Vés al contingut

Viquidites:Presa de decisions/2015/Sobre la verificabilitat de les citacions

De Viquidites

Després de diversos debats oberts a la Taverna sobre què fer-ne amb les citacions, dites populars, etc. que no tinguin cap referència, resulta necessari arribar a un consens comunitari per definir millor el llibre d'estil de Viquidites.

Qualsevol citació, dita popular, frase feta, embarbussament, cançó, etc. sense cap referència o font de documentació NO pot afegir-se al cos de l'article. Tota frase sense cap font serà moguda a la discussió de l'article o en últim terme, esborrada. Aquest criteri segueix les mateixes pautes que proposa la Wikiquote anglesa.

Creiem fermament que per aconseguir una bona qualitat del projecte, Viquidites s'ha de basar en la verificabilitat i l'ús de font fiables en les seves citacions, i no pas en la quantitat, ni la veracitat.

Debats anteriors

[modifica el codi]

Consulteu les anteriors discussions documentades sobre aquest tema:

Escriviu ací les vostre opinions per modificar, corregir o ampliar aquesta proposta:

Presento les següents 3 esmenes. --Xavi Dengra (MISSATGES) 20:03, 4 feb 2015 (CET)[respon]

Esmena primera: restricció en quant a fonts.

Qualsevol citació, dita popular, frase feta, embarbussament, cançó, etc. que no compleixi les següent condicions:

  • Documentat per alguna referència o font de documentació;
  • Verificat per una font fiable (vegeu Viquidites:Llistat de fonts fiables) o per un mitjà de comunicació que reculli aquesta citació.

No serà vàlida al projecte i per tant NO podrà afegir-se al cos de la pàgina [...].

Esmena segona: termini d'esborrat prudencial.

[...] serà moguda a la discussió de l'article o en últim terme, esborrada al cap d'un any i mig des de l'addició de la mateixa si no s'hi ha aportat cap referència vàlida durant aquest temps.

Esmena tercera: fases de tractament, subjecta a la modificació en profunditat de la plantilla {{falten referències}}) i creació del bot funcional (sol·licitable al comitè tècnic).

Fases de tractament de les citacions sense referències

[modifica el codi]

El procés de derivació és automàtic. Quan un usuari editor afegeix una citació no referenciada mitjançant la plantilla {{cita}}, un bot s'encarregarà de traslladar-la a la discussió marcant-ne la data d'addició i sota el títol de secció Citacions, dites i altres expressions sense referències i fons vermellós. Per altra banda, afegirà la plantilla {{CD}} al peu de pàgina de l'espai principal indicant el nombre de citacions mancades de font presents a la pàgina de discussió.

En el moment en què un usuari afegeixi una referència a qualsevol de les citacions de la discussió, el mateix bot la traslladarà de nou a la pàgina principal amb la resta de citacions vàlides.

Per contra, transcorregut l'any i mig de concessió per a la referenciació, el mateix bot procedirà a suprimir la citació marcada (la qual quedarà present a l'historial de la pàgina per si en un futur vol ser recuperada).

Votacions

[modifica el codi]
La primera esmena m'agrada perquè ho deixa tot més clar, però la paraula carència em sona una mica negativa. Proposo el següent:
Qualsevol citació, dita popular, frase feta, embarbussament, cançó, etc. que no compleixi les següent condicions:
  • Documentat per alguna referència o font de documentació;
  • Verificat per una font fiable (vegeu Viquidites:Llistat de fonts fiables) o per un mitjà de comunicació que reculli aquesta citació...
En la relació a la segona esmena, hi ha cap criteri concret sobre l'esborrament en un any i mig?
Sobre l'última esmena, em sembla fenomenal si es pot automatitzar el procés. En la meva opinió, deixaria la plantilla {{FR}} per determinats casos excepcionals, així com potenciar l'ús de la plantilla {{CD}}. Per altra banda Xavier Dengra et deixo alguns debats sobre les citacions a la discussió, per si creus si cal definir millor aquest procés:
--Docosong (discussió) 11:34, 6 feb 2015 (CET)[respon]
@Docosong: L'esmena del temps l'he posada sense considerar cap criteri previ establert, trobo que és un termini raonable per afegir referències on no les hi ha. Si trobes que n'hi ha algun més adient, endavant. La primera em sembla bé el canvi, ho arreglo. I I'última, he llegit les converses però trobo que no hi puc canviar res més. A partir d'avui deixaria 3 dies més si ningú té cap més objecció o modificació per aprovar-la definitivament. --Xavi Dengra (MISSATGES) 12:42, 6 feb 2015 (CET)[respon]
Només reduiria el temps de deixar les citacions a la discussió a 6 mesos o un any. En la resta, endavant! --Docosong (discussió) 18:54, 9 feb 2015 (CET)[respon]
D'acord, canvio l'esmena i on hi havia {{Falten referències}} hi poso {{CD}}. No la coneixia. Això sí, caldrà debatre si eliminem o no la primera per evitar duplicacions de dos plantilles del mateix tipus dins la mateixa pàgina. Jo sóc partidari de treure la de "falten" si el bot ja anirà desclassificant citacions. --Xavi Dengra (MISSATGES) 22:52, 5 feb 2015 (CET)[respon]
  • S'aprova el text amb les esmenes proposades.
  • Demanada, acceptada i realitzada correctament la sol·licitud de bot a La Taverna de la Viquipèdia.
  • Es traspassa el text aprovat amb lleugeres modificacions de context per motius de construcció del bot a la política Viquidites:Verificabilitat.