L'Àfrica és un continent, el tercer més gran del món. Té una superfície total del 22% de la superfície terrestre i es troba unit a l'Àsia per l'istme de Suez, l'envolta l'oceà Índic a l'est, l'oceà Atlàntic a l'oest i la mar Mediterrània, que la separa d'Europa, al nord. És àmpliament considerat per la comunitat científica com l'origen dels humans.
Els pobles septentrionals no tenen la sang prou ardent; no tenen la ràbia de les dones en el grau que es comú a l'Àfrica. Sembla que els nostres europeus tenen llet a les venes.[1]
(en francès)Les peuples septentrionaux n'ont pas le sang assez ardent; ils n'ont pas la rage des femmes au point où elle est commune en Afrique. Il semble que vos Européens aient du lait dans les veines.
Àfrica és un oceà. Un lloc inabastable i aparentment homogeni si s'observa des de la superfície, però divers i extraordinari quan ens submergim en el seu interior.[4]
(en castellà)África es un océano. Un lugar inabarcable y aparentemente homogéneo si se observa desde la superficie, pero diverso y extraordinario cuando nos sumergimos en su interior. Este es un libro desde África.
Probablement proverbi d'origen africà, l'escriptor i etnòleg malià Amadou Hampâté Bâ la pronuncià en un discurs a la seu de l'ONU el 1960 amb la formulació original: "Pour moi, je considère la mort de chacun de ces traditionalistes comme l'incendie d'un fond culturel non exploité." Constratà la pèrdua de la literatura oral a l'Àfrica comparat a la preservació i conservació de la cultura occidental. Posteriorment, la citació s'ha difòs amb la seva formulació actual. En el seu llibre, Digues que m'estimes encara que sigui mentida, Montserrat Roig l'atribueix al filòsof espanyol Emili Lledó (Cada vell que mor a l'Àfrica és una biblioteca inexplorada on s'ha calat foc). Tanmateix, l'acadèmic fou qui la popularitzà a l'Estat espanyols en diverses conferències i jornades sobre l'Àfrica.
Roig, Montserrat. Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Barcelona: Edicions 62, 1991. ISBN 8429732810.
Voltaire. «Càndid o l'optimisme». A: Contes filosòfics. Barcelona: Edicions 62, 1982 (Les Millors obres de la literatura universal; 12). ISBN 842971834X.