decisiones urgentes en una atmósfera de considerable incertidumbre científica. [...], la tendencia es casi siempre la de equivocarse por exceso de precaución.
El País, 19 de gener de 2010.
  • En la meva opinió, la millor manera és tornar a allò bàsic: els valors, principis i enfocaments de l'atenció primària de la salut. Hi han multitud de proves, dècades d'experiència, que donen suport a aquest punt de vista. [...]. Per ser franca, no és fàcil. Durant les últimes tres dècades, els sistemes de salut en moltes parts del món en desenvolupament s'han ensorrat per negligència.[4]
(en anglès) In my view, the best way is to go back to the basics: the values, principles, and approaches of primary health care. Abundant evidence, over decades of experience, supports this view.. [...]. To be frank, a smart move, in this case, is not an easy move. Over the past three decades, health systems in large parts of the developing world have crumbled from neglect.
Frontlines, abril/maig de 2011.
  • Els sistemes de salut són institucions socials. Fan molt més per a la societat que repartir a nadons i píndoles, com una oficina de correus lliurant paquets. Ben gestionat i finançat adequadament, un sistema de salut just i equitatiu contribueix a la cohesió social i a l'estabilitat. Un món que presenti importants desequilibris en assumptes de salut no és tampoc estable ni segur.[4]
(en anglès) Health systems are social institutions. They do far more for society than deliver babies and pills, like a post office delivering parcels. Properly managed and adequately financed, a fair and equitable health system contributes to social cohesion and stability. A world that is greatly out of balance in matters of health is neither stable nor secure.
Frontlines, abril/maig de 2011.
  • El futur que se'ns presenta no és fàcil ja que, per exemple, ni un sol país ha aconseguit donar la volta a l'epidèmia de l'obesitat a cap grup d'edat.[5]
(en castellà) El futuro que se nos presenta no es fácil ya que, por ejemplo, ni un solo país ha logrado dar la vuelta a la epidemia de la obesidad en ningún grupo de edad.
El País, 21 de maig de 2013.
(en castellà) La salud no debería depender del bolsillo de cada uno.
El País15 d'agost de 2013.
  • Ens estem apropant a una era postantibiòtics en la qual les operacions rutinàries seran impossibles i lesions simples com una infecció de gola podrien ser letals.[7]
Ara18 de novembre de 2015.

Referències

[modifica | modifica el codi]
  1. 1,0 1,1 de Benito, Emilio «"Los virus de la gripe son tramposos, no hay que confiarse"». El País, (04-05-2009) [Consulta: 26 octubre 2016].
  2. «Chan: "Es pronto para cantar victoria con el H1N1"». El País, (30-12-2009) [Consulta: 26 octubre 2016].
  3. de Benito, Emilio «Chan: "Hemos tenido suerte con el virus de la gripe"». El País, (19-01-2010) [Consulta: 26 octubre 2016].
  4. 4,0 4,1 «Exclusive Interview with WHO's Dr. Margaret Chan». Frontlines, (abril/maig 2011) [Consulta: 26 octubre 2016].
  5. EP «La OMS defiende un acceso universal y gratuito a la sanidad». El País, (21-05-2013) [Consulta: 26 octubre 2016].
  6. de Benito, Emilio «150 millones de personas se arruinan al año por pagar la atención sanitaria». El País, (15-08-2013) [Consulta: 26 octubre 2016].
  7. Bonilla, Lara «Estàs refredat? Tens mocs? No cal que prenguis antibiòtic». Ara, (18-11-2015) [Consulta: 26 octubre 2016].