Vés al contingut

Viquidites:Criteris de supressió ràpida

De Viquidites
(S'ha redirigit des de: VD:CSR)


Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Els criteris de supressió ràpida (o destrucció) de pàgines especifiquen els casos limitats on els administradors poden suprimir pàgines de la Viquidites sense una discussió prèvia. La resta d'usuaris poden demanar la supressió ràpida segons aquests criteris afegint la plantilla apropiada (vegeu l'apartat de plantilles més avall).

En aquest context, "ràpida" es refereix al procés de decisió i no al període de temps en que s'ha d'aplicar. En determinats casos es pot retardar la supressió per poder avisar a l'usuari en cas que ho pugui solucionar. En general es preveuen tres casos:

 • Supressió immediata, per casos evidents.
 • Supressió diferida, en general una setmana, per donar temps a fer comprovacions o avisar a l'usuari.
 • Supressió prèvia discussió, segons Viquidites:Esborrar pàgines, pels casos no evidents o d'interpretació discutida.

Que una pàgina compleixi els següents criteris no vol dir necessàriament que s'hagi d'esborrar. Considereu abans si es pot millorar, reduir a un esborrany acceptable, fusionar, redireccionar o es pot aprofitar de qualsevol altre forma. Si això és possible, segurament la supressió ràpida no és apropiada. Procureu donar prou temps als editors i eviteu demanar la supressió d'una pàgina que encara s'està editant. Si no hi ha més remei, indiqueu quin dels criteris és aplicable i considereu avisar al creador de la pàgina.

No s'hauria de posar un avís de supressió sense justificació, ni treure'l si està justificat segons algun d'aquests criteris. Si algú no està d'acord en la seva aplicació, s'haurien d'explicar els motius en la pàgina de discussió. En cas que hi hagi dubtes raonables, per part de l'administrador o dels editors implicats, cal discutir-ho en el procés general d'esborrar pàgines.

Criteris generals

[modifica el codi]

Aquest són els criteris generals aplicables a qualsevol espai de noms, i són addicionals als criteris específics de cada espai de noms.

 1. Sense cap sentit, bajanades evidents, galimaties incomprensible, una pàgina incoherent sense contingut aprofitable. Això no inclou: redactat pobre, comentaris obscens, vandalisme, text en altres llengües o mal traduït, material fictici, teories improbables o llegendes urbanes de qualsevol tipus. Alguns d'aquests casos, però, poden ésser suprimits com a vandalisme descarat.
  {{sr-g1}}, {{sr-sense sentit}}
 2. Proves fora de la pàgina de proves i de les pàgines i subpàgines del propi usuari.
  {{sr-g2}}, {{sr-proves}}
 3. Vandalisme descarat. Això inclou enganys i desinformació descarats i obvis, i l'eliminació de redireccions creades al revertir reanomenaments vandàlics.
  {{sr-vandalisme}}
 4. Creació de material ja esborrat. Una pàgina esborrada prèvia discussió en el procés d'esborrar pàgines no es pot tornar a crear de nou, encara que sigui amb un títol diferent, si és una còpia substancialment idèntica a la versió esborrada i no s'han solucionat els motius discutits. Això no és aplicable al contingut restaurat per algun motiu raonable, o al contingut esborrat per supressió ràpida, encara que en aquest cas es pot tornar a aplicar el mateix criteri de supressió.
 5. Usuari blocat. Pàgines evidentment creades per comptes anònims o titelles d'usuaris blocats en violació de la prohibició d'editar, i sense edicions substancials d'altres usuaris.
 6. Manteniment. Tasques no controvertides de manteniment com esborrat temporal per a fusionar historials, fer lloc a un reanomenament no controvertit o neteja de redireccions.
 7. Petició de l'autor, si la sol·licitud és de bona fe i la pàgina no té contingut substancial afegit per altres editors. El buidat d'una pàgina es podrà considerar com una petició de supressió de l'autor.
 8. Discussió sense pàgina principal. Queden excloses qualsevol pàgina de discussió que pugui ésser útil pel projecte, pàgines de discussió d'usuaris, pàgines de discussió d'imatges de Commons i subpàgines de discussió (usades normalment com arxius històrics) encara que no tinguin la corresponent pàgina principal.
 9. Requeriment de la Fundació. L'admimistració de la Fundació Wikimedia es reserva el dret de suprimir immediatament una pàgina de forma temporal en casos de circumstàncies realment excepcionals. Les supressions d'aquest tipus no s'haurien de revertir sense permís de la Fundació.
 10. Difamacions. Pàgines creades amb l'únic propòsit de difamar o ridiculitzar. Això inclou biografies en to completament negatiu, sense referències i sense una versió neutral en l'historial per poder revertir. En aquest cas els administradors no haurien d'afegir res de l'antic contingut de la pàgina al resum del registre d'esborrament.
 11. Publicitat (spam). Pàgines que exclusivament promouen alguna entitat i que s'haurien de refer pràcticament de nou perquè fossin enciclopèdiques. El fet que una pàgina tracti sobre una companyia o un producte no vol dir necessàriament que sigui aplicable aquest criteri.
 12. Violació dels drets d'autor evident. Pàgines de text que compleixen els següents punts (per imatges i arxius vegeu l'apartat corresponent):
  • El contingut ha estat copiat d'alguna web o d'alguna altre font (cal comprovar que no sigui al revés, una còpia de la Viquidites);
  • No té cap altre contingut no copiat que valgui la pena conservar (cal comprovar l'historial);
  • El contingut va ésser incorporat per un únic usuari; i
  • No hi ha cap constància creïble que sigui de domini públic, de llicència lliure o que sigui aplicable el dret de citació.
  En cas de marcar una pàgina amb aquest criteri, es pot avisar a l'usuari per si vol formalitzar una autorització. La supressió de la pàgina pot demorar-se un temps prudencial (entre una setmana i un mes) segons la resposta i mentre durin els tràmits.

Casos particulars per pàgines, aplicables també als portals. Si no és aplicable cap d'aquests criteris vegeu Viquidites:Esborrar pàgines.

 1. Sense context. Articles molt curts sense prou context que identifiqui el subjecte de l'article de forma que no sigui possible ampliar-lo o millorar-lo. Noteu que context és diferent de contingut.
 2. Sense contingut significatiu. Qualsevol article (excepte pàgines de desambiguació) que consti només d'enllaços externs, categories, seccions d'estil vegeu també, una definició òbvia del títol, comentaris telegràfics i/o imatges. Tanmateix, un article molt curt pot ser un esborrany vàlid si té context i alguna informació útil.
 3. No és en català i ja existeix en un altre projecte de Wikimedia. Si l'article no existeix en un altre projecte, useu la plantilla {{traduïu}}. Si al cap d'un mes no ha sigut possible traduir-lo, es podrà esborrar.
 4. Mogut a un altre projecte (importació). Qualsevol article que s'ha mogut a un altre projecte (p.ex. Viccionari o Viquitext) ja que només consistia en una definició de diccionari, o en un contingut propi d'altres projectes, o bé durant la discussió d'esborrar pàgines es va prendre la decisió de moure'l. L'article no s'esborrarà fins que s'hagi mogut correctament i se n'hagi registrat l'autoria.
 5. No significatiu. Articles sobre persones, organitzacions o webs, sense cap descripció mínima que expliqui la seva significació o contribució. Això és diferent de qüestions com els criteris de notabilitat, la verificabilitat o la citació de referències. En cas que pugui ser controvertit cal seguir el procés d'esborrar pàgines.
  {{sr-a5}}, {{sr-no significatiu}}

Redireccions

[modifica el codi]

Cal comprovar abans si es pot modificar la redirecció, si hi enllaça res o si té historial.

 1. Redirecció trencada a una pàgina esborrada o no existent. També són redireccions trencades les redireccions a la pròpia pàgina i els bucles de redireccions entre pàgines que es redirigeixen mútuament.
 2. Redirecció entre diferents espais de noms, des de l'espai principal d'articles als altres espais de noms. Si la redirecció és el resultat d'un reanomenament, es pot esperar un cert temps perquè l'usuari pugui trobar la nova pàgina. El cas de les dreceres es consideren pseudoespais admesos (p.ex. VP:).
 3. Redirecció improbable provocada per una errada de teclat o un títol totalment inapropiat. Tanmateix, pot ser útil una redirecció des d'una errada freqüent, un títol possible o un nom en una altra llengua.

Pàgines d'usuari

[modifica el codi]
 1. A petició de l'usuari. Pàgines d'usuari, o subpàgines, a petició del propi usuari.
 2. Pàgina d'usuari no registrat. Pàgina creada amb un nom d'usuari no registrat, que no consta a Especial:Listusers.
 3. Contingut no lliure. Galeries d'imatges en l'espai de noms d'usuari que consisteixin majoritàriament en imatges no lliures, o bé en text amb drets d'autor.

Criteris insuficients

[modifica el codi]

Els següents punts no són criteris suficients, per ells mateixos, per justificar una supressió ràpida.

 • Motius derivats d'allò que Viquidites no és: Viquidites no és una enciclopèdia, un diccionari, una col·lecció de fotos, un directori d'Internet, etc.
 • Rumors, fantasies i falses alarmes (hoax). Un contingut d'aquestes característiques ha de ser discutit i analitzat. En canvi, la desinformació descarada i òbvia està prevista en el criteri general G3 sobre vandalisme.
 • Recerca original. No és sempre fàcil determinar si un article incompleix la política de precaució sobre els treballs inèdits o simplement falten referències.
 • Neologismes. Llevat que sigui òbviament ridícul, cal comprovar si un terme nou especialitzat és prou acceptat pels especialistes.
 • Admissibilitat. Llevat que l'article no expliqui res significatiu sobre el subjecte (criteri A5), cal analitzar el criteris de notabilitat específics.
 • A petició de l'autor. No està garantida la supressió si no és de bona fe, si és una reacció de frustració, o un intent de revocar les seves contribucions sota CC-BY-SA. Tanmateix, es pot atendre una petició de supressió de les pròpies pàgines d'usuari (criteri U1), o d'altres pàgines sempre que sigui de bona fe (criteri G7) i no quedin suprimides les contribucions substancials d'altres editors (que no siguin edicions menors o de manteniment).
 • Microesborrany. No és prou motiu, però en canvi es pot considerar si no té suficient context (criteri A1) o contingut significatiu (criteri A2).
 • Contingut copiat. Si el mateix contingut, o amb petites modificacions, es troba aquí i en algun altre lloc, considereu la possibilitat que l'original sigui el de la Viquipèdia i l'altre ens hagi copiat. També pot passar que el mateix autor ho hagi escrit als dos llocs, o que l'original sigui de domini públic.