Vés al contingut

Ajuda:Redireccionaments

De Viquidites
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Cercar un article
Pàgines de discussió
Pàgina Canvis recents
Pàgina Seguiment d'enllaços
Editar
Anomenar pàgines
Editar una pàgina
Afegir plantilles
Enllaçar amb la Viquipèdia
Categorització
Posar el títol correcte
Altres
Registrar-se
Redireccionar pàgines
Desambiguació
Esborrar pàgines
Vincular projectes germans
Posar color al text

Les redirecccions són pàgines que reenvien l'usuari directament cap a una pàgina diferent. Si us plau, no feu mai pàgines que continguin només "vegeu article tal" o "El terme X és sinònim de Y". Feu servir les redireccions.

Com fer redireccions

[modifica | modifica el codi]

Per fer una redirecció, heu de fer servir el codi següent:

#REDIRECT [[nom de la segona pàgina]]

Per exemple, la pàgina Barça conté aquest codi:

#REDIRECT [[Futbol Club Barcelona]]

Això fa que, quan seguiu un enllaç cap a Barça, o hi aneu des de la casella de cerca, el programari us redireccionarà automàticament cap a Futbol Club Barcelona. Fixeu-vos que, normalment a dalt a l'esquerra, hi haurà un enllaç cap a la pàgina d'origen (Barça). Clicant allà, es pot editar la pàgina que conté la redirecció (per exemple, per corregir la redirecció, o crear-hi un article diferent).

En els articles objecte de redirecció, cal mencionar, sempre que sigui raonable, tots els noms des dels quals es pot haver arribat a l'article. Aixó es fa per ajudar a situar el lector, que pot estar sorprès d'anar a parar a una pàgina diferent de l'esperada.

Quan fer redireccions

[modifica | modifica el codi]

Quan creeu un article nou, intenteu sempre de triar el nom més correcte, o el més utilitzat, peró penseu també de fer totes les redireccions que cregueu raonables. Aixó facilita la cerca i enllaçat dels articles i, sobretot, evita la duplicació innecessària d'articles.

En general, cal crear redireccions sempre que hi hagi més d'un nom possible per un mateix concepte. Els exemples més típics són:

  • ciutats, pobles, pel·lícules, llibres, etc., amb un nom en català diferent de l'original
  • personatges coneguts amb noms artístics o pseudònims, o que hi pugui haver versions diferents del seu nom per qualsevol raó
  • acrònims o sigles
  • diferents varietats dialectals
  • sinònims
  • plurals, si s'utilitzen frequentment
  • sempre que es pugui expressar un concepte de més d'una manera
  • quan no estigui clar si cal o no utilitzar majúscules
  • quan fusioneu dos articles

En general, cal crear totes les redireccions que puguin ser útils. Només cal evitar aquelles que siguin incorrectes, que crein confusió, o que puguin ser ofensives o partidistes.

Esborrar redireccions

[modifica | modifica el codi]

Quan reanomeneu un article, fixeu-vos que, per defecte, es crea una redirecció des de l'article vell. En molts casos, és millor mantenir aquesta redirecció, per evitar de trencar enllaços. Ara bé, en el cas de que el nom original fos incorrecte, o que la redirecció no sigui correcta per qualsevol causa, demaneu d'esborrar l'article original. En aquest cas, comproveu abans que no hi hagi encara enllaços cap a l'article vell, i corregiu-los si cal.

No són entrades

[modifica | modifica el codi]

Les redireccions no són entrades. Les paraules sinònimes per a un mateix concepte acceptades per l'IEC i l'AVL es ressalten en negreta a l'inici dels articles.

Les redireccions New York o chat no indiquen que siguin paraules correctes en un text en català. Senzillament són redireccions que ajudaran als usuaris a trobar la informació amb més facilitat, encara que no l'entrin degudament al cercador, a més d'evitar que es perpetrin duplicacions dels mateixos articles.