Ajuda:Afegir plantilles
Les plantilles són pàgines que pertanyen a l'espai de noms Template: i es fan servir per a incloure el seu contingut als articles. En realitat, qualsevol pàgina de les Viquidites es pot utilitzar com a plantilla, però és molt recomanable crear-les en Template: per a una bona separació dels tipus de pàgines (articles, discussions, ajuda, viquidites, plantilles).
Introducció
[modifica | modifica el codi]Plantilles disponibles
[modifica | modifica el codi]Si ja sabeu com utilitzar les plantilles i voleu vore les que teniu a la vostra disposició en aquestes Viquidites, visiteu Categoria:Plantilles.
Creació d'una plantilla
[modifica | modifica el codi]Les plantilles es creen i editen igual que els articles, amb la particularitat que el nom ha de començar amb Template:. Generalment, és recomanable triar un nom curt però amb sentit, perquè es puga recordar fàcilment.
Ús d'una plantilla
[modifica | modifica el codi]Per a incloure una plantilla dins d'un article heu d'escriure
{{nom-de-la-plantilla}}
sense necessitat d'escriure Template: davant el nom. Si es tracta d'altres pàgines, heu d'escriure el nom complet, i els dos punts per als articles. Per exemple:
{{Viquipèdia:Mapa}}
- Inclou el contingut de Viquidites:Mapa{{:Portada}}
- Inclou el contingut de la Portada
En tots estos casos, el codi del vostre article conté solament la referència a la plantilla. Si el que voleu és copiar el contingut de la plantilla dins l'article per a editar-lo, heu d'escriure
{{subst:nom-de-la-plantilla}}
Paràmetres: Passar informació a la plantilla
[modifica | modifica el codi]Hi ha vegades que volem passar informació per a personalitzar la plantilla, com en Template:Metawiki, que accepta un paràmetre: {{metawiki|Template}}
és el codi que s'ha fet servir en esta pàgina per a mostrar-la; ho podeu comprovar veient el plantilles&action=edit codi d'esta pàgina.
Incloure una plantilla amb paràmetres
[modifica | modifica el codi]La forma general és:
{{nom-de-la-plantilla|paràmetre-1|paràmetre-2|...}}
Utilitzar els paràmetres dins la plantilla
[modifica | modifica el codi]Dins la plantilla, cada paràmetre s'inclou escrivint el seu número entre claus triples:
{{{1}}}
- és el primer paràmetre{{{2}}}, {{{3}}}, ...
- la resta de paràmetres
<noinclude> i <includeonly>
[modifica | modifica el codi]Les etiquetes <noinclude> i <includeonly> serveixen per determinar quina part de la plantilla no serà inclosa quan es faci servir en un article (noinclude) o mostrada només quan la plantilla sigui inclosa (includeonly).
Són molt útils perque permenten tractar les plantilles com la resta d'articles:
- noinclude permet:
- Categoritzar la plantilla.
- Fer-hi enllaços interwiki
- Afegir-hi instruccions d'ús
- includeonly permet:
- Afegir tots els articles que incloguin la plantilla a una categoria, però sense afegir la plantilla a aquesta categoria.
Sense aquestes etiquetes tots el continguts de la plantilla serien inclosos a l'article que la referenciés.
Exemple d'ús:
<includeonly>El nom de la ''cosa'' és: '''{{{nom}}}'''[[Categoria:Actrius]]</includeonly><noinclude> ==Instruccions d'ús de la plantilla "nom de la cosa"== {{nom_de_la_cosa | nom = |}} [[Categoria:Exemples]]</noinclude>
En aquest exemple les instruccions d'ús no seran incloses a l'article que faci servir aquesta plantilla, i aquest article no s'inclourà en la categoria "Exemples" gràcies a les etiquetes <noinclude>.
L'article que faci servir aquesta plantilla s'inclourà a la categoria "Coses", però no la mateixa plantilla. A més, quan algú llegeixi la pàgina de la plantilla no li serà mostrat el codi que fa que la plantilla funcioni, haurà d'editar-la per veure-ho, donat que està dins de les etiquetes <includeonly>.
Atenció: qualsevol espai o salt de línia entre el codi de la plantilla i l'etiqueta <noinclude> s'inclourà en els articles que la facin servir! Per tant és recomanable arrapar aquesta etiqueta al codi funcional.