Vés al contingut

Viquidites:Redirecció

De Viquidites
Per a una informació general i els criteris de coordinació per a tots els projectes de Wikimedia, vegeu Ajuda:Redireccionaments.
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Cercar un article
Pàgines de discussió
Pàgina Canvis recents
Pàgina Seguiment d'enllaços
Editar
Anomenar pàgines
Editar una pàgina
Afegir plantilles
Enllaçar amb la Viquipèdia
Categorització
Posar el títol correcte
Altres
Registrar-se
Redireccionar pàgines
Desambiguació
Esborrar pàgines
Vincular projectes germans
Posar color al text

Les redireccions són pàgines que redirigeixen una pàgina sol·licitada per l'usuari directament cap a una pàgina diferent. Si us plau, no feu mai pàgines que continguin només "vegeu article tal" o "El terme X és sinònim de Y". Feu servir les redireccions.

Com fer redireccions

[modifica el codi]

Per fer una redirecció, heu de fer servir el codi següent:

#REDIRECT [[nom de la segona pàgina]]

Per exemple, la pàgina Debussy conté aquest codi:

#REDIRECT [[Claude Debussy]]

Això fa que, quan seguiu un enllaç cap a Debussy, o hi aneu des de la casella de cerca, el programari us redirigirà automàticament cap a Claude Debussy. Fixeu-vos que, normalment a dalt a l'esquerra, hi haurà un enllaç cap a la pàgina d'origen (Debussy). Clicant allà, es pot editar la pàgina que conté la redirecció (per exemple, per corregir la redirecció, o crear-hi un article diferent).

En els articles objecte de redirecció, cal mencionar, sempre que sigui raonable, tots els noms des dels quals es pot haver arribat a l'article. Això es fa per ajudar a situar el lector, que pot estar sorprès d'anar a parar a una pàgina diferent de l'esperada.

Quan fer redireccions

[modifica el codi]

Quan creeu un article nou, intenteu sempre de triar el nom més correcte, o el més utilitzat, però penseu també de fer totes les redireccions que cregueu raonables. Això facilita la cerca i enllaçat dels articles i, sobretot, evita la duplicació innecessària d'articles (vegeu Viquidites:Pàgines òrfenes i Viquidites:Fusió)). A més penseu que una redirecció, algun dia, pot acabar essent una pàgina de desambiguació.

En general, cal crear redireccions sempre que hi hagi més d'un nom possible per un mateix concepte; totes aquelles que puguin ser útils. Només cal evitar les que siguin incorrectes, que creïn confusió, o que puguin ser ofensives o partidistes. En general penseu que la paraula sigui un sinònim estricte de l'article (eviteu redireccions de l'estil Danone cap a iogurt, o roureda cap a roure) en que la part fa referència a un tot.

Els exemples més típics són:

Tipus de redirecció Criteris d'ús - exemples
Traduccions En general, quan el nom original és diferent al nom català:
  • Nom oficial dels topònims.
  • Títols originals d'obres (pel·lícules, llibres, etc) traduïdes al català
Noms de persona Generalment, el títol de la pàgina usa el registre formal: Nom Cognom [i] [Segon cognom]. Redireccions:
Acrònims i sigles
ONU Organització de les Nacions Unides, en general són acceptables
Variacions dialectals i sinònims
Tomata Tomàquet, a més d'explicar-ho en l'article.
Plurals Els plurals simples es poden enllaçar directament (p.ex. [[arxipèlag]]s). Els plurals que no es puguin enllaçar d'aquesta forma, i s'usin sovint, és millor redigirir-los que amagar l'enllaç:
Illes Illa, millor que [[Illes|illa]]
Variacions de majúscules o tipogràfiques
Llicència de Documentació Lliure de GNU Llicència de documentació lliure de GNU
Castella-la Manxa Castella - la Manxa
Noms científics
Ciconia Cigonya
Subtema explicat en el mateix article
Costum pi'i Tabú dels noms
Caràcters no llatins Cal facilitar la navegació dels lectors.
Illes Aland Illes Åland
Dreceres Per més informació vegeu VP:D
A:R Ajuda:Redirecció
Microesborranys fusionats en l'article més genèric
El Molí de Ger Ger

Esborrar redireccions

[modifica el codi]

Quan reanomeneu un article, fixeu-vos que, per defecte, es crea una redirecció des de l'article vell. En molts casos, és millor mantenir aquesta redirecció, per evitar de trencar enllaços. Ara bé, en el cas de que el nom original fos incorrecte, o que la redirecció no sigui correcta per qualsevol causa, demaneu d'esborrar l'article original. En aquest cas, comproveu abans que no hi hagi encara enllaços cap a l'article vell, i corregiu-los si cal.

No són entrades

[modifica el codi]

Les redireccions no són entrades. Les paraules sinònimes per a un mateix concepte acceptades per l'IEC i l'AVL es ressalten en negreta a l'inici dels articles.

Les redireccions com New York o chat no indiquen que siguin paraules correctes en un text en català. Senzillament són redireccions que ajudaran als usuaris a trobar la informació amb més facilitat, encara que no l'entrin degudament al cercador, a més d'evitar que es perpetrin duplicacions dels mateixos articles.

Casos especials

[modifica el codi]

Redireccions dobles

[modifica el codi]

Una redirecció doble, a una altra redirecció, no funciona. Vigileu que no deixeu redireccions dobles després de fer un reanomenament. Una de les tasques de manteniment és revisar aquestes pàgines que fallen i que es troben a Especial:Redireccions dobles.

Redireccions circulars

[modifica el codi]

Eviteu que les redireccions provoquin enllaços circulars (sobre la mateixa pàgina). Un enllaç d'una pàgina no hauria de tornar a portar a la mateixa pàgina.

També s'hauria d'evitar que a la mateixa pàgina hi hagi dos enllaços diferents que redirigeixin al mateix lloc. Això pot confondre al lector fent-lo carregar dos cops la mateixa pàgina quan n'esperava una diferent.

Redireccions a seccions

[modifica el codi]

És possible fer una redirecció a una secció d'una pàgina, encara que no funciona en tots els entorns. Per exemple:

#REDIRECT [[Claude Debussy#Cites]]

Quan es mostra la pàgina destinació, en lloc de veure el principi de la pàgina es veurà directament la secció. Sigueu prudents amb aquests tipus de redireccions ja que poden causar confusió al lector. Per una banda, no es veurà l'avís sota el títol que diu

(S'ha redirigit des de ...)

Per altra banda, el lector veurà al principi de pàgina el títol de la secció. En aquest cas procureu que el títol de la secció coincideixi amb el nom de la redirecció.

Els títols de les seccions es poden editar i canviar fàcilment sense saber què hi enllaça. Deixeu una nota als futurs editors avisant d'aquests enllaços. Per exemple

==Microfòssils==<!-- Aquesta secció està enllaçada des de [[Microfòssil]] -->

Una redirecció a una secció que no es trobi (p.ex. si s'ha modificat o no existeix) simplement dirigeix al principi de la pàgina.

Redireccions de plantilles

[modifica el codi]

Una plantilla P2 pot redirigir a una altra plantilla P1 afegint el següent codi al principi de la pàgina de P2:

#REDIRECT [[Plantilla:P1]]

La plantilla es podrà usar amb un nom o l'altre: {{P1}} o {{P2}}. Pot ser útil en alguns casos, per exemple per usar-lo com a drecera, per evitar duplicitats o per facilitar la localització d'una plantilla original en anglès, però també pot causar confusió i fer més complicada una migració de plantilles.

ATENCIÓ! Aneu amb compte de redireccionar plantilles que contenen paràmetres, especialment amb les infotaules. Si aquests paràmetres no coincideixen provocareu canvis no desitjats en les pàgines que contenen la plantilla que redireccioneu. Si ho voleu fer hauríeu d'editar totes les pàgines que contenen la plantilla per tal d'adaptar-la als usos previstos a la plantilla final. En tot cas es recomana contactar amb els usuaris que les van crear o editar per a consultar aquesta redirecció.

Redireccions de categories

[modifica el codi]

És possible redireccionar una pàgina de categoria a una altra categoria de la forma habitual. No obstant els articles continguts a la categoria redireccionada no apareixeran a la categoria de destinació, degut al propi programari de MediaWiki. Fins que no es canvii ES DESACONSELLA LA REDIRECCIÓ DE CATEGORIES CAP A ALTRES PÀGINES.

Si detecteu que dues categories tenen el mateix "significat" i que s'estan duplicant i fraccionant els continguts podeu proposar la seva "fusió" afegint {{fusió}} a la categoria corresponent. Es recomana que sol·liciteu la participació en la discussió d'altres usuaris a la Taverna.

Redireccions entre diferents espais de noms

[modifica el codi]

Està desaconsellat fer redireccions des de l'espai principal d'articles (contingut enciclopèdic) als altres espais de noms (contingut no enciclopèdic). Si és necessari, useu els format de les dreceres.

Les redireccions a les pàgines especials (l'espai «Especial») no funcionen.

Redireccions entre pàgines d'usuari

[modifica el codi]

Una redirecció d'una pàgina d'usuari, o de la pàgina de discussió d'usuari, pot causar confusió al no haver concordància entre l'enllaç de l'historial d'edicions i el nom d'usuari mostrat. Si heu usat dos comptes d'usuari, expliqueu la redirecció a la vostra pàgina d'usuari.

Una redirecció de la pàgina d'usuari no canviarà el vostre compte d'usuari. Si és això el que voleu, cal fer un reanomenament de les contribucions i un trasllat de la configuració. Feu una petició a Viquidites:Canvi de nom d'usuari. Amb aquest canvi es crearà una redirecció, però no existiran contribucions amb el nom vell.

Categorització de redireccions

[modifica el codi]

El programari permet categoritzar les redireccions, però la pràctica a Viquidites en català és no fer-ho.

Vegeu també

[modifica el codi]