Vés al contingut

Dimecres de Cendra

De Viquidites
Dimecres de Cendra
Una miltar estatunidenca rep les cendres sacramentals.
Projectes germans
  Article a la Viquipèdia
  Multimèdia a Commons
Modifica dades a Wikidata

El Dimecres de Cendra és la festivitat litúrgica que per a la majoria de divisions cristianes representa l'inici de la Quaresma. Se celebra quaranta-sis dies abans del Diumenge de Pasqua i es caracteritza per una creu de cendra al cap dels fidels i per ser dia de dejuni i abstinència.

  • Podem recordar aquesta realitat en particular durant el temps de Quaresma, a la qual la litúrgia de l'Església ens porta avui. [...] Recordeu que la vostra vida a la terra té un límit! Però el missatge del Dimecres de Cendra no acaba aquí. La totalitat de la litúrgia d'avui adverteix: Recordeu aquest límit; i al mateix temps: no us atureu en aquest límit! La mort no és només una necessitat "natural". La mort és un misteri. Aquí entrem en el moment concret en què tota l'Església, més que mai, vol meditar sobre la mort com el misteri de l'home en Crist.[1]
(en italià) Ricordiamo questa realtà soprattutto durante il tempo di Quaresima, al quale la liturgia della Chiesa ci introduce quest'oggi. [...] Ricordati che la tua vita sulla terra ha un limite! Ma il messaggio del Mercoledì delle Ceneri non finisce qui. Tutta la liturgia odierna avverte: ricordati di quel limite; e in pari tempo: non fermarti su quel limite! La morte non è soltanto una necessità “naturale”. La morte è un mistero. Ecco: entriamo nel tempo particolare, in cui tutta la Chiesa, più che mai, vuole meditare sulla morte come mistero dell'uomo in Cristo.
Homilia de l'Estació Quaresmal a la Basílica de Santa Sabina (Roma), 28 de febrer de 1979. — Papa Joan Pau II
  • En aquest dia, marcat per l'auster símbol de les cendres, hem entrat en el temps de Quaresma, en què comença un viatge espiritual que ens prepara per celebrar dignament els misteris de la Pasqua. Les cendres beneïdes imposades sobre el nostre front són un signe que ens recorda la nostra condició de criatures, que ens convida al penediment, i per intensificar el nostre compromís de convertir, a seguir el Senyor cada vegada més estretament.[2]
(en italià) Oggi, segnati dall'austero simbolo delle Ceneri, entriamo nel Tempo di Quaresima, iniziando un itinerario spirituale che ci prepara a celebrare degnamente i misteri pasquali. La cenere benedetta imposta sul nostro capo è un segno che ci ricorda la nostra condizione di creature, ci invita alla penitenza e ad intensificare l'impegno di conversione per seguire sempre di più il Signore.
Audiència general (Aula Pau VI), 9 de març de 2011. — Papa Benet XVI

Dites populars

[modifica | modifica el codi]
(var.) Adéu dimecres de cendra, que el dijous ja se t'endú, per quatre dies de gras, set setmanes de dejú.[4]

Referències

[modifica | modifica el codi]
  1. «Stazione Quaresimale presieduta dal Santo Padre nella Basilica di Santa Sabina all'Aventino. Omelia di Giovanni Paolo II» (en italià). La Santa Sede. Libreria Editrice Vaticana, 28-02-1979. [Consulta: 18 abril 2017].
  2. «Benedetto XVI Udienza Generale» (en italià). La Santa Sede. Libreria Editrice Vaticana, 09-03-2011. [Consulta: 18 abril 2017].
  3. Pàmies, Víctor. «Refranyer temàtic». L'autor. [Consulta: 18 abril 2017].
  4. [Enllaç no actiu]«Refranys catalans» (en anglès i català). Babylon. [Consulta: 18 abril 2017].
  5. 5,0 5,1 5,2 Gargallo i Gregori, José. «El Refranyer: Dites, refranys i maneres de dir». L'autor, 2010-. [Consulta: 23 juliol 2024].