Vés al contingut

L'existencialisme és un humanisme

De Viquidites
Infotaula d'obraL'existencialisme és un humanisme
L'existentialisme est un humanisme
Projectes germans
  Informació a la Viquipèdia
Dades generals
Autor Jean-Paul Sartre
Publicació 1946
Modifica dades a Wikidata

L'existentialisme est un humanisme (traduït literalment en català: L'existencialisme és un humanisme) és una obra filosòfica de Jean-Paul Sartre, publicada el 1946 i considerada la presentació del seu existencialisme filosòfic. És tracta del recull escrit d'una conferència oral que va oferir l'octubre de 1945 a París.

Citacions[modifica | modifica el codi]

 • L'existència precedeix a l'essència.[1]
(en francès) L'existence précède l'essence.
 • L'home està condemnat a ser lliure.[2]
(en francès) L'homme est condamné à être libre.
 • ... un covard és el responsable de la seva covardia.[3]
(en francès) ... ce lâche est responsable de sa lâcheté.
 • Per tant la nostra responsabilitat és molt més gran del que podria suposar, ja que implica a tota la humanitat.[4]
(en francès) Ainsi, notre responsabilité est beaucoup plus grande que nous ne pourrions le supposer, car elle engage l'humanité entière.
 • Què significa que l'existència precedeix l'essència? Vol dir que l'home primer existeix, es reconeix, apareix al món, i que es defineix després.[3]
(en francès) Qu'est-ce que signifie ici que l'existence précède l'essence ? Cela signifie que l'homme existe d'abord, se rencontre, surgit dans le monde, et qu'il se définit après.
 • Escollir és possible en un sentit, el que no és possible és no triar. Sempre puc triar, però he de saber que si no trio, tot i així estic escollint.[3]
(en francès) Le choix est possible dans un sens, mais ce qui n'est pas possible, c'est de ne pas choisir. Je peux toujours choisir, mais je dois savoir que si je ne choisis pas, je choisis encore.
 • Triar ser això o allò és afirmar al mateix temps el valor del que vam triar, perquè mai podem triar el mal; el que vam triar és sempre bo, i res pot ser bo per a nosaltres sense ser per a tothom.[4]
(en francès) Choisir d'être ceci ou cela, c'est affirmer en même temps la valeur de ce que nous choisissons, car nous ne pouvons jamais choisir le mal ; ce que nous choisissons, c'est toujours le bien, et rien ne peut être bon pour nous sans l'être pour tous.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Sartre, 1996, p. 17.
 2. Sartre, 1996, p. 37.
 3. 3,0 3,1 3,2 «L'existentialisme est un humanisme». Dico-Citations. Le Monde. Arxivat de l'original el 1504898667. [Consulta: 5 març 2017].
 4. 4,0 4,1 Jean-Paul Sartre. L’existentialisme est un humanisme. Nagel, Paris 1970 Facultad de Filosofía de San Dámaso.Seminario de profesores de filosofía: Las cuestiones metafísica, antropológica y ética en el existencialismo de J.-P. Sartre y M. Heidegger Consulta 18 de desembre del 2016

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Sartre, Jean-Paul. L'existentialisme est un humanisme. Paris: Gallimard, 1996. ISBN 978-2070329137.