Vés al contingut

Viquidites:Administradors

De Viquidites
(S'ha redirigit des de: VQ:ADM)
Drecera:
VQ:ADM
Ajuda
Manteniment
COMUNITAT
Polítiques
Discussions
La taverna
Presa de decisions
Coordinació
Ambaixada
Babel
Viquiditistes
Viquiditistes
Buròcrates
Administradors
Bots

Tothom pot editar qualsevol pàgina a Viquidites. No obstant, hi ha algunes accions i tasques de manteniment que només poden fer un tipus d'usuaris: els administradors.

Els administradors són usuaris amb una certa experiència a Viquidites com a editors, que estan familiaritzats amb les polítiques, i que s'han guanyat la confiança de la comunitat. No obstant, això no implica cap autoritat per se, sinó la disposició d'unes eines tècniques addicionals. Aquesta responsabilitat és assumida voluntàriament i sense cap compensació, els administradors no són empleats de la Fundació Wikimedia.

Per contactar amb els administradors, deixeu un missatge a la pàgina Viquidites:Petició als administradors.

Eines dels administradors[modifica el codi]

Els administradors són usuaris que poden fer les diferents tasques:

 • Editar la Pàgina Principal
 • Esborrar pàgines i imatges.
 • Veure i restaurar pàgines o imatges esborrades.
 • Bloquejar i desbloquejar adreces IP.
 • Bloquejar i desbloquejar usuaris registrats.
 • Protegir i desprotegir pàgines.
 • Editar les pàgines protegides.
 • Revertir pàgines ràpidament.
 • Editar l'espai de noms de MediaWiki.
 • Consultar les pàgines no vigilades, que cap usuari té a la seva llista de seguiment (actualment impracticable pel seu volum).

Per a més informació, vegeu els drets dels grups d'usuaris.

No obstant això, els administradors només poden fer servir aquestes capacitats seguint les polítiques de viquidites. Per exemple, abans d'eliminar qualsevol pàgina s'han d'haver seguit totes les directius de la política d'esborrament de pàgines. Igualment, els bloquejos a usuaris registrats només es faran en cas de vandalisme clar o després d'un procés en cas d'usuaris que no acompleixin amb d'altres polítiques de la Viquipèdia. A més, un administrador no ha d'utilitzar els seus poders per a dirimir un conflicte d'edicions del qual sigui part interessada.

Els administradors són usuaris que s'han guanyat el respecte de la comunitat i han estat elegits per a desenvolupar aquestes tasques més «perilloses». Tot i això, en circumstàncies excepcionals altres usuaris que no han passat per una elecció local poden disposar dels drets per a realitzar tasques en principi restringides als administradors. Així, a vegades els steward (meta-administradors elegits per tota la comunitat Wikimedia) obtenen temporalment els privilegis d'administrador per a realitzar accions puntuals de lluita contra l'spam o vandalisme massiu a múltiples wikis. També alguns programadors o administradors del sistema reben els drets d'administrador per als casos en què s'hagin de fer modificacions locals després d'una actualització del programari.

Administradors actuals[modifica el codi]

A continuació teniu la llista detallada dels administradors electes de Viquidites:

Llista d'administradors
Usuari [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Docosong discussió contribucions 14 d'octubre de 2012 blocatges proteccions esborrats
Xavier Dengra discussió contribucions 2 de novembre de 2009 blocatges proteccions esborrats
Inactius [8][9]

Notes[modifica el codi]

 1. Discussió
 2. Contribucions
 3. Data d'antiguitat com a administrador
 4. Contacteu per correu (utilitzeu-lo de forma responsable)
 5. Registre de blocatges de l'administrador
 6. Registre de proteccions de l'adminsitrador
 7. Registre d'esborrats de l'administrador
 8. Administrador inactiu: menys de 10 registres d'activitat com a administrador (blocatges, proteccions o esborrats) durant els últims 6 mesos, segons el criteri adoptat a MetaWiki (dades d'activitat).
 9. Activitat dels administradors en els últims sis mesos

Àrees d'actuació d'un administrador[modifica el codi]

Un administrador és un col·laborador més que disposa d'unes eines tècniques addicionals i que disposa de la confiança de la comunitat en base a la seva experiència i la seva contribució. Això no li dóna cap poder especial i les seves actuacions es limiten a l'aplicació de les polítiques. Però amb l'ús de les eines i de la confiança dipositada pot ajudar particularment en determinades àrees de la Viquipèdia, encara que no siguin tasques exclusives d'administradors:

Tingueu en compte que de la mateixa manera que un editor es dedica a unes determinades pàgines o a unes determinades tasques, un administrador també es pot especialitzar en les àrees que cregui convenient.

Com convertir-se en administrador[modifica el codi]

Si voleu ser administrador, heu de ser un usuari experimentat, amb coneixement de les polítiques en vigor i disposar de la confiança dels altres usuaris. Si creieu que sou un bon candidat a nou administrador o coneixeu algú que mereix ser-ho, podeu presentar-ne una candidatura a Viquidites:Candidatura a administrador.

Com a contrapunt, l'opinió de Jimbo Wales:

«Només volia dir que convertir-se en administrador no és gran cosa. Penso que potser anem a una cosa mig de grat mig per força i que fem que un grapat de gent siguin administradors només per una temporada. Vull esvair l'aura d'"autoritat" al voltant d'aquesta posició. És un qüestió merament tècnica que els poders donats als administradors no es donin a tothom. No m'agrada que aquí hi hagi la sensació que la concessió de l'estatus d'administrador sigui una cosa realment especial». (Febrer del 2003 arxiu de wikimedia, arxiu de gmane)

Baixa d'administradors[modifica el codi]

Només els stewards tenen les eines tècniques per donar de baixa un administrador, i no hi ha cap procés establert a Viquidites per sol·licitar-ho, tanmateix hi ha alguns mecanismes de baixes:

 • Voluntària. Un administrador pot demanar voluntàriament la seva baixa a m:Steward requests/Permissions#Removal of access. En aquest cas, sent voluntària i no forçada, podria demanar la restitució a un buròcrata.
 • Inactivitat. A efectes pràctics s'aplica la política general de revisió d'activitat d'administradors, on anualment els stewards fan una revisió per donar de baixa els administradors sense cap edició ni acció administrativa durant 2 anys.
 • Abús d'eines d'administrador. En el cas d'un abús manifest de les eines demaneu empara a un altre administrador. Si el cas fos greu es podria obrir una consulta sobre la situació, o fins i tot una actuació urgent als stewards via IRC.

No existeix cap registre de retirada de drets d'usuari. A continuació s'indiquen els administradors que han estat donats de baixa, en reconeixement a la seva dedicació:

 • Wiki-Wiki (2007-2014), baixa per inactivitat
 • Arnaugir (2012-2014), baixa voluntària
 • Nknudsen (2014-2020), baixa per inactivitat

Vegeu també[modifica el codi]