Diferència entre revisions de la pàgina «Viquidites:Conflicte d'interessos»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Si l'acrònim "ha passat" a ser "CI", substituir tots els "CdI" per "CI"
(llengua)
(Si l'acrònim "ha passat" a ser "CI", substituir tots els "CdI" per "CI")
Un '''conflicte d'interessos''' a la [[Viquipèdia]] (CI) és una incompatibilitat entre el propòsit de la Viquipèdia (construir una [[enciclopèdia]] [[Viquipèdia:Punt de vista neutral|neutral]] i [[Viquipèdia:Verificabilitat|fiable]]) i els propòsits d'un editor individual. Editar amb conflicte d'interessos implica contribuir a la Viquipèdia per promoure els propis interessos o aquells d'altres individus, companyies o grups. '''Quan un editor prioritza els interessos externs per sobre dels propòsits de la Viquipèdia, aquest editor incorre en un conflicte d'interessos'''.
 
Editar amb CdICI està fermament desaconsellat. Quan l'edició causi trastorns a l'enciclopèdia mitjançant violacions de polítiques com el [[VP:PVN|punt de vista neutral]], [[VP:NO|allò que la Viquipèdia no és]] o [[Viquipèdia:Condicions d'ús|incompliments del copyright]], els comptes poden ser blocats. Editar amb CdICI pot provocar la mala impressió pública dels individus i grups que es volen promocionar.<ref>Editar per l'interès de relacions públiques està particularment desaprovat. Això inclou, entre d'altres, les edicions fetes pels departaments de [[relacions públiques]] d'empreses o oficines de l'administració; o d'altres organitzacions públiques o privades, tant mercantils com sense ànim de lucre; o per editors professionals als quals es paga per editar un article a la Viquipèdia amb l'''única intenció'' de millorar la imatge d'aquella organització. La Viquipèdia és un lloc públic i publicitat, i les novetats sobre el que passa aquí apareixen freqüentment en els mitjans de comunicació. '''Tot allò que digueu aquí i tot allò que feu aquí pot tenir conseqüències en el món real.'''</ref>
 
S'aconsella fermament que els editors amb CdICI declarin els seus interessos, tant a la seva [[Viquipèdia:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]] com a la [[Ajuda:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] de l'article relacionat que estiguin editant, especialment si les modificacions poden ser disputades. Els editors que dissimulen els seus CdICI s'exposen sovint a crear la percepció de que ells, o el seu patrocinador, estan intentant distorsionar la Viquipèdia.
 
En investigar possibles casos d'edició amb CdICI, els usuaris han d'anar amb compte en no revelar la identitat d'altres editors. La política de la Viquipèdia [[Viquipèdia:Viquietiqueta|contra els atacs personals]]. El conflicte d'interès d'un editor es posa de manifest sovint quan aquest editor revela una relació amb el subjecte de l'article on està contribuint. Quan un editor no revela cap afiliació o altre conflicte d'interès, seguir prudentment la [[VP:PVN|política de punt de vista neutral]] de la Viquipèdia pot ajudar a contrarestar edicions esbiaixades.
 
== Visió de conjunt ==
 
Editar amb CdICI està fermament desaconsellat. Els editors amb CdICI que provoquin trastorns poden ser blocats. Als editors amb CdICI que desitgin editar responsablement se'ls aconsella seguir escrupolosament les polítiques de la Viquipèdia i les millors pràctiques. També se'ls anima a que revelin els seus interessos en la seva [[Viquipèdia:Pàgina d'usuari|pàgina d'usuari]] com ''també'' en la [[Ajuda:Pàgines de discussió|pàgina de discussió]] de l'article relacionat on estan editant, i que demanin altres opinions especialment si les modificacions poden ser disputades. La majoria d'usuaris apreciaran la seva honradesa.
 
Si teniu un conflicte d'interès llavors qualsevol canvi que es pugui veure com controvertit o no [[VP:PVN|estrictament neutral]], hauria de ser suggerit abans a la pàgina de discussió corresponent. També es poden demanar opinions abans de començar cap article nou, per confirmar que sigui adequat i abans de perdre el temps o comprometre'l cercant un acord de consens. És també aconsellable prendre precaucions similars en temes on no tingueu un conflicte d'interès sinó un punt de vista inflexible o una implicació significativa.
 
'''Tot allò que digueu o feu a la Viquipèdia pot tenir conseqüències en el món real'''. Les edicions amb CdICI habitualment queden exposades i poden ser comunicades adversament en els mitjans de comunicació. Tota edició queda en un registre públic indefinidament. Un no és el propietari d'un article i altres el poden suprimir, mantenir-lo o afegir informació que podria ser poc coneguda. Mentre que els Viquipedistes generalment eviten identificar els editors o els seus promotors, els mitjans de comunicació ho poden fer. Això ha portat en ocasions a una revelació pública extremadament tensa per a la companyia o organització, amb acomiadaments dels responsables i de vegades fins i tot amb denúncies judicials si es tracta d'un context laboral o professional. Editar en interès de relacions públiques (excepte correccions òbvies) especialment fa arrufar el nas. Això inclou, entre d'altres, els professionals pagats per crear o modificar articles de la Viquipèdia. La Viquipèdia és un lloc públic i publicitat, i les notícies d'intents d'influir impròpiament en el contingut són freqüentment informades en els mitjans de comunicació.
 
En investigar possibles casos d'edició amb CdICI, té prioritat la política de la Viquipèdia [[Viquipèdia:Viquietiqueta|contra els atacs personals]] i l'assetjament. Això exigeix que els usuaris es cuidin de no revelar la identitat d'altres editors. En canvi, es pot investigar el comportament dels editors i usar [[Viquipèdia:Verificador de comptes d'usuari|eines confidencials]] per evidenciar CdICI o altres abusos editorials de forma que evitin la necessitat d'identificar formalment l'usuari. En altres casos, seguint prudentment la política de [[VP:PVN|punt de vista neutral]], entre d'altres, pot ajudar a contrarestar edicions esbiaixades.
 
==Què és un conflicte d'interessos?==
El conflicte d'interessos sovint planteja qüestions sobre si el material s'hauria d'incloure en l'enciclopèdia o no. També pot ser una causa, o un factor afegit, en disputes sobre si els editors tenen una intenció que debilita la missió de la Viquipèdia. Els incidents sobre sospites de conflictes d'interessos es poden comunicar al [[VP:PA|taulell dels administradors]]. El conflicte d'interessos no és una raó per suprimir un article, encara que altres problemes amb l'article sorgits d'un conflicte d'interessos poden ser criteris vàlids per supressió.
 
;Com tractar amb usuaris sospitosos de CdICI
El primer pas hauria de ser discutir directament l'assumpte amb l'usuari, fent referència a aquesta directriu. Si esteu implicats en una disputa sobre el contingut, intenteu primer resoldre el problema de fons abans que el problema de forma. Si cal, demaneu terceres opinions o ajuda a usuaris experimentats. No utilitzeu al·legacions de conflictes d'interessos per desacreditar un usuari i intentar guanyar avantatge en una disputa de contingut. L'assetjament està prohibit i pot ocasionar un bloqueig.
 
# Eliminar contingut que incompleixi la política sobre [[Viquipèdia:Biografies de persones vives|biografies de persones vives]].
# Corregir error d'ortografia i gramaticals.
# Revertir o eliminar les seves pròpies modificacions fetes sota CdICI. Netejar les pròpies inexactituds està permès i recomanat.
# Fer canvis acordats en la pàgina de discussió.
# Afegir referències, especialment quan les ha demanat un altre usuari.
* Alguns professionals poden estar subjectes a un codi ètic d'empresa.
 
;Desavantatges d'editar amb CdICI a l'ombra:
* Si les vostres modificacions incompleixen el [[VP:PVN|punt de vista neutral]] poden ser revertides sense miraments.
* Encara que no està permès que altres usuaris revelin la vostra identitat, poden arribar a descobrir qui sou i donar-se compte que esteu contravenint el sistema per aprofitar-vos-en.
7

modificacions

Menú de navegació