Vés al contingut

Ajuda:Pàgina de desambiguació

De Viquidites
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Cercar un article
Pàgines de discussió
Pàgina Canvis recents
Pàgina Seguiment d'enllaços
Editar
Anomenar pàgines
Editar una pàgina
Afegir plantilles
Enllaçar amb la Viquipèdia
Categorització
Posar el títol correcte
Altres
Registrar-se
Redireccionar pàgines
Desambiguació
Esborrar pàgines
Vincular projectes germans
Posar color al text
Drecera:
A:PD

Una pàgina de desambiguació es una pàgina de Viquidites que aplega enllaços interns que dirigeixen a pàgines amb el mateix títol. És a dir, en el llenguatge corrent hi ha termes ambigus que, segons el context, poden significar diversos significats. Les cerques d'informació a través de la caixa de cerca poden dirigir a una d'aquestes pàgines així el lector pot triar quin és l'article que volen llegir. Les pàgines de desambiguació faciliten d'aquesta manera l'accessibilitat als diferents articles amb un mateix títol.

Generalment no s'aconsella generar enllaços que apuntin cap a pàgines de desambiguació, ja que és millor adreçar al lector directament cap a l'article corresponent. Si detecteu un enllaç intern que apunta cap a una pàgina de desambiguació podeu corregir-ho canviant la sintaxi de la pàgina. Per exemple, en un article hi ha la sintaxi [[caixa]] i hauria d'enllaçar cap a l'article sobre les entitats financeres que és l'article caixa d'estalvis podeu afegir [[caixa d'estalvis|caixa]] que genera caixa amb la mateixa grafia en llegir la pàgina però que apunta cap a l'article que per context ha d'enllaçar. Tot i així quan hi hagi confusió entre els títols articles és possible que calgui enllaçar articles a pàgines de desambiguació.

Terminologia

[modifica | modifica el codi]
Homònim
Dos mots són homònims quan s'escriuen igual, però tenen diferent significat i diferent etimologia. Al diccionari tenen diferents entrades.
Homòfon
Dos mots són homòfons quan tenen la mateixa pronunciació, però grafia diferent. Per exemple, en alguns dialectes del català: Vaca (l'animal) i Baca (l'estri que serveix per a afegir càrrega al sostre dels automòbils).
Polisèmia
Es produeix polisèmia quan un mot o un signe lingüístic té més d'un significat, encara que l'etimologia sigui única. Al diccionari tenen totes les accepcions dintre la mateixa entrada. Per exemple: Caixa pot referir-se caixa d'estalvis o caixa de cabals.
Desambiguació
S'utilitza aquí desambiguació per explicar i resoldre l'ambigüitat que pot tenir l'entrada d'un article, per qualsevol motiu.

Quan una grafia determinada té més d'un article al qual pot apuntar es pot resoldre de diverses maneres segons convingui. Quan sigui possible i només siguin dos els articles polisèmics és possible que no hi hagi la necessitat d'una pàgina de desambiguació específica.

Hi ha tres formes diferents de desambiguar:

 1. Enllaç de desambiguació, si només existeixen dos articles polisèmics.
 2. Pàgina de desambiguació amb el títol principal.
 3. Pàgina de desambiguació creant un títol específic per aquest propòsit de l'estil TERME (desambiguació)

Si les dues entrades estan relacionades conceptualment però no hi ha confusió amb els títols, o bé s'explica en el text de l'article (per exemple afegint {{Vegeu també|Nom de la pàgina}}), o bé s'afegeix al final de l'article sota la secció ==Vegeu també==.

Enllaç de desambiguació

[modifica | modifica el codi]

Si només existeixen dues entrades a desambiguar, és suficient afegir una nota al principi de cada article indicant l'existència d'una segona accepció. Per exemple, a l'article Anoia de la Viquipèdia s'utilitza la plantilla {{vegeu|la comarca de l'Anoia|Riu Anoia}} que mostra:

Aquest article tracta sobre la comarca de l'Anoia. Vegeu-ne altres significats a «Riu Anoia».

Si les dues entrades estan relacionades conceptualment però no hi ha confusió amb els títols, la solució usual és afegir-les al final de l'article sota l'apartat ==Vegeu també==.

Pàgina de desambiguació

[modifica | modifica el codi]

D'entrada, el títol d'una pàgina de desambiguació ha de seguir les mateixes convencions establertes per anomenar pàgines. En aquest cas es presenten dues possibilitats:

 1. El nom no té un significat clar degut a la polisèmia, com per exemple «Mercuri». En aquest cas «Mercuri» és el títol de la pàgina de desambiguació.
 2. Una de les accepcions té un ús més estès i eclipsa les altres.

Per determinar si una accepció eclipsa suficientment les altres, es pot tenir en compte el nombre d'enllaços que hi apunten. Vegeu a la caixa d'eines l'opció «El que enllaça ací». Cap article no hauria de tenir enllaços interns cap a una pàgina de desambiguació, excepte les plantilles que enllacen els articles d'una mateixa desambiguació.

Una pàgina de desambiguació es crea com qualsevol altre tipus de pàgina. El que la distingeix és la plantilla de desambiguació que es col·loca al principi. Utilitzeu la plantilla {{desambiguació}} i, en cas que es vulgui especificar un nom diferent al títol, s'afegeix un paràmetre: {{desambiguació|Nom}}. En l'exemple «Mercuri» la capçalera de la pàgina és:

 • Afegiu una llista amb totes les accepcions, amb una descripció concisa.
 • Si ajuda a clarificar es pot agrupar la llista per disciplines indicades en cursiva:
 • Disciplina: petita descripció [[enllaç específic]]
 • Al contrari de les normes d'estil d'altres pàgines, s'ha de limitar l'ús d'enllaços interns per prioritzar l'accés als diferents articles. En aquest cas no cal la utilització de negretes per remarcar-los.
 • Si a més existeixen paraules similars que es poden confondre amb l'entrada de desambiguació, es poden afegir sota un apartat ==Paraules relacionades==
 • No cal afegir cap categoria. Totes les pàgines de desambiguació es troben a la Categoria:Viquipèdia:Registre de pàgines de desambiguació.
 • Es poden afegir enllaços entre viquipèdies amb el mateix nom o el mateix concepte, però només entre pàgines de desambiguació.